Επανέρχεται η 13ης σύνταξη στους χαμηλόμισθους – Τι προβλέπεται για φορολογία.

Καταγραφή

 Μια νέα λίστα με μεταρρυθμίσεις έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες η οποία περιλαμβάνειμέτρα για τη συγκέντρωση 6 δισ. ευρώ μέσα στο 2015.

Το επίμαχο ντοκουμέντο, 26 σελίδων, περιήλθε στην κατοχή των Financial Times, με τον αρθρογράφο Πίτερ Σπίγκελ να κάνει λόγο για την πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια της Αθήνας, ώστε να «ξεκλειδωθούν» τα 7,2 δισ. ευρώ και να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η Ελλάδα παρουσίασε ένα κείμενο 27 σελίδων και όχι 26, όπως σημειώνουν οι FT.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η λίστα βασίζεται κυρίως σε διάφορα σχέδια να παταχθεί η φοροδιαφυγή και προσπάθειες να ενισχυθούν τα έσοδα από τα νέα μέτρα. Εκεί περιλαμβάνονται και 875 εκατ. ευρώ από ελέγχους υπεράκτιων τραπεζικών εμβασμάτων και 600 εκατ. ευρώ από το νέο σύστημα λαχείων στις αποδείξεις.

Παρά τις απαιτήσεις από την Αθήνα ότι θα έπρεπε να της επιτραπεί η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, σύμφωνα με το έγγραφο, τα μέτρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο αισιόδοξο σενάριο, σε ένα πλεόνασμα στα 3,9% του ΑΕΠ.

Τι προβλέπεται για τα έσοδα

Ο κατάλογος των μέτρων για τα πρόσθετα έσοδα περιλαμβάνει:

– Την εντατικοποίηση των ελέγχων για τα εμβάσματα στο εξωτερικό και τις offshore εταιρείες (προσδοκώμενα έσοδα από 725 έως 875 εκατ. ευρώ)

– Την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, καπνικών προϊόντων και οινοπνευματωδών ποτών (250 έως 400 εκατ. ευρώ)

– Την ενίσχυση της νομοθεσίας για τις ενδο-ομιλικές συναλλαγές (40-60 εκατ. ευρώ)

– Καθιέρωση λοταρίας ως κίνητρο για τη συλλογή αποδείξεων (270- 600 εκατ. ευρώ)

– Καταπολέμηση φορολογικής απάτης στον ΦΠΑ (350 – 420 εκατ. ευρώ)

– Βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού (225 – 235 εκατ. ευρώ)

– Τη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων (300 – 400 εκατ. ευρώ)

– Διάφορα μέτρα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων (414 – 450 εκατ. ευρώ)

– Εφαρμογή του φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις (50 – 70 εκατ. ευρώ)

– Ενίσχυση του φόρου πολυτελείας που επιβάλλεται σε μεγάλα αυτοκίνητα, σκάφη και πισίνες (με έσοδα 20 εκατ. ευρώ)

– Εκλογίκευση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος , με την κατάργηση φοροαπαλλαγών, (300 – 400 εκατ. ευρώ)

– Καταπολέμηση φοροδιαφυγής των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων με προβλεπόμενα έσοδα 20 – 30 εκατ. ευρώ

– Κίνητρα για την πληρωμή οφειλών που έχουν προέλθει από φορολογικούς ελέγχους με έσοδα 100 – 200 εκατ. ευρώ. Τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις θα μειώνονται κατά 35-50% για όσους φορολογούμενους δεχθούν την πληρωμή όλου του ποσού χωρίς να προσφύγουν σε δίκη

– Κλείσιμο εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου (κληρονομιές κτλ.) με έσοδα 50 – 70 εκατ. ευρώ

– Έσοδα από πολιτιστικές δραστηριότητες 5 – 10 εκατ. ευρώ

– Αδειοδότηση ιντερνετικού στοιχηματισμού με προβλεπόμενα έσοδα 125 – 175 εκατ. ευρώ

– Δημόσιοι διαγωνισμοί για την παροχή αδειών στα τηλεοπτικά μέσα με προβλεπόμενα έσοδα 350 – 380 εκατ. ευρώ.

Επαναφορά της 13ης σύνταξης στους χαμηλόμισθους

Στο έγγραφο περιλαμβάνονται παροχές ύψους 1,1 δισ. ευρώ, από τα οποία, περίπου 600 εκατ. ευρώ αφορούν στην επιστροφή της 13ης σύνταξης στους χαμηλόμισθους συνταξιούχους, από το Δεκέμβριο του 2015.

Τι προβλέπεται για τη φορολογία και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής:

– Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων) θα συνδυάζει τα τραπεζικά εμβάσματα με βάσεις δεδομένων για τη φορολογική δήλωση, σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ στην κατεύθυνση καταπολέμησης της διαφθοράς.

Τα βήματα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής:

– Ενίσχυση του τραπεζικού τομέα με τεχνικές εξόρυξης δεδομένων και βελτίωση του ισχύοντος συστήματος ανάλυσης κινδύνου υπό την καθοδήγηση των εμπειρογνωμόνων του ΟΟΣΑ της ελληνικής κυβέρνησης .

– Η Γενική Γραμματεία Εσόδων εντόπισε ένα σύνολο από 5 συμπληρωματικά μέτρα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Οι λεπτομέρειες αυτών των πρωτοβουλιών είναι άμεσα διαθέσιμες για συζήτηση με τα θεσμικά όργανα.

– Αυτή η πολιτική αποτελεί μέρος των νομοσχεδίων – δράσεων – διαρθρωτικών αλλαγών, το οποίο πρόκειται να εισαχθεί το συντομότερο προς ψήφιση.

Μεταξύ άλλων, στην εκτενή λίστα περιλαμβάνονται τα εξής σημεία:

– Κινητοποίηση λοιπών δημοσίων εσόδων:
Αύξηση εσόδων από την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, από την αδειοδότηση διαδικτυακών εταιρειών στοιχηματισμού και από την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών).

– Αποκρατικοποιήσεις: Συνολικά έσοδα 1,5 δισ. ευρώ.

– Διαχείριση δημοσίων οικονομικών: Μεταρρύθμιση της διοίκησης εσόδων, αυξημένη επίβλεψη των δημοσίων οικονομικών, σχέδιο «πόντων πολίτη» για τους νομοταγείς φορολογούμενους, μεγαλύτερη διαφάνεια στις προμήθειες, ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών.

– Δημόσια διοίκηση:
Πλήρης ψηφιοποίηση όλων των δημοσίων υπηρεσιών και διαδικασιών, συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία).

– Κρατικές επιχειρήσεις:
Ενίσχυση της επίβλεψης και των διαδικασιών αξιολόγησης των κρατικών επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

– Επιχειρηματικό περιβάλλον και ανταγωνισμός: Μεταρρύθμιση της διαδικασίας αδειοδότησης επιχειρήσεων, δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων για κάθε συναλλαγή των επιχειρήσεων με το Δημόσιο, ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σύνδεση του Εθνικού Κτηματολογίου με το μητρώο ακινήτων.

– Αντιμετώπιση κρίσιμων ελλείψεων του τραπεζικού τομέα: Στρατηγικό πλαίσιο για τη σταθεροποίηση και τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, αυξημένη ανεξαρτησία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενίσχυση του ρόλου της Τράπεζας της Ελλάδος, συνεισφορά των τραπεζών στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, συγκεκριμένα κριτήρια για το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ίδρυση Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ανάπτυξη νέου θεσμικού πλαισίου για τη μεταρρύθμιση και την επέκταση του δικτύου των συνεταιριστικών και περιφερειακών τραπεζών.

– Ενέργεια και Περιβάλλον: Ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας, μεταρρυθμίσεις στη δασική νομοθεσία.

– Μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη: Εισαγωγή ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη διαμεσολάβηση, εισαγωγή ψηφιακής αρχειοθέτησης.

– Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας: Μέτρα για τη μείωση της αδήλωτης εργασίας, μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου για τις συλλογικές συμβάσεις, τη διαμεσολάβηση και τη διαιτησία, σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας.

– Μεταρρυθμίσεις Κοινωνικής Πρόνοιας:
Βελτίωση της νομοθεσίας για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, επέκταση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε αυτήν ως τις 28 Φεβρουαρίου του 2016, αναστολή της αυτόματης αναπροσαρμογής των συντάξεων, αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, αλλαγή του υπολογισμού των εφάπαξ, διάλογος για τους όρους χορήγησης του ΕΚΑΣ, επαναφορά της 13ης σύνταξης για χαμηλοσυνταξιούχους, συντόμευση της διαδικασίας για την καταβολή της σύνταξης σε νέους συνταξιούχους, αλλαγές στη λειτουργία των ΚΕΠΑ, δημιουργία Ενιαίου Μητρώου Οφειλετών, επανεξέταση των σχεδίων εθελοντικής εξόδου, συγχωνεύσεις ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας.

Ανοικοδόμηση ενός βιώσιμου συστήματος υγείας:
Σειρά μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας.

Ανθρωπιστική κρίση: Κουπόνια σίτισης, επανασύνδεση ρεύματος σε φτωχά νοικοκυριά, επιδότηση ενοικίου, επανασχεδιασμός του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

newsbeast

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.