Υποβρύχια

Άλλη μία υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων, φθάνει σε δίκη, με το συμβούλιο εφετών να παραπέμπει 32 κατηγορουμένους στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Αυτή τη φορά, η δικογραφία αφορά στην προμήθεια των υποβρυχίων, με συμβαλλόμενους την εταιρία HDW και τα ελληνικά ναυπηγεία, επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου. Σύμφωνα με τα κατηγορητήρια που έχουν συνταχθεί, μετά από πολύμηνη ανάκριση των ειδικών ανακριτών διαφθοράς Γ. Μαλλή και Γ. Σταυρόπουλου, η μίζα που διακινήθηκε φέρεται ότι αγγίζει τα 60.000.000 ευρώ. Οι πράξεις που βαρύνουν τους κατηγορουμένους κατά περίπτωση είναι αυτές της δωροδοκίας, της δωροληψίας, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της απιστίας.

Σύμφωνα με τους δικαστές του συμβουλίου Εφετών, σε δίκη πρέπει να παραπεμφθούν μεταξύ άλλων οι: Ο εφοπλιστής Μιχαήλ Ματαντός, ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνης Κάντας, τα τραπεζικά στελέχη Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ και Φάνης Λυγινός, ο έμπορος όπλων Παναγιώτης Ευσταθίου, ο νομικός Σπύρος Μεταξάς, οι άλλοτε στενοί συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου Γιάννης Μπέλτσιος, και Παύλος Νικολαΐδης, ο πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρης Εμμανουήλ, ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών Σπύρος Τραυλός, ο άλλοτε συνεργάτης του Μ. Ματαντού Αντώνης Χάγιας καθώς και ο Γιώργος Νικολάου.

Το βούλευμα διατάσσει την παραμονή στην φυλακή του άλλοτε στελέχους του Υπουργείου Άμυνας Αντώνη Κάντα, πρώην συνεργάτη του Ακη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος έχει καθίσει στη φυλακή ήδη 12 μήνες.

Αντίθετα διατάσσεται την αποφυλάκιση Γιάννη Μπέλτσιου με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 500 χιλιάδων ευρώ και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε Αστυνομικό τμήμα.

Οι Εφέτες με το βούλευμα τους αποδέχονται ακόμη το αίτημα του Σωτήρη Εμμανουήλ για μείωση της εγγυοδοσίας του από τα 2 εκατομμύρια ευρώ στις 500 χιλιάδες για την αποφυλάκιση του.

Τέλος, με το βούλευμα τους οι Εφέτες κρίνουν ότι δεν πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη η σύζυγος του πρώην εμπόρου όπλων Π. Ευσταθίου καθώς και οι Γ. Αγουρίδης , Πέτρος και Γιώργος Χριστοδουλίδης και Γιώργος Κάμαρης για τους οποίους αποφαίνονται ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την στοιχειοθέτηση των κατηγοριών που τους έχουν απαγγελθεί.

Και νέες διώξεις

Νέα ποινική δίωξη για μίζες άσκησαν οι Εισαγγελείς διαφθοράς Α. Ελευθεριάνος και Π. Παπανδρέου.

Η υπόθεση αφορά στο εξοπλιστικό πρόγραμμα για την προμήθεια των αντιαρματικών ΚΟΡΝΕΤ – Ε και στρέφεται κατα του ήδη προφυλακισμένου πρώην διευθυντή εξοπλισμών, Αντώνη Κάντα και του αντιπροσώπου της εταιρίας ΚΒΡ Κωνσταντίνου Δαφέρμου.

Οι δυο κατηγορούμενοι διώκονται για δωροδοκία, δωροληψία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περι καταχραστών του δημοσίου (ισόβια) και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, με την έρευνα να διατάσσεται μετά τις αποκαλύψεις του Α. Κάντα και την ομολογία του για τις μίζες.

Οι δυο εισαγγελείς, εντόπισαν ενδείξεις διακίνησης μαύρου χρήματος, κατά την προμήθεια προμήθεια 98 αντιαρματικών εκτοξευτών (μεγάλου βεληνεκούς νέας γενιάς) τύπου ΚΟΡΝΕΤ, η οποία έφτασε τα 3 εκ δολάρια. Ως διακινητής φέρεται ο αντιπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρίας Κ. Δαφέρμος, προκειμένου ο Αντώνης Κάντας να βάλει την υπογραφή του στην επίμαχη προμήθεια που κόστισε 100 εκ δολάρια. Στην απολογία του ο Α. Κάντας είχε υποστηρίξει οτι πήρε από τον Κ. Δαφέρμο προμήθεια ύψους 3% επί του συνολικού τιμήματος της σύμβασης, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 3 εκ ευρώ.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.