Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας και εξήγγειλε δωρεάν πρόσβαση για όλους, ασφαλισμένους ή ανασφάλιστους
Από την Υγεία επέλεξε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας να ξεκινήσει -όπως είπε – την προσπάθεια ανατροπής των δεινών της μνημονιακής λαίλαπας.
Κατά την πρωινή επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας, συνοδευόμενος από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γαβριήλ Σακελαρίδη, τον υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό κ. Ανδρέα Ξανθό, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας είχε προβλήματα και πριν το μνημόνιο, αλλά οι μνημονιακές επιλογές ήταν πυρηνική βόμβα στα θεμέλια του συστήματος. Ο πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι ο ένας στους τέσσερις πολίτες είναι ανασφάλιστοι και -με τα ισχύοντα μέχρι σήμερα- χωρίς πρόσβαση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
«Θέλουμε να ανατρέψουμε την πραγματικότητα που ισχύει σήμερα στην υγεία» είπε ο πρωθυπουργός. «Χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια, η προσπάθεια όλων μας» τόνισε και επεσήμανε ότι:
– Τα τελευταία χρόνια η δημόσια υγεία κρατιέται όρθια χάρη στην υπερβολική προσπάθεια γιατρών νοσηλευτών.
– Η Υγεία μετατράπηκε από δικαίωμα σε εμπόρευμα. Αυτό που επιδίωξαν οι μνημονιακές δυνάμεις δεν ήταν η εξοικονόμηση πόρων αλλά η εισβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Αυτό έχει οδυνηρές επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες.
– Ο,τι συνθέτει την υγειονομική αξιοπρέπεια πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων.
– Οι μνημονιακές πολιτικές οδήγησαν σε οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, συρρίκνωση των υποδομών, μείωση της προληπτικής ιατρικής . Δεν υπάρχει περιθώριο συνέχισης της ίδιας συνταγής στην υγεία.
Το σχέδιο για την Υγεία
Οι κεντρικοί άξονες του Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Υγείας που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας είναι οι ακόλουθοι:
– Ισότιμη πρόσβαση του πληθυσμού στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και στο Φάρμακο. Θα δοθεί σε διαβούλευση η πρόταση της Ομάδας Εργασίας για τους Ανασφάλιστους. Θα διευρυνθούν οι παροχές σε φάρμακα, πρόληψη, εμβολιασμούς και διαγνωστικές εξετάσεις.
– Ενίσχυση των δομών υγείας με ανθρώπινο δυναμικό. Το σχέδιο θα καλύπτει επείγουσες ανάγκες κατά προτεραιότητα. Το σχέδιο περιλαμβάνει την πρόσληψη 4.500 επαγγελματιών υγείας, δηλαδή γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού (παραϊατρικό προσωπικό) με στόχο τη στελέχωση νευραλγικών θέσεων. Από τους 4.500 επαγγελματίες οι 700 θα τοποθετηθούν κατά προτεραιότητα στα νησιά του Αιγαίου, της Θράκη, της Δυτικής Μακεδονίας και της Θεσπρωτίας. Επίσης, θα υπάρξει αναδιοργάνωση ΕΚΑΒ και διασφάλιση της λειτουργίας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) με ενίσχυση του προσωπικού ώστε να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια. Θα υπάρξει και διασφάλιση της λειτουργίας των ογκολογικών και ψυχιατρικών νοσοκομείων.
– Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
– Κατάργηση μνημονιακών ρυθμίσεων για φάρμακο και λειτουργία φαρμακείων (ωράριο κλπ).
– Επανασχεδιασμός της λειτουργίας των γραφείων εξυπηρέτησης πολιτών στα νοσοκομεία τα οποία μετονομάζονται σε γραφεία προστασίας δικαιωμάτων ασθενών.
– Σχεδιασμός ηλεκτρονικού φακέλου υγείας.
– Αξιοποίηση των δομών των στρατιωτικών Νοσοκομείων στο ΕΣΥ. Ανοιξε ήδη διάλογος με τους αρμοδίους των Ενόπλων Δυνάμεων.
– Κίνητρα για γιατρούς και νοσηλευτές που θα στελεχώσουν μονάδες άγονων περιοχών.
– Οργάνωση τηλεϊατρικής.
Για τον τομέα του φαρμάκου
Ειδικότερα για το Φάρμακο, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει αναδιοργάνωση και αναβάθμιση του ΕΟΦ και ότι θα δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκων.
Επίσης, θα προχωρήσει σε:
-Αναβάθμιση και αναδιοργάνωση του ΕΟΦ αποτελεί για μας άμεση προτεραιότητα. Θα αποτελέσει εργαλείο για την εφαρμογή της πολιτικής μας. Θα δημιουργήσουμε άμεσα και έμμεσα κίνητρα για την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας φαρμάκων.
-Η κυβέρνησή μας έχει προτεραιότητά της τον άνθρωπο. Δε θα ανεχθούμε, δε θα επιτρέψουμε φαινόμενα διαφθοράς, απάτης, σπατάλης, ιδιαίτερα στο χώρο της υγείας.
-Δε θα υπάρξει η παραμικρή ανοχή σε σκάνδαλα και σχέδια κερδοσκοπίας. Γιατί εδώ υπήρξε κερδοσκοπία με σχέδιο και κατ΄ εξακολούθηση.
Επίσης, θα προχωρήσει σε:
– Ενοποίηση και διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων Υγείας και Φαρμάκου, καθώς και ηλεκτρονικό σύστημα καταπολέμησης της απάτης. «Δεν θα ανεχθούμε φαινόμενα διαφθοράς, απάτης και σπατάλης στο χώρο της Υγείας. Δεν θα υπάρξει η παραμικρή ανοχή στην εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου», είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι από το κομμάτι αυτό μπορούν να εξοικονομηθούν τεράστιοι πόροι. Εκτιμάται ότι τα χρήματα αυτά μπορούν να φθάνουν έως και το 10% του προϋπολογισμού. «Διαθέτουμε αποφασιστικότητα να συγκρουστούμε με συμφέροντα που στέρησαν όλα αυτά τα χρόνια από τους πολίτες το πολυτιμότερο αγαθό: την υγεία», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, σήμερα ζούμε μια πραγματικότητα που δεν ταιριάζει σε ευρωπαϊκή χώρα. Η παραμονή της Ελλάδας στην Ε.Ε. δεν είναι μόνο συμβάσεις και αριθμοί, είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι έχει σχέση και με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του κράτους προς τους πολίτες και δη της Υγείας και ο πρωθυπουργός κατέληξε: «Θα συνεχίσουμε με τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας αλλά και με τους πολίτες για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας. Αυτό είναι ο στόχος μας και το μεγάλο μας όραμα. Από την υγεία θα ξεκινήσουμε την μεγάλη προσπάθεια για την κοινωνική ανατροπή από τα δεινά της μνημονιακής λαίλαπας».
Τέλος στο εισιτήριο των πέντε ευρώ
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το υπουργείο Υγείας στις 10 το πρωί της Πέμπτης και η συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου ολοκληρώθηκε στις 11.00.
Πριν λίγες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός είχε προαναγγείλει από το βήμα της Βουλής ότι ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα αφορά μεταξύ άλλων, την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας των νησιωτικών και παραμεθόριων περιοχών.
Υπενθυμίζεται πως εχθές, Τετάρτη, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με την οποία καταργείται το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία.
Όπως αναφέρεται, «καταργούμε την αριθμ. Υ3Α/ΓΠ/οικ. 7829/Φ.15/1991 (ΦΕΚ 514/Β΄) κοινή υπουργική απόφαση “Καθορισμός αμοιβής εξέταστρων εξωτερικών ιατρείων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων” στο σύνολό της, όπως ισχύει και την παράγραφο 1 της αριθμ. Υ3α/ΓΠ.οικ. 88618/11.09.2002 (ΦΕΚ 1223/Β’) κοινής υπουργικής απόφασης Καθορισμός αμοιβής στα Κέντρα Υγείας για τις παρεχόμενες από αυτά υπηρεσίες, όπως αυτή ισχύει. Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».