Δεν χρειάζεται δίαιτα. Εντάσσοντας αυτές τις τροφές στο καθημερινό μας διαιτολόγιο θα δούμε διαφορά.
Σταφύλι
Έρευνες έχουν δείξει ότι η ρεζβερατρόλη, μία από τις δραστικές ουσίες που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο σταφύλι, επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο μεταβολίζεται το λίπος. Καθώς έχει αντιοξειδωτική δράση, εμποδίζει την οξείδωση του λίπους που είναι λεπτόρευστο κι έτσι αποτρέπει τη μετατροπή του σε παχύρευστο υγρό. Αυτή ακριβώς είναι η «κακή» μορφή του αφού τότε παγιδεύεται μέσα στα λιποκύτταρα και παραμένει εκεί επιβαρύνοντας την υγεία και την ομορφιά. Αντίθετα, με τη βοήθεια της ρεζβερατρόλης παραμένει στη μορφή που μπορεί να μεταβολιστεί πιο εύκολα και να πειθαρχήσει στη δίαιτα και τη γυμναστική.
Καφές & πράσινο τσάι
H καφεΐνη είναι το πιο διαδεδομένο συστατικό στα σκευάσματα για αδυνάτισμα. Δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αυξάνοντας την θερμοκρασία του σώματος και επιταχύνοντας όλες τις λειτουργίες του οργανισμού με αποτέλεσμα να ξοδεύονται μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας και συνεπώς θερμίδων. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο λειτουργεί και το γκουαρανά που δρα αυξάνοντας τον μεταβολισμό ενώ παράλληλα διατηρεί τον οργανισμό σε κατάσταση εγρήγορσης. Ωστόσο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς σε μεγάλες δόσεις η καφεΐνη και το γκουαρανά μπορεί να προκαλέσουν ταχυκαρδίες, αύξηση της πίεσης, υπερδιέγερση ή αϋπνία. Το πράσινο τσάι, αν και σε μικρότερο βαθμό, λειτουργεί και αυτό σαν λιπολυτικός παράγοντας αυξάνοντας την θερμοκρασία του οργανισμού.
Τα καυτερά
Η κόκκινη πιπεριά, το τσίλι, το ταμπάσκο και τα άλλα καυτερά τρόφιμα έχουν αποδεδειγμένη ευεργετική επίδραση στο μεταβολισμό. Η βιοπαθολόγος Μαρία Ψωμά εξηγεί πως «τα καυτερά εδέσματα περιέχουν το συστατικό καψαϊκίνη. Η ουσία αυτή αυξάνει τη θερμογόνο δράση των τροφών και κατά συνέπεια βοηθάει στις καύσεις». Μία έρευνα που έγινε στην Αμερική έδειξε ότι ένα καυτερό γεύμα τη μέρα μπορεί να επιταχύνει το μεταβολισμό μέχρι και κατά 25% ενώ η επιτάχυνση διαρκεί τρεις ώρες μετά την κατανάλωσή του. Ο πιο απλός τρόπος για να αξιοποιηθούν οι λιποδιαλυτικές δυνάμεις των καυτερών χωρίς να επιβαρύνουν τα τυχόν ευαίσθητα στομάχια είναι να προσθέτει κανείς μικρά αποξηραμένα τσίλι όταν μαγειρεύει κρέας ή όσπρια.
Παπάγια
Το πλήθος των λιποκυττάρων παραμένει σταθερό σε όλη τη ζωή μετά την ενηλικίωση. Έχουν όμως την ιδιότητα να αυξάνονται σε όγκο. Κάθε ένα από αυτά αποθηκεύει πολλαπλάσιες ποσότητες λίπους από αυτό που φυσιολογικά αντέχει. Το αποτέλεσμα είναι να διογκώνεται, να συγκολλάται με τα άλλα και τελικά να γίνεται ορατό στην επιφάνεια με την όψη της φλούδας πορτοκαλιού. Για να καταπολεμήσουμε τη λιποδυστροφία χρειαζόμαστε ένα ένζυμο που να επιτίθεται στα λιποκύτταρα, να διαλύει τη μεμβράνη τους και να απελευθερώνει τη αποθηκευμένο λίπος ώστε να μεταβολιστεί από το συκώτι και αποβληθεί από το σώμα. Αυτό το ρόλο αναλαμβάνει η παπαΐνη, το ένζυμο που περιέχεται στην παπάγια. Εκτός όμως από το φρούτο, συμπεριλαμβάνεται και στα κοκτέιλ μεσοθεραπείας που εφαρμόζονται τοπικά για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.
Φυτικές ίνες
«Όταν τρώμε μία τροφή που περιέχει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, τότε το σάκχαρο του αίματος αυξάνεται απότομα» εξηγεί η βιοπαθολόγος Μαρία Ψωμά. «Το αποτέλεσμα είναι η πρόκληση υπογλυκαιμίας σαν αντίδραση στην απότομη αύξηση του σακχάρου και η ενίσχυση του αισθήματος της πείνας». Αν για παράδειγμα φάμε ένα κομματάκι σοκολάτα, το πιθανότερο είναι ότι θα ζητήσετε άλλο ένα. Το σάκχαρο θα αυξηθεί ξαφνικά και θα πέσει απότομα, υποχρεώνοντάς σας να το τροφοδοτήσετε ξανά με γλυκό. Η ειδικός συμβουλεύει να προτιμάμε τρόφιμα που δεν αυξάνουν απότομα το σάκχαρο, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά και οι πρωτεΐνες. Συγχρόνως οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και την αποτελεσματική απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα.