ακροπολη παρθενωνας ελλαδα ευρωπη

Παγίδες έκρυβαν τελικά οι τεχνικές διαβουλεύσεις για το δημοσιονομικό «κενό», αφού οι τεχνοκράτες της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, επιμένουν να χαμηλώνουν πολύ τον πήχη των φετινών δημοσιονομικών επιδόσεων, διευρύνοντας έτσι την ,τρύπα» που πρέπει να καλυφθεί ως το τέλος του έτους.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του iefimerida, ξένοι εμπειρογνώμονες επιμένουν να υπολογίζουν… ανάποδα τη σχέση δημοσιονομικών μέτρων και ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να θεωρούν ότι η Ελλάδα ως έχουν τα πράγματα δεν μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει, όμως, πρακτικά ότι ως το 1,5%- που είναι ο ελάχιστος αποδεκτός στόχος- πρέπει να καλυφθεί «δρόμος» περίπου 2,5 δισ. ευρώ! Αντιθέτως, η ελληνική πλευρά, επιμένει ότι με τα έως τώρα δεδομένα μπορεί να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα γύρω στο 0,8% άρα ότι η απόσταση ως το 1,5% είναι περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Από τη συμφωνία για το «κενό» συναρτάται το εύρος και η ένταση των μέτρων που τελικά θα ληφθούν, είτε τώρα είτε μετά από τον Ιούνιο.

Στο τραπέζι βρίσκεται η αύξηση ή μάλλον επαναφορά της έκτακτης εισφοράς στα πρότερα επίπεδα για εισοδήματα πάνω από 30.000 ή 50.000 ευρώ, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα και την Καθημερινή αντιστοίχως, με πιθανότερο το δεύτερο σενάριο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Ετσι, για εισοδήματα από 50.000 ως 100.000 ευρώ ο συντελεστής της εισφοράς θα επιστρέψει στο 3% αντί 2,1% και για υψηλότερα εισοδήματα στο 4% αντί 2,8%. Επιπλέον, μπαίνει στον «πάγο» μέχρι νεωτέρας η επαναφορά του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ, αν και θα πρέπει να τονιστεί πως ούτως ή άλλως η δημοσιονομική επίπτωση θα ήταν στον επόμενο Προϋπολογισμό.

Αλλαγές από το καλοκαίρι θα γίνουν στους συντελεστές και στις εξαιρέσεις του ΦΠΑ, με τις νεώτερες πληροφορίες να αναφέρουν ότι «αδυνατίζει» το σενάριο του ενιαίου συντελεστή. Αντί των άμεσων παρεμβάσεων στο ΦΠΑ των νησιών, η κυβέρνηση ετοιμάζει σε 22 νησιά του Αιγαίου φόρο διανυκτέρευσης 1- 5 ευρώ στα πολυτελή καταλύματα και φόρους 3% και 6% σε νυχτερινά κέντρα, πολυτελή εστιατόρια, αγορά κοσμημάτων, είδη ένδυσης. Επιπλέον όλες οι συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά με πλαστικό χρήμα.

Προ των πυλών είναι η αύξηση του φόρου πολυτελείας κατά 30%, ενώ εξετάζεται και η επιβολή έκτακτου φόρου σε «έχοντες- κατέχοντες» με εισοδηματικά- περιουσιακά κριτήρια. Στο σχεδιασμό υπάρχει το ενδεχόμενο να μπει «κόφτης» στις επικουρικές συντάξεις πάνω από 300 ευρώ, η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, όπως και η υιοθέτηση κριτηρίων ή το «ψαλίδισμα» στη 13η σύνταξη, που μπορεί να πάει τελικά στο 2016.

Γιώργος Παππούς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed