dhkebi 1 Η μαγευτική φωνή του μονωδού Διονύση Τσαντίνη, και η συνοδευτική μουσική των πλήκτρων του πιάνου, από τον

δεξιοτέχνη πιανίστα Γιάννη Τσανακαλιώτη, απέσπασαν την προσοχή και διαμόρφωσαν μια καθολική, καθηλωτική προσήλωση, των 700 μαθητών, των δύο Γυμνασίων της πόλης μας, στις δύο διαδοχικές επιμορφωτικές συναντήσεις, που πραγματοποιήθηκαν για τη μύηση τους στα μυστήρια που συνθέτουν το λυρικό θέατρο (την ΟΠΕΡΑ), στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Περιφερειακής Ενότητας, από τις 11:00 το πρωί μέχρι στις 13:30 το μεσημέρι, την Παρασκευή 28-Μαρτίου 2015. Μια εκδήλωση που πήρε ξεχωριστό διαβατήριο για τη μνήμη των ακροατών της.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός από το Future Library και την Εθνική Λυρική Σκηνή, με τις δημιουργικές πολιτιστικές διεργασίες που συντελούνται, πριν ακόμη τη στέγασή τους στη νέα τους εστία, έβαλε το Πανελλήνιο σ’ ένα ονειρικό ταξίδι σ’ αυτά που συντελούνται και σ’ αυτά που θα δημιουργηθούν στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, στο Φαληρικό Δέλτα.
Η πόλη μας, μέσα από την αγαστή συνεργασία Future Library και Βιβλιοθήκης είχε την τιμητική επιλογή στο στρατηγικό σχεδιασμό του πρωτόγνωρου Ταξιδιού… Το Νοέμβρη του 2014 η Βιβλιοθήκη μας εκπροσωπήθηκε από τη βιβλιοθηκονόμο Λίτσα Ταρλατζή στη συνάντηση της Αθήνας, για τον τρόπο οργάνωσης της υλοποίησης του προγράμματος υποδοχής και μύησης στα μυστικά της Όπερας. Πραγματοποιηθήκαν πέντε (5) εκδηλώσεις σε συνεργασία με τα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων και ετοιμάστηκε η σημερινή συνάντηση με τους μαθητές των δύο Γυμνασίων, με τον τίτλο «Συλλέγω Εμπειρίες».
Η Εθνική Λυρική Σκηνή έβαλε στη μαγική της «Βαλίτσα» , για το ονειρικό ταξίδι, ένα έργο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την πανέμορφη «Κάρμεν» του Ζώρζ Μπιζέ, τα σκηνικά, τα κουστούμια των ηθοποιών, την ευφρόσυνη διάθεση να μας γνωρίσει τα μυστικά που συνθέτουν το λυρικό θέατρο και επισκέφθηκε την πόλη μας, τις τελευταίες ημέρες του Μάρτη.

Ο Διονύσης Τσαντίνης με την αισθαντική του φωνή, την κίνηση του σώματος και την χαρισματική του εκφραστική δεινότητα μας ξενάγησε στα μυστικά της όπερας:
«Η όπερα αποτελεί μουσικό θεατρικό είδος, είναι δηλαδή μουσική σύνθεση που περιλαμβάνει συγχρόνως και σκηνική δράση. Οι διάλογοι των ηθοποιών της όπερας αποδίδονται με τη μορφή τραγουδιού, ενώ η θεατρική παράσταση εκτυλίσσεται παρουσία ενός μουσικού συνόλου. Ως είδος θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μουσικά επιτεύγματα του δυτικού πολιτισμού και παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή μουσικά είδη. Δημιουργήθηκε κατά την περίοδο της Αναγέννησης, όταν μορφωμένοι άνθρωποι στη Φλωρεντία θέλησαν να αναβιώσουν το αρχαίο ελληνικό θέατρο.
Οι φωνές των τραγουδιστών της όπερας διακρίνονται καταρχήν σε ανδρικές και γυναικείες. Ανδρικές φωνές είναι ο τενόρος, ο βαρύτονος, ο βαθύφωνος ή μπάσος και ο κόντρα τενόρος. Γυναικείες φωνές είναι η σοπράνο ή υψίφωνος, η μέτσο σοπράνο ή μεσόφωνος και η κοντράλτο.
Ο προϊστάμενος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης μίλησε για την αξία της επιμορφωτικής διαδραστικής μύησης στα μυστικά που συνθέτουν το Λυρικό Θέατρο και τη μεγάλη αξία της προσφερόμενης γνώσης από την «Όπερα της Βαλίτσας»
Ο Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου, κύριος Μιχαλόπουλος Δημήτριος καλωσόρισε την «όπερα της βαλίτσας» και συγχάρηκε τη Βιβλιοθήκη για το πολιτιστικό της έργο.
Ο Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου, κύριος Τσαμπαρδούκας Ιωάννης συγχάρηκε με το τέλος της εκδήλωσης την προσπάθεια της ΕΛΣ και της Βιβλιοθήκης.
Οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης δώρισαν στον μονωδό και τον πιανίστα χειροποίητες λαμπάδες που είχαν κατασκευάσει με τα χέρια τους, εν όψει των εορτών του Πάσχα.
Το πιάνο της εκδήλωσης διέθεσε η Λίτσα η Ταρλατζή η οποία με τον Σταύρο Χασπερίδη, που έκανε πολλαπλά δρομολόγια για τη μεταφορά των συντελεστών και των υλικών της εκδήλωσης, ήταν αυτοί που διαμόρφωσαν τους όρους της επιτυχία της.
Ευχαριστούμε τον αντιπεριφερειάρχη, κύριο Σημανδράκο Βαγγέλη για την παραχώρηση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων της Περιφερειακής Ενότητας.

ΔΗΚΕΒΙ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.