Εξαιρούνται από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τα ΝοσοκομείαΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Μετά από έντονη αντιπαράθεση σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, φαίνεται ότι το τοπίο ξεδιαλύνει, καθώς όλα δείχνουν ότι εξαιρούνται από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Οι διοικητές των Νοσοκομείων δεν άνοιξαν, εν τέλει, λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, παρά μόνο έστειλαν στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) τα στοιχεία που τους ζητήθηκαν, δηλαδή τα ταμειακά τους διαθέσιμα για τις ανάγκες του δεκαπενθημέρου, καθώς δεν υπήρξε εντολή του υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή για οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας επικοινώνησε για το θέμα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Δημήτρη Μάρδα. Στη συζήτηση ειπώθηκε – σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες – ότι τα Δημόσια Νοσηλευτικά Ιδρύματα δεν εμπίπτουν εκ της φύσεως της λειτουργίας τους στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, καθώς τα ταμειακά τους διαθέσιμα είναι δρομολογημένα για την κάλυψη των τρεχουσών τους αναγκών.

Παρά ταύτα, όλη αυτή η κατάσταση που δημιουργήθηκε την τελευταία εβδομάδα έχει προκαλέσει αλαλούμ στα Νοσοκομεία. Οι προμηθευτές, οι οποίοι ούτως ή άλλως το τελευταίο καιρό πληρώνονται έναντι, άρχισαν να ανησυχούν εντόνως για το μέλλον των επιχειρήσεών τους. Σε μεγάλο Νοσοκομείο της Αττικής, ο προμηθευτής τροφίμων άρχισε να… κάνει νερά το τελευταίο πενθήμερο. «Είναι αυτός που μας προμηθεύει με τις πρώτες ύλες, κρέας, λαχανικά, φρούτα, γάλα, γιαούρτια, ψωμί… Αν σταματήσει θα έχουμε πρόβλημα, τόσο με αυτόν όσο και με όσους έχουν αναλάβει τη φύλαξη και την καθαριότητα των Νοσοκομείων», δηλώνει εργαζόμενος του Νοσοκομείου.

Η ίδια ανασφάλεια υπάρχει και σε άλλα Νοσοκομεία, τα οποία ήδη λειτουργούν με προβλήματα. «Μέχρι και σήμερα, οι ασθενείς που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο τρώνε ως επί το πλείστον κοτόπουλο. Το μοσχαρίσιο κρέας είναι σπάνιο… Ζήτημα υπάρχει και με την καθαριότητα και τη φύλαξη, δύο υπηρεσίες που έχουν δοθεί σε εργολάβους εδώ και αρκετά χρόνια. Αν δεν πληρωθεί ο εργολάβος καθαριότητας, δεν θα πληρώσει τους εργαζόμενους, οι καθαρίστριες θα κάνουν κινητοποίηση – όπως έγινε μέσα στην εβδομάδα στο Νοσοκομείο ¨Αττικόν¨ – και τα Νοσοκομεία θα βρωμίσουν», δηλώνει ο κ. Πάνος Παπανικολάου, νευροχειρουργός, επιμελητής Α’ στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας.

Ανησυχία επικρατεί και στον «Ευαγγελισμό». «Θα πληρωθούν οι εργάτες καθαριότητας τον προσεχή μήνα; Όλες οι εργολαβίες του Νοσοκομείου υπερβαίνουν τις 600.000 ευρω μηνιαίως. Έχουν ήδη δοθεί πολλές παραγγελίες για την προμήθεια υλικών», αναφέρει ο κ. Ηλίας Σιώρας, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής και πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του «Ευαγγελισμού». Όπως αναφέρει, έχουν ήδη σταματήσει οι προμήθειες ορισμένων υλικών, κυρίως αντιδραστηρίων, κάτω από το βάρος των τελευταίων εξελίξεων, καθώς οι προμηθευτές δεν γνωρίζουν πότε θα πληρωθούν.

Περικοπές στη χρηματοδότηση

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, τα προβλήματα των Νοσοκομείων είναι ήδη πολλά λόγω της υποχρηματοδότησής τους την τελευταία πενταετία. «Σε σχέση με το 2010», τονίζει, «έχει περικοπεί το 40% του κονδυλίου των λειτουργικών δαπανών. Το 2014 ο προϋπολογισμός για όλα τα Νοσοκομεία ήταν 1,6 δισ. ευρω. Τα χρήματα έφθασαν μέχρι το Σεπτέμβριο. Είχαν ακυρώσει τότε ολοκληρωμένους διαγωνισμούς για την προμήθεια και αντικατάσταση ιατρικών συσκευών. Ειδικά στο Κρατικό της Νίκαιας είχαν ακυρώσει την προμήθεια αναπνευστήρων, μηχανημάτων υπερηχογραφίας, ακόμη και το σέρβις του αξονικού τομογράφου. Γίνεται σαφές ότι το 2015, που ο προϋπολογισμός είναι μικρότερος και ανέρχεται στα 1,3 δισ. ευρω για όλα τα Νοσοκομεία, τα χρήματα θα τελειώσουν τον Ιούνιο». Ο κ. Παπανικολάου προειδοποιεί ότι αν δεν γίνει αναμόρφωση του προϋπολογισμού στα επίπεδα του 2013 (1,9 δισ. ευρω) «τα Νοσοκομεία δεν θα βγάλουν τη χρονιά».

Ασφυξία Νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ

Λίγο πριν την ασφυξία βρίσκονται Νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησής τους.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το πρώτο δίμηνο του 2015 η κρατική χρηματοδότηση των Νοσοκομείων ήταν 43 εκατομμύρια ευρω, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2014 ανήλθε σε 300 εκατομμύρια ευρω.

Ο δε ΕΟΠΥΥ θα ΄πρεπε να λαμβάνει μηνιαίως από τον κρατικό προϋπολογισμό 43,8 εκατομμύρια ευρω και έχει λάβει από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα μόνο 117,4 εκατομμύρια ευρω. Την ίδια περυσινή περίοδο είχε επιχορηγηθεί με 258 εκατομμύρια ευρω από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, από τα Ασφαλιστικά Ταμεία πρέπει να λαμβάνει 328 εκατομμύρια ευρω τον μήνα. Δηλαδή, μέχρι στιγμής θα ‘πρεπε να έχει λάβει (αν συμπεριληφθεί και ο Απρίλιος) 1,312 δισ. ευρω. Ωστόσο, μέχρι σήμερα τα Ταμεία δεν έχουν αποδώσει στον ΕΟΠΥΥ περί τα 500 εκατομμύρια ευρω.

Σε ότι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων, τον Οκτώβριο του 2014 ήταν 940 εκατ. ευρω και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους 606 εκατ. ευρω (μείωση 35%). Τον Ιανουάριο του 2015 ανήλθαν σε 708 εκατ. ευρω και τον Φεβρουάριο σε 787 εκατ. ευρω (αύξηση 29% το πρώτο δίμηνο).

Αντίστοιχα, στον ΕΟΠΥΥ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν 1,71 δισ. ευρω τον Οκτώβριο του 2014 και 1,19 δισ. ευρω το Δεκέμβριο (μείωση 30%). Τον Φεβρουάριο του 2014 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν 1,3 δισ. ευρω (αύξηση 10%).

Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει μόνο 35 εκατομμύρια ευρω για τη μισθοδοσία, την εφορία και την αποζημίωση των ασφαλισμένων. Ολόκληροι κλάδοι, όπως είναι οι φαρμακοποιοί, δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρω μέσα στο τρέχον έτος. Μόνο για την πληρωμή των φαρμακοποιών απαιτούνται 164 εκατομμύρια ευρω για τον Ιανουάριο και 155 εκατομμύρια εύρο για τον Φεβρουάριο του 2015.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.