ΤΟ ΜΠΟΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣeforia - ΕΦΟΡΙΑ

Μόνο στους συνεπείς φορολογούμενους που θα πληρώσουν εφάπαξ μέχρι το τέλος Ιουλίου τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα χορηγηθεί το μπόνους που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μπόνους που θα έχει τη μορφή έκπτωσης φόρου θα κινείται στα επίπεδα 5% -10% και θα δοθεί με συγκεκριμένα κριτήρια. Βασικό κριτήριο για τη χορήγηση του μπόνους είναι ο φορολογούμενος να είναι συνεπής στις φορολογικές υποχρεώσεις του κατά τα τελευταία χρόνια. Να έχει δηλαδή, υποβάλει εμπρόθεσμα όλες τις φορολογικές δηλώσεις (φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ), να έχει πληρώσει εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών τους φόρους, να μην έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές ακόμη και αν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα δικαιούνται την έκπτωση φόρου όσοι έχουν καθυστερήσει την υποβολή κάποιας δήλωσης ή την πληρωμή κάποιου φόρου.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να «κλειδώσει» το ποσοστό της έκπτωσης φόρου και να κατατεθεί στη Βουλή η σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ο φόρος εισοδήματος εξοφλείται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Νοεμβρίου. Σήμερα σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου δεν προβλέπεται καμία έκπτωση.

Καθυστερήσεις

Εν τω μεταξύ σημαντικές καθυστερήσεις παρατηρούνται στη διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων και όπως όλα δείχνουν η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet αναμένεται να ανοίξει μετά τις 10 Μαΐου αφού σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να παραταθεί μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής του αρχείου βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων και της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα για το φορολογικό έτος 2014 που λήγει κανονικά τη Δευτέρα 27 Απριλίου.

Τα στοιχεία για τους μισθούς, τις συντάξεις και τις αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς και για τους φόρους που παρακρατήθηκαν και αναλογούν στα συγκεκριμένα εισοδήματα που εισπράχθηκαν το 2014 θα είναι προσυμπληρωμένα στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε1 που θα υποβάλουν οι φορολογούμενοι.

Παράταση

Οι σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται φέτος στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να φέρουν και παράταση της προθεσμίας η οποία λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου.

Ήδη η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη μιλώντας στη Βουλή έκανε λόγο για μια παράταση 10 ημερών αλλά έμπειροι λογιστές – φοροτεχνικοί θεωρούν ότι το υπουργείο Οικονομικών θα αναγκαστεί να δώσει μεγαλύτερη παράταση, καθώς τα δεδομένα φέτος -σε ό,τι αφορά στην υποβολή των δηλώσεων- είναι τελείως διαφορετικά σε σχέση με πέρυσι.

Όπως λένε οι δηλώσεις θα υποβληθούν υπό το πλαίσιο ενός νέου φορολογικού νόμου, με νέα έντυπα και νέες οδηγίες, οι οποίες ακόμα δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Επίσης ακόμη δεν έχουν δημοσιευθεί σημαντικές ερμηνευτικές αποφάσεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που επηρεάζουν άμεσα τον υπολογισμό των κερδών των επιχειρήσεων και τη σωστή συμπλήρωση των δηλώσεων τόσο των νομικών όσο και των φυσικών προσώπων.

Φέτος αναμένεται να υποβληθούν περίπου 6.000.000 δηλώσεις φυσικών προσώπων και περίπου 240.000 δηλώσεις νομικών προσώπων.

Σύμφωνα με τους λογιστές για να υποβληθούν όλες αυτές οι δηλώσεις σε διάστημα δύο μηνών θα πρέπει να υποβάλλονται καθημερινά (και τα Σαββατοκύριακα) 104.000 δηλώσεις εισοδήματος, πράγμα σχεδόν αδύνατο. Σε ένα ρεαλιστικό σενάριο το Τaxis θα δέχεται από 30.000 έως 60.000 δηλώσεις καθημερινά κατά τον πρώτο μήνα, ενώ τον δεύτερο θα επιφορτισθεί με τον κύριο όγκο των δηλώσεων που σε αρκετές περιπτώσεις θα πρέπει να ξεπερνούν ακόμη και τις 200.000 δηλώσεις ημερησίως, με ό,τι αποτέλεσμα θα έχει αυτό στην επιβάρυνση του συστήματος, αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία του.

Για να διευκολυνθεί η κατάσταση οι λογιστές προτείνουν:

Παράταση της καταληκτικής προθεσμίας των φορολογικών δηλώσεων έως την 27η Ιουλίου -χωρίς δημοσιονομικό αποτέλεσμα-, αφού μέχρι την 31η Ιουλίου θα καταβληθεί ο φόρος με βάση το εκκαθαριστικό (πρώτη δόση ή εφάπαξ καταβολή).

Νομοθετική ρύθμιση για την έκπτωση έως και 10% στην περίπτωση της εφάπαξ πληρωμής του οφειλόμενου φόρου που θα αποτελέσει δέλεαρ για όσους έχουν τη δυνατότητα καταβολής του σχετικού ποσού.

Νομοθετική ρύθμιση για την υποβολή των μηδενικών και πιστωτικών φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2015 για να αποφορτιστεί το σύστημα από ένα μεγάλο όγκο δηλώσεων της τάξης των 3 εκατ.

Εκκρεμότητες

Το υπουργείο Οικονομικών πριν την έναρξη υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος θα πρέπει να διευθετήσει αρκετές εκκρεμότητες. Εκτός από τη νομοθετική ρύθμιση για την έκπτωση φόρου θα πρέπει να έρθει στη Βουλή και η διάταξη που θα ρυθμίζει το θέμα με τα ανείσπρακτα ενοίκια προκειμένου να μην φορολογηθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από το πρώτο ευρώ για εισοδήματα που δεν εισέπραξαν το 2014.

Με τις διατάξεις νόμου οι οποίες ισχύουν μέχρι σήμερα και δεν έχουν τροποποιηθεί, παρά τις εξαγγελίες, τα ανείσπρακτα ενοίκια του 2014 θα φορολογηθούν κανονικά με συντελεστές 11% και 33% ( για ποσά άνω των 50.000 ευρώ), ωσάν να έχουν εισπραχθεί από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Η κ. Βαλαβάνη όμως είχε δεσμευθεί προσωπικά, μετά από συνάντηση με την ΠΟΜΙΔΑ , προ μηνός, ότι η διάταξη αυτή θα αλλάξει ώστε τα ανείσπρακτα ενοίκια να μπορούν και πάλι να εκχωρούνται στο Δημόσιο, προκειμένου να μην επιβάλλεται φόρος.

Το νέο έντυπο Ε1

Το νέο έντυπο αποτελεί μια «καμουφλαρισμένη» δήλωση «πόθεν έσχες» καθώς για πρώτη φορά θα πρέπει να δηλωθούν αναλυτικά εισοδήματα που απέκτησαν οι φορολογούμενοι όπως μερίσματα, αγορές μετοχών, ομολόγων, χρήματα που επενδύθηκαν για τη σύσταση ή αύξηση του κεφαλαίων επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή επανέρχονται οι κωδικοί που επιβάλλουν σε όσους απέκτησαν ακίνητο το 2014 να τους συμπληρώσουν με τα ποσά που δαπάνησαν και παράλληλα θα πρέπει να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων αυτών.

Μάλιστα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει συμπεριλάβει στο νέο έντυπο της εφορίας ξεχωριστούς κωδικούς τόσο για τους τόκους των φορολογουμένων που η ίδια γνωρίζει βάσει των στοιχείων των τραπεζών όσο και για εκείνους που δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία και θα πρέπει οι φορολογούμενοι σε κάθε περίπτωση να τα δηλώσουν.

Ειδικότερα με το νέο έντυπο Ε1:

1. Για πρώτη φορά οι αγρότες θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13% με βάση τα πραγματικά τους κέρδη που έχουν προκύψει από τα βιβλία τους.

2. Τεκμήρια διαβίωσης (για σπίτια, ΙΧ αυτοκίνητα, πισίνες) και δαπάνες απόκτησης αγαθών θα καταγράφονται αναλυτικά τον πίνακα 5 του νέου εντύπου και θα προστίθενται προκειμένου το άθροισμά τους να συγκρίνεται με το δηλωθέν εισόδημα. Αν το άθροισμα τεκμηρίων και δαπανών είναι υψηλότερο του εισοδήματος που δηλώθηκε θα επιβάλλεται επιπλέον φόρος επί τη διαφοράς.

3. Στο πίνακα 5 οι φορολογούμενοι καλούνται να αναγράψουν, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες κατηγορίες δαπανών που πραγματοποίησαν κατά το 2014:

– δαπάνες για την αγορά επιχειρήσεων, εταιρικών μεριδίων και χρεογράφων γενικά,

– δαπάνες για την αγορά ή χρονομεριστική μίσθωση ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών ή κατασκευή δεξαμενής κολύμβησης,

– χορήγηση δανείων προς οποιονδήποτε και δωρεές, γονικές παροχές ή χορηγίες χρηματικών ποσών άνω των 300 ευρώ (εκτός από το Δημόσιο),

– δαπάνες για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση αυτοκινήτων, διτρόχων και άλλων οχημάτων,

– δαπάνες για αγορά η χρηματοδοτική μίσθωση κινητών πραγμάτων αξίας άνω των 10.000 ευρώ,

– δαπάνες για αποπληρωμή στεγαστικών, καταναλωτικών, προσωπικών δανείων και πιστωτικών καρτών,

4. Για πρώτη φορά από τη φετινή φορολογική δήλωση οι τόκοι καταθέσεων σε τράπεζες του εσωτερικού και του εξωτερικού θα πρέπει να καταγραφούν σε ειδικούς κωδικούς του εντύπου Ε1. Με βάση τον τρόπο αυτόν θα υπολογίζεται πλέον η παρακράτηση φόρου 15% στους τόκους επί των καταθέσεων εξωτερικού και δεν θα χρειάζεται ο κάτοχος τους να προσέλθει στη ΔΟΥ για την υποβολή δήλωσης και την απόδοση του φόρου.

5. Στο νέο έντυπο θα πρέπει να αναγραφούν και τα μερίσματα αλλοδαπής προέλευσης που έχουν εισπραχθεί από φυσικό πρόσωπο φορολογικό κάτοικο Ελλάδας, ανεξάρτητα αν έχουν εισαχθεί ή παραμένουν στο εξωτερικό.

6.Από το νέο έντυπο έχει καταργηθεί ο κωδικός για την αναγραφή του ποσού διατροφής αφού έχει καταργηθεί η σχετική έκπτωση. Για τον ίδιο λόγο έχει καταργηθεί και ο κωδικός για την έκπτωση φόρου από δωρεές ιατρικών μηχανημάτων. Στο εξής, μόνο οι ιατρικές δαπάνες και τα νοσήλια, οι αποδείξεις δαπανών, οι δωρεές και λόγοι αναπηρίας θα μειώνουν τον φόρο των φορολογουμένων. Οι δαπάνες αυτές θα πρέπει να αναγραφούν στον πίνακα 7 της δήλωσης, ενώ η φοροαπαλλαγή λόγω αναπηρίας θα πρέπει να αναγραφεί στον πίνακα 3.

Με την υπερσυγκράτηση των δαπανών και τη μετάθεση πληρωμών του κράτους που αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες εσόδων -κυρίως από το «μέτωπο» του ΦΠΑ- ο προϋπολογισμός κινήθηκε εντός «τροχιάς» το πρώτο τρίμηνο του έτους εμφανίζοντας πρωτογενές πλεόνασμα 1,732 δισ. ευρώ ή 119 εκατ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με τον στόχο.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου οι δαπάνες εμφανίζονται μειωμένες κατά 1,5 δισ. ευρώ, ενώ στον αντίποδα τα φορολογικά έσοδα κατέγραψαν υστέρηση 748 εκατ. ευρώ, λόγω της μειωμένης απόδοσης των άμεσων φόρων και του ΦΠΑ.

Η υστέρηση στα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, υπερκαλύπτεται με τα έσοδα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τα οποία υπερβαίνουν τον στόχο κατά 92 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση τη διαφορά κάνουν οι μειωμένες δαπάνες και κυρίως η μετάθεση πληρωμών του κράτους.

«Οι χαμηλότερες δαπάνες οφείλονται κυρίως στην αναδιάρθρωση του ταμειακού προγραμματισμού με βάση τις επικρατούσες ταμειακές συνθήκες. Εκτιμάται ότι μετά την ομαλοποίηση των ταμειακών συνθηκών, οι δαπάνες θα επανέλθουν στα επίπεδα των στόχων του προϋπολογισμού», αναφέρει χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών.

Παρ’ όλα αυτά, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του τριμήνου (συμπεριλαμβανομένου του ΠΔΕ και τις πληρωμές τοκοχρεολυσίων) παραμένει ελλειμματικό (έλλειμμα 503 εκατ. ευρώ έναντι στόχου ελλείμματος 2,111 δισ. ευρώ). Αντίθετα το πρωτογενές αποτέλεσμα είναι θετικό. Διαμορφώθηκε σε 1,732 δισ. ευρώ ή 119 εκατ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με το στόχο.

Αναλυτικότερα:

– Τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 12,020 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 92 εκατ. ευρώ ή 0,8 % έναντι του στόχου.

– Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 10,571δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 587 εκατ. ευρώ ή 5,3 % έναντι του στόχου.

– Το σύνολο των φορολογικών εσόδων ανήλθε στα 9,314 δισ. ευρώ μειωμένο κατά 748 εκατ. ευρώ ή κατά 7,4% έναντι του στόχου.

– Η υστέρηση οφείλεται: στους άμεσους φόρους οι οποίοι παρουσίασαν απόκλιση από το στόχο (-515 εκατ. ευρώ ή -11,7 %), με αιχμή τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (-167 εκατ. ευρώ ή 9,3%). Οι άμεσοι φόροι Παρελθόντων Οικονομικών Ετών ήταν μειωμένοι κατά 355 εκατ. ευρώ (37,2%) και οι έμμεσοι φόροι κατά 233 εκατ. ευρώ ή 4,1% έναντι του στόχου. Μόνο από ΦΠΑ, η υστέρηση στα έσοδα είναι 239 εκατ. ευρώ (πετρελαιοειδών -66 εκατ. ευρώ, λοιπών -217 εκατ. ευρώ, καπνού + 44 εκατ. ευρώ.)

– Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 796 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 135 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (661 εκατ. ευρώ).

– Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 1.449 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 679 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

– Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 12,522 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,516 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (14,038 δισ. ευρώ).

Μαρία Βουργάνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed