Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα δει την πόρτα της εξόδου της ευρωζώνης κάνει το Bloomberg (Economics), καθώς – όπως αναφέρει – η θέληση να παραμείνει εντός ευρώ παραμένει ισχυρή.
Περιγράφει δε, τα βήματα που μπορεί να κάνει για να «βγει» αναίμακτα το έτος, ενώ υπολογίζει και τις πολιτικές επιπτώσεις.
Σύμφωνα με την ανάλυση του πρακτορείου, το χάσμα στον βραχυπρόθεσμο δανεισμό της χώρας, είναι μικρό σε σχέση με το μέγεθος του πακέτου στήριξης που έχει πάρει τα προηγούμενα χρόνια.
Το Bloomberg αναφέρει ανοικτά πως αναμένει από την Ελλάδα και τους πιστωτές της να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λίστα μεταρρυθμίσεων με την οποία θα «ξεκλειδωθούν» τα κεφάλαια που απαιτούνται για να κρατηθεί η χώρα με το κεφάλι πάνω από το νερό.
«Η προηγούμενη εμπειρία δείχνει ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί την τελευταία στιγμή ακριβώς πριν εκταμιευθεί η δόση στο ΔΝΤ. Ωστόσο, καθώς η προθεσμία τελειώνει, αυξάνεται το ρίσκο να χάσουν την υπομονή τους οι υπόλοιποι ευρωπαίοι ηγέτες και να πυροδοτήσουν μια χαώδη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη» υπογραμμίζει.
Η επόμενη διορία
Το Bloomgerg σημειώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει περίπου 462 εκατ. Ευρώ στις 9 Απριλίου για τη δόση του IMF και πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να φτάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, πριν από αυτή την ημερομηνία. Επιπλέον, πρέπει η Ελλάδα να βρει άλλα 17 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου, για να είναι συνεπής στις πληρωμές της μέχρι το τέλος του έτους: Τα 3 δισ ευρώ αφορούν τόκους και άλλα 13 δισ. Ευρώ για μετακύλιση του χρέους.
Το πρακτορείο αναφέρει τις πηγές άντλησης των χρημάτων αυτών.
Πρωτογενές πλεόνασμα
Επικαλούμενο τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι θα πετύχει να μειωθεί η απαίτηση για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% (από το 3%) του ΑΕΠ, υπολογίζει ότι θα εξοικονομηθούν περίπου 2 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν από το Euroworking Group η κυβέρνηση με τη λίστα Βαρουφάκη συμφώνησε τελικά ότι η πρόβλεψη για το πλεόνασμα θα ανέλθει στο 3,1%-3,9% κάτι που όμως, διέψευσε το Μαξίμου, επιμένοντας ότι το πλεόνασμα 1,2%-1,5%.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Οι υπουργοί της ευρωζώνης συμφώνησαν να επιστρέψουν τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ύψους 1,9 δισ.ευρώ. Αυτά τα κεφάλαια θα απελευθερωθούν αμέσως μόλις η Ελλάδα έρθει σε συμφωνία με τους θεσμούς – «πιο γνωστούς ως Τρόικα». Με αυτά τα κονδύλια, οι ανάγκες της χώρας για εξωτερικό δανεισμό, μειώνονται στα 13 δισ.ευρώ.
ΔΝΤ
Το ΔΝΤ θα πρέπει να απελευθερώσει 3,5 δισ. ευρώ τα οποία είναι συνδεδεμένα με την ανά εξάμηνο αξιολόγηση του προγράμματος, αμέσως μόλις επιτευχθεί συμφωνία. Η αξιολόγηση είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου 2014, ωστόσο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Επιπροσθέτως, το ΔΝΤ θα μπορούσε να επιταχύνει τις πληρωμές που συνδέονται με την 7η και 8η αξιολόγηση (30/11/2014 και 28/2/2015) οι οποίες θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα εισέρρεαν άλλα 5,3 δισ. ευρώ στα ταμεία του κράτους, οι ανάγκες του οποίου, μειώνονται έτσι σε 3,8 δισ. ευρώ.
EFSF
Το πακέτο ύψους 1,8 δισ. ευρώ από την τελευταία δόση του πακέτου βοηθείας από τον EFSF, έχει προγραμματιστεί να δοθεί τον Ιούνιο, μόλις η τετράμηνη παράταση τελειώσει. Ετσι, το χρηματοδοτικό κενό είναι μόλις 2 δισ. ευρώ.
Κάτι που θα μπορούσε να καλυφθεί με δύο τρόπους:
- Η πρώτη επιλογή είναι η ΕΚΤ να αυξήσει το όριο έκδοσης των εντόκων γραμματίων που, προσώρας, έχει ορισθεί στα 15 δισ.ευρώ.
- Η δεύτερη είναι να επιτραπεί στην Ελλάδα να αξιοποιήσει την προληπτική πιστωτική γραμμή του ESM του οποίου τα μέλη έχουν δηλώσει από τις 8 Δεκεμβρίου 2014 ότι είναι διατεθειμένα να χορηγήσουν.
iefimerida