Όλα τα διαπραγματευτικά χαρτιά της Ελλάδας-Η λίστα Βαρουφάκη και ο κατάλογος των αποκρατικοποιήσεωνβαρουφακησ ρηγα λετονια

Με ένα καυτό, από πλευράς ζυμώσεων, σαββατοκύριακο βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική κυβέρνηση, καθώς εργάζεται πυρετωδώς σε όλα τα επίπεδα για να γεφυρώσει τις διαφορές που τη χωρίζουν από τους δανειστές και να έρθει η πολυπόθητη συμφωνία που θα ανοίξει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης.

Παρά τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις από κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες, η Αθήνα έχει ήδη στείλει σήμα στους δανειστές πως είναι έτοιμη για παραχωρήσεις στη διαπραγμάτευση, αρκεί να μην παραβιαστούν οι βαθιά κόκκινες γραμμές της.


Η σκληρή στάση των εταίρων, σε συνδυασμό με την πιστωτική ασφυξία της οικονομίας, αναγκάζουν το οικονομικό επιτελείο να προσανατολίζεται σε μέτρα φοροεισπρακτικού χαρακτήρα, περικοπές στις υψηλές επικουρικές συντάξεις, μερική κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Οι διεργασίες σε επίπεδο Brussels Group είναι πυρετώδεις και αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον τις επόμενες ώρες, αφού οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως οι συνεδριάσεις των τεχνικών κλιμακίων δεν αποκλείεται να συνεχιστούν έως την Κυριακή. (Οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν τις εργασίες του Brussels Group να ολοκληρώνονται σήμερα το απόγευμα).

Το ελληνικό αίτημα για τη διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup – πιθανότατα μέσω τηλεδιάσκεψης – ακόμη και τη Δευτέρα παραμένει στον αέρα, καθώς οι δανειστές δεν έχουν ακόμη ανάψει το πράσινο φως για ενδεχόμενη πραγματοποίησή του.

Κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στις 6 Μαΐου

Υπό το πρίσμα αυτό, η Αθήνα στρέφει το βλέμμα της στην κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, την ερχόμενη Τετάρτη 6 Μαΐου, προσδοκώντας μια απόφαση που θα χορηγήσει σημαντική ανάσα ρευστότητας στην οικονομία.

Η ΕΚΤ δείχνει να εμφανίζεται ελαφρώς πιο συγκαταβατική προς την Αθήνα, μην αποκλείοντας την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων από το ελληνικό δημόσιο.

Η ΕΚΤ ίσως και να αυξήσει το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων για την Ελλάδα, αποκάλυψε την Πέμπτη ο Μπ. Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της, καλλιεργώντας μεγάλες προσδοκίες στην ελληνική πλευρά.

Ωστόσο ο ίδιος έθεσε μια βασική προϋπόθεση: Να επιβεβαιωθεί ότι αυξάνονται τα σημεία σύγκλισης μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, με στόχο τη συμφωνία.

Εάν Αθήνα και θεσμοί βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, τότε δεν αποκλείεται να αυξηθεί το όριο έκδοσης ελληνικών εντόκων γραμματίων, αποκάλυψε ο τραπεζίτης.

Η μεγάλη, ωστόσο, ανάσα ρευστότητας για την Ελλάδα δεν θα έρθει πριν τον Ιούνιο, καθώς για τότε έχουν μετατεθεί όλα τα ακανθώδη ζητήματα της διαπραγμάτευσης, όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Η ανανεωμένη λίστα Βαρουφάκη

Το μεταρρυθμιστικό πακέτο της ελληνικής κυβέρνησης έχει ήδη αρχίσει να σχηματοποιείται – και να κοστολογείται – όπως επιβεβαιώνουν και οι διαρροές όλην την περασμένη εβδομάδα για τα μέτρα που περιλαμβάνει το περιβόητο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Το πακέτο μέτρων που προτείνει η Ελλάδα στους δανειστές περιλαμβάνει:

Και το οποίο προβλέπει:

– Μαχαίρι στις υψηλές επικουρικές συντάξεις, ήτοι εκείνες που υπερβαίνουν τα 300 ευρώ.

– Αναίρεση της προεκλογικής δέσμευσης για επαναφορά του Δώρου Χριστουγέννων (13η σύνταξη) στους χαμηλοσυνταξιούχους.

– Περιορισμό ακραίων περιπτώσεων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.

– Καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ – πιθανότητα στο 15% – από τον οποίο θα εξαιρεθούν τρόφιμα, φάρμακα, ξενοδοχεία και εφημερίδες – περιοδικά.

– Επιβολή φόρου διαμονής σε ξενοδοχεία 3 αστέρων και άνω.

– Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης σε Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών, πισίνες και σκάψη αναψυχής.

– Υποχρεωτική χρήση «πλαστικού χρήματος» για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ σε νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.000 κατοίκους για τα οποία εφαρμόζονται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.

– Ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, με πλήρη αυτονομία. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, η υπηρεσία θα δίνει λόγο μόνο στη Βουλή.

– Δημοπρασία τηλεοπτικών συχνοτήτων.

– Είσπραξη του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων και την επέκτασή του στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης (sites).

– Αλλαγές στο ποινολόγιο της εφορίας.

Eξετάζεται η δυνατότητα η απόκρυψη μεγάλου εισοδήματος και η μη καταβολή ΦΠΑ να ακυρώνουν τα φορολογικά πρόστιμα και να ενεργοποιούνται απευθείας ποινικές κυρώσεις.

– Εφαρμογή του νόμου που προβλέπει ότι δεν θα πραγματοποιούνται με μετρητά οι πληρωμές άνω των 1.500 ευρώ.

– Θέσπιση της λοταρίας αποδείξεων.

Πρόκειται για το γνωστό μέτρο της τυχερής απόδειξης.

– Μέτρα καταπολέμησης του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και τσιγάρων.

Αποκρατικοποιήσεις

Δεν πωλείται το 67% του ΟΛΠ, αλλά το 51%

Σε ό,τι αφορά το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να μην προσφέρει το 67% του μετοχικού κεφαλαίου που προέβλεπε αρχικά ο διαγωνισμός, αλλά το 51%.

Το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και για τον ΟΛΘ.

Σύμφωνα με τους νέους όρους για τον διαγωνισμό του λιμανιού, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές καλούνται να αποκτήσουν το 51% της διαχείρισης του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, έναντι του 67% που προσφερόταν προηγουμένως.

Ταυτόχρονα, η νέα πρόταση δεν θα περιλαμβάνει την παραχώρηση όλων των υπηρεσιών που προέβλεπε ο αρχικός διαγωνισμός.

Ειδικότερα, δεν θα προσφερθεί στους επενδυτές η διαχείριση των υπηρεσιών για ferries, που ήταν μέρος της αρχικής προσφοράς που υποβλήθηκε στους επενδυτές το προηγούμενο έτος.

Οι νέοι όροι αναμένεται να σταλούν από το ΤΑΙΠΕΔ στους επενδυτές την ερχόμενη Τετάρτη.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το 51% του ΟΛΠ – πλην της Cosco – και η APM Terminals.

Ωστόσο η Cosco διαθέτει ένα οριακό προβάδισμα, καθώς ήδη ελέγχει δύο τερματικούς σταθμούς του λιμανιού.

Εντός του μήνα η πώληση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων

Η κυβέρνηση φέρεται να εμφανίζεται ικανοποιημένη με τη συμφωνία ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την εκμίσθωση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην κοινοπραξία με επικεφαλής τη γερμανική εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων Fraport.

Η ολοκλήρωση της πώλησης θα πρέπει να αναμένεται εντός του μήνα.


Δεν πωλείται το 69% του ΔΕΣΦΑ, αλλά το 49%

Σε ό,τι αφορά τον ΔΕΣΦΑ, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να μην προσφέρει το 69% του μετοχικού κεφαλαίου που προέβλεπε αρχικά ο διαγωνισμός, αλλά το 49%.

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει πλέον να πουλήσει το 49% του ΔΕΣΦΑ στην αζερική Socar.

news247

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.