TROXAIA

Κάθε χρόνο την ημέρα του Πάσχα παρατηρείται αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων. Γιατί να συμβαίνει αυτό; Εκτός από το αλκοόλ πόσο συμβάλει η μεγάλη κατανάλωση φαγητού;

Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τι συμβαίνει στον οργανισμό μετά από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και φαγητού και οδηγεί σε αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων.

Το πασχαλινό τραπέζι εκτός από τα παραδοσιακά εδέσματα έχει και άφθονο αλκοόλ. Όμως ο συνδυασμός αυτός μπορεί να αποβεί θανατηφόρος, γιατί προκαλεί προβλήματα στην οδική συμπεριφορά

Μετά την κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος ο οργανισμός προβαίνει σε ορισμένες αλλαγές στις λειτουργίες του προκειμένου να διευκολυνθεί η πέψη. Το αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών είναι η πρόκληση υπνηλίας. Έτσι το άτομο νιώθει ληθαργικό, μειώνονται τα αντανακλαστικά και ο ύπνος μπορεί να επέλθει ακόμα και όταν κάποιος οδηγάει.

Το αλκοόλ επηρεάζει επίσης την οδήγηση ακόμα κι αν έχει καταναλωθεί σε μικρές ποσότητες. Το αλκοόλ απορροφάται γρήγορα από την κυκλοφορία του αίματος, φτάνει στον εγκέφαλο και προκαλεί διέγερση. Επιβραδύνει επίσης τα αντανακλαστικά, τις αντιδράσεις, την ικανότητα παρακολούθησης των αλλαγών των συνθηκών και την εγρήγορση. Επίσης μειώνει την ικανότητα εκτίμησης της ταχύτητας και των αποστάσεων και η οδήγηση σε ευθεία γραμμή δυσχεραίνεται. Το άτομο νιώθει μεγάλη αυτοπεποίθηση, αλλά ταυτόχρονα έχει και ελαττωμένη ικανότητα αναγνώρισης του κινδύνου με αποτέλεσμα η οδήγηση να γίνεται επικίνδυνη.

Για να αποφύγετε τον κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων αποφύγετε να φάτε πολύ και μην πιείτε αλκοόλ αν πρόκειται να οδηγήσετε. Αν χρειαστεί να ταξιδέψετε μετά το φαγητό προτιμήστε να ξεκουραστείτε πρώτα και αντικαταστήστε το αλκοόλ με αναψυκτικά.



Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Email: cbountouri@gmail.com
www.bountouri.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.