Ταχύτατα φαίνεται πως αφομοιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ πρακτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και διορίζει σωρηδόν κομματικά στελέχη και μη εκλεγμένους βουλευτές σε θέσεις κρατικών λειτουργούν και κυβερνητικών αξιωματούχων.
Την τακτική αυτή ακολούθησε και σε ότι αφορά την τοποθέτηση πέντε νέων Διοικητών Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας. Ο διορισμός τους εγκρίθηκε σήμερα από την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Οι τέσσερις από τους πέντε έχουν περάσει από την κομματική επετηρίδα είτε ως υποψήφιοι βουλευτές είτε ως κομματικά στελέχη.
Εξαίρεση αποτέλεσε ο Άγγελος Παπαδόπουλος (Διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής) που όπως προκύπτει από το βιογραφικό του δεν διαθέτει (εμφανείς) κομματικές συστάσεις.
Όσο για τους υπόλοιπους: Ο Γιώργος Κίρκος (Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας) είχε υπάρξει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Β΄περιφέρεια Θεσσαλονίκης επί δεκαετία. Ο Νίκος Καρβούνης (Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου) ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Λιμάνι της Αγωνίας (συνδυασμός του Θοδωρή Δρίτσα) στο Δήμο Πειραιά, αλλά και υποψήφιος βουλευτής Α΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου. Ο Νίκος Ηγουμενίδης (Διοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης) εντάχθηκε στο Αριστερό Ρεύμα το 1989. Το 2014 ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στο νομό Ηρακλείου με υποψήφιο περιφερειάρχη τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Κριτσωτάκη. Στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Ηρακλείου. Ο Νέστορας Αντωνίου (Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης) ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Λάρισα.
Η «τακτοποίηση» ημετέρων δεν πέρασε απαρατήρητη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι οι δεσμεύσεις της περί αξιοκρατίας έμειναν στα χαρτιά.
Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του βουλευτή του Ποταμιού Κωνσταντίνου Μπαργιώτα που καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι επέλεξε την «πεπατημένη του παλαιοκομματισμού». «Δεν γνωρίζουμε ούτε τους συνυποψήφιους –αν υπήρξαν – και τα προσόντα τους ούτε τα κριτήρια με τα οποία έγινε η επιλογή».
Πρόσφατα ο βουλευτής του κόμματος Παναγιώτης Καρκατσούλης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι το φαινόμενο είναι γενικευμένο σε όλο το Δημόσιο.
Στην λίστα που κατέθεσε προκύπτουν (και με τα σχετικά ΦΕΚ) οι διορισμοί των:
- Γιάννη Θεωνά (υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το 2012) στη θέση του υποδιοικητή του ΙΚΑ.
- Γιάννη Μπασκόζου (υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το 2015) στη θέση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας.
- Χρήστου Βερναδάκη (υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το 2015) στη θέση του γραμματέα Συντονισμού στο υπουργείο Επικρατείας.
- Κώστα Πουλάκη (υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το 2015) στη θέση του γενικού γραμματέα Συντονισμού στο υπουργείο Εσωτερικών.
- Αλέξη Χαρίτση (συντονιστής του τομέα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ) στη θέση του γενικού γραμματέα Επενδύσεων και ΕΣΠΑ στο υπουργείο Οικονομικών.
- Απόστολου Αλεξόπουλου (πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ) στη θέση του γενικού γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
- Γιάννη Τόλιου (υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το 2015) στη θέση του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
- Γιάννη Ταφύλλη (υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το 2012) στη θέση του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
- Ανδρέα Νεφελούδη (υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το 2015) στη θέση του γενικού γραμματέα στο υπουργείο Εργασίας.
- Μαρίνα Κουτσούρη (στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ) στη θέση γενικού γραμματέα Πρόνοιας στο υπουργείο Εργασίας.
- Μαρία Καραμεσίνη (υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ) στη θέση διοικήτριας του ΟΑΕΔ.