Σε τι ποντάρει ο Αλ. Τσίπρας εν όψει της «μίνι» συνόδου κορυφής σήμερα Πέμπτη
Στο χάσμα των φιλοδοξιών του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ φαίνεται πως επενδύει τις τελευταίες του ελπίδες ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας για την επίτευξη της «πολιτικής συμφωνίας» για την οποία μιλά τις τελευταίες ημέρες.
Εν όψει της μίνι συνόδου κορυφής που έχει προγραμματιστεί για το βράδυ της Πέμπτης και αφότου θα έχει ολοκληρωθεί η κανονική σύνοδος στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός θα καθήσει στο τραπέζι με την κυρία Μέρκελ και τους κκ. Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι, Τουσκ και Ντέισελμπλουμ έχοντας προσπαθήσει να «διαβάσει»τις ενδεχόμενες επιδιώξεις του καθενός.
Τίποτε δεν εγγυάται όμως ότι οι «αναγνώσεις» της Αθήνας θα οδηγήσουν σε επιθυμητά αποτελέσματα.
Για την κυρία Μέρκελ γνωρίζει ότι δεν είναι διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις εκ μέρους της Ελλάδος, οι οποίες θα έχουν και την έγκριση της τρόικας. Πλην όμως, ξέρει ότι η γερμανίδα καγκελάριος πάντοτε εξαντλεί τα περιθώρια συμβιβασμού.
Για τον κ. Γιούνκερ, η κυρίαρχη εκτίμηση στην Αθήνα είναι πως πρόκειται ίσως για τον μοναδικό που θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ πάση θυσία – αν και η δήλωση του μέλους της Επιτροπής Πιερ Μοσκοβισί ότι δεν θα γίνει κάτι τέτι τέτοιο με κάθε κόστος, θόλωσε τα νερά την Τετάρτη.
Για τον Μάριο Ντράγκι, παρά τις αλλεπάλληλες απογοητεύσεις που έχει υποστεί η Αθήνα, η πεποίθηση είναι πως δεν πρόκειται να τραβήξει οριστικά την πρίζα της χρηματοδότησης, αν δεν λάβει σχετικό σήμα από την πλειονότητα των κρατών μελών.
Ο Φρανσουά Ολάντ είναι ένας δυνάμει σύμμαχος, αλλά χωρίς την επιθυμητή ισχύ, ενώ ο Πολωνός πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τοσυκ, είναι ένα πρόσωπο που συνδυάζει την γερμανική με την αμερικανική επιρροή και υπό αυτήν την έννοια θα μπορούσε να παίξει κάποιο συμβιβαστικό ρόλο.
Επί της ουσία πάντως ο Αλ. Τσίπρας προσέρχεται στην συνάντηση των Βρυξελλών χωρίς κάποια διάθεση υποχώρησης, όπως διεμήνυσε και την Τετάρτη στη Βουλή. Όπως μεταδίδουν συνεργάτες του, αυτό που θα εμφανιστεί να διεκδικεί ο κ. Τσίπρας είναι η τήρηση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.
Το πρόβλημα έγκειται στο ότι το ίδιο ακριβώς εμφανίζονται να υπογραμμίζουν και οι εκπρόσωποι των δανειστών με προεξάρχοντες τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Γερούν Ντέισελμπλουμ.
Υπό τις συνθήκες αυτές, η διεκδίκηση της ελληνικής πλευράς συνίσταται στην διασφάλιση χρηματοδοτικών διευκολύνσεων έως τον Ιούνιο προκειμένου τότε να παρουσιαστεί το συνολικό σχέδιο προς έγκριση από τους εταίρους και ψήφιση από την ελληνική Βουλή.
Την ίδια στιγμή, οι δανειστές επιμένουν: χωρίς αξιολόγηση προόδου δεν υπάρχει χρηματοδότηση, το νέο πρόγραμμα από τον Ιούνιο και έπειτα είναι ένα νέο κεφάλαιο.
Εν όψει όλων αυτών, η συνάντηση των Βρυξελλών, είναι ένα από τα κρισιμότερα ραντεβού της περιόδου για τον Αλ. Τσίπρα.
Αν όλα πάνε στραβά, υπάρχει ένα μικρό περιθώριο επανεξέτασης της κατάστασης: η συνάντηση του Βερολίνου την ερχόμενη Δευτέρα. Από εκεί κι έπειτα, τα περιθώρια στενεύουν δραματικά…