τσιπρασ - μαξιμου

Οριακές συνθήκες διαμορφώνονται στην ελληνική οικονομία και το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, εξαιτίας των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές, με την ελληνική πλευρά να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου να καταλήξει σε έναν συμβιβασμό, αποδεχόμενη προφανώς ότι πρέπει να κάνει κάποιες οδυνηρές υποχωρήσεις.

Οι συζητήσεις με τους εταίρους συνεχίζονται μεν, με ορίζοντα τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Απριλίου, ωστόσο η αίσθηση ότι είναι δύσκολο να βρεθεί ακόμη και τότε μία λύση, φέρνει στο προσκήνιο, από τον διεθνή τύπο, σενάρια περί χρεοκοπίας ή εκλογών.

Η κυβέρνηση έσπευσε να διαψεύσει το βράδυ της Δευτέρας τα σχετικά δημοσιεύματα και μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο, φοβούμενη ότι η ανακύκλωση τέτοιων σεναρίων θα πλήξει ακόμη περισσότερο την ήδη ασθενούσα αγορά και οικονομία, αλλά και θα προκαλέσει αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επέκριναν με σκωπτικό τρόπο δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα προετοιμάζεται για χρεοκοπία εάν δεν υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και δανειστές. Οι κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι «δεν θα υπάρξει καμία χρεοκοπία, η κυβέρνηση δεν προετοιμάζεται για χρεοκοπία και θα απογοητευτούν όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο». Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με εντατικούς ρυθμούς για μία αμοιβαία επωφελή λύση και την 24η Απριλίου δεν θα υπάρξει το τέλος του κόσμου.

Νωρίτερα κυβερνητικές διέψευδαν δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, περί ύπαρξης μυστικού σχεδίου για πρόωρες εκλογές και τόνιζαν ότι «η λαϊκή νομιμοποίηση που τυγχάνει η πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε αυτά τα σενάρια». Πρόσθεταν δε ότι «συνεχίζουμε απρόσκοπτα την αναζήτηση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης, τηρώντας τη λαϊκή εντολή, και αφήνουμε τους άλλους να απεργάζονται ό,τι σενάρια τους κάνουν να νιώθουν καλύτερα».

Ορισμένοι παράγοντες ωστόσο εκτιμούσαν, χωρίς πάντως να είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί, ότι ίσως η ελληνική κυβέρνηση σκόπιμα να αφήνει να διαρρέουν τέτοιου είδους σενάρια σχετικά με τις προθέσεις της, σε μία προσπάθεια να πείσει τους εταίρους να κάνουν και εκείνοι βήματα υποχώρησης στη διαπραγμάτευση προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή. Είναι ίσως ενδεικτικό ότι και στις δύο περιπτώσεις των επίμαχων δημοσιευμάτων, τόσο οι Financial Times, όσο και η Bild επικαλούνταν κυβερνητικούς αξιωματούχους για τα όσα έγραφαν – εκτός κι αν πρόκειται για παντελώς αναληθείς ισχυρισμούς περί των πηγών.

Πάντως η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαβεβαιώνει ότι σχεδιάζει ένα πακέτο προτάσεων που θα προσεγγίζει τη χρυσή τομή, «με μέτρα που και ανάσα στα δοκιμαζόμενα λαϊκά στρώματα θα προσφέρουν, αλλά και έσοδα στα κρατικά ταμεία θα επιφέρουν, αφού το δημοσιονομικό αποτέλεσμα τίθεται ως προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας».

Εκτιμά δε ότι γίνονται βήματα και επικαλείται την τελευταία, διήμερη συνεδρίαση του EuroWorking Group, στην οποία είδε «βελτίωση του κλίματος» και «πρόοδο σχετικά με το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων, αν και έγινε σαφές ότι υπάρχουν και αποκλίσεις σε θέματα που οι Ευρωπαίοι εταίροι πιέζουν για υποχωρήσεις, όπως τα δημόσια οικονομικά, οι εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό και οι ιδιωτικοποιήσεις».

 

πρώτο θέμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.