Μακελειό με Ευρωπαίους τουρίστες νεκρούς στην Τυνησία

Εν ψυχρώ εκτέλεσαν 17 Ευρωπαίους τουρίστες, έξω από το Εθνικό Μουσείο Μπάρντο της Τύνιδας δύο ένοπλοι, σε μια περιοχή που βρίσκεται κοντά στο κοινοβούλιο της Τυνησίας.

Οι δράστες, που κράτησαν για αρκετή ώρα ομήρους άλλους τουρίστες, μέσα στο κτίριο του μουσείου, έπεσαν και οι ίδιοι νεκροί από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας που επενέβησαν, ενώ στην επιχείρηση σκοτώθηκαν επίσης ένας αστυνομικός και ένας Τυνήσιος πολίτης.

Δέκα επτά τουρίστες, περιλαμβανομένων πέντε Γιαπωνέζων, τεσσάρων Ιταλών και ενός Γάλλου σκοτώθηκαν στην επίθεση στο Μουσείο Μπάρντο, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρωθυπουργός της Τυνησίας, Χαμπίμπ Εσίντ, με τις αρχές να αναθεωρούν προς τα κάτω τον αριθμό των νεκρών που είχαν δημοσιεύσει νωρίτερα και έκανε λόγο για 20 νεκρούς τουρίστες.

Σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση, ο Τυνήσιος πρωθυπουργός επισήμανε ότι πρόκειται για μία «τελική κατάσταση» και καταμέτρησε «17 νεκρούς τουρίστες (…) 4 Ιταλούς, 1 Γάλλο, 2 πολίτες από την Κολομβία, 5 Γιαπωνέζους, 1 Πολωνό, 1 Αυστραλό, μία Ισπανίδα». Δεν έχει καταστεί γνωστή η εθνικότητα των δύο τελευταίων τουριστών που σκοτώθηκαν στην επίθεση.

Εκτός των 17 τουριστών, νεκροί έπεσαν οι δύο δράστες καθώς και δύο Τυνήσιοι, ένας αστυνομικός και ένας οδηγός λεωφορείου.

Σύμφωνα πάντως με μια γαλλική διπλωματική πηγή, στην επίθεση στο μουσείο έχασαν τη ζωή τους δύο Γάλλοι τουρίστες.

Μακελειό με Ευρωπαίους τουρίστες νεκρούς στην Τυνησία

Τουλάχιστον 20 πολίτες τραυματίστηκαν στην επίθεση, μεταξύ των οποίων δύο Ιταλοί και τρεις Πολωνοί.

Ο πρωθυπουργός της Τυνησίας αναφέρθηκε στις έρευνες της αστυνομίας που αναζητά δύο ή τρία πρόσωπα που ενδέχεται να ήταν συνεργοί των δύο ενόπλων που εξαπέλυσαν την πολύνεκρη επίθεση.

«Υπάρχει μια πιθανότητα, όχι όμως και βεβαιότητα, (οι δύο δράστες που έπεσαν νεκροί από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας) να είχαν τη βοήθεια δύο ή τριών προσώπων. Στην παρούσα φάση διεξάγουμε μεγάλες επιχειρήσεις για να εντοπίσουμε αυτούς τους δύο ή τρεις τρομοκράτες που ενδεχομένως συμμετείχαν στην επίθεση» δήλωσε ο Εσίντ, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση της χώρας.

Οι δράστες, που φορούσαν στρατιωτικές στολές, άνοιξαν πυρ εναντίον των τουριστών ενώ αποβιβάζονταν από λεωφορεία έξω από το Μουσείο και κατόπιν τους κυνήγησαν μέσα στο κτίριο. Μια υπάλληλος του μουσείου, εμφανώς ταραγμένη, είπε ότι “γύρω στο μεσημέρι” ακούστηκαν σφοδρά πυρά. “Οι συνάδελφοί μου φώναζαν: φύγετε, φύγετε, πέφτουν πυροβολισμοί. Βγήκαμε από την πίσω πόρτα με τους συναδέλφους μου και τους τουρίστες”, πρόσθεσε.

Στο κοινοβούλιο, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο μουσείο, επικράτησε πανικός. Χαρακτηριστικό είναι ότι η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που κατέθεταν σε μια επιτροπή στελέχη των ενόπλων δυνάμεων αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του αντιτρομοκρατικού νόμου.

Σύμφωνα με μια βουλευτίνα, τη Σαγίντα Ουνίσι, παρόντες στην αίθουσα ήταν μεταξύ άλλων “ο υπουργός Δικαιοσύνης, δικαστές και πολλά υψηλόβαθμα στελέχη του στρατού”.

Δύο ώρες αφότου ξεκίνησε η επίθεση οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο Μουσείο Μπάρντο. Η επιχείρηση της αστυνομίας έληξε με την απελευθέρωση των ομήρων. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκαν οι δράστες, καθώς επίσης ένας αστυνομικός και ένας Τυνήσιος πολίτης.

Τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν εικόνες στις οποίες διακρίνονται δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι αλλοδαποί και ένας άνδρας που κρατάει ένα παιδί, να τρέχουν για να βρουν καταφύγιο ενώ την ίδια ώρα οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας πυροβολούσαν στον αέρα για να καλύψουν τη διαφυγή τους.

Η σημερινή επίθεση ήταν η χειρότερη που έχει γίνει εναντίον ξένων στην Τυνησία, μετά την επίθεση αυτοκτονίας που εξαπέλυσε η Αλ Κάιντα το 2001 σε μια συναγωγή στο νησί Τζέρμπα, όπου σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι.

Η Τυνησία θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει νέες επιθέσεις, προειδοποίησε ο Πρόεδρος της χώρας Μπέτζι Κάιντ Εσέμπσι. “Οι αρχές έλαβαν όλα τα μέτρα ώστε τέτοια γεγονότα να μην επαναληφθούν”, είπε ο Τυνήσιος πρόεδρος αφού επισκέφθηκε τους τραυματίες στο νοσοκομείο Σαρλ-Νικόλ της Τύνιδας.

“Ελπίζω ότι με τα μέσα που θα διαθέσουμε θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί (…) Έχουν ειδοποιηθεί όλες οι αρχές και ελπίζω ότι μια τέτοια καταστροφή δεν θα ξανασυμβεί” συνέχισε ο πρόεδρος εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για αυτό το “φρικτό έγκλημα”.

Ο Εσέμπσι υπογράμμισε ότι παρόμοιες προκλήσεις αντιμετωπίζει ολόκληρη η περιοχή. Αναφερόμενος μάλιστα στο χάος που επικρατεί στη γειτονική Λιβύη, όπου το τελευταίο διάστημα δρα η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, είπε: “Αναμέναμε ότι θα γινόταν κάποια σοβαρή ενέργεια” και στην Τυνησία.

Ο πρόεδρος είπε ότι διαβεβαίωσε τους τραυματίες ότι θα τους στηρίξει ότι εξέφρασε τη λύπη των τυνησιακών αρχών για αυτό που τους συνέβη.

Ο πολιτικός σύμβουλος του προέδρου Μοχσέν Μαρζούκ σημείωσε ότι η επίθεση αυτή “είχε ως στόχο την οικονομία” της χώρας, καθώς ο τουρισμός είναι μια από τις “βαριές βιομηχανίες” της Τυνησίας. “Δεν θα πρέπει να της επιτρέψουμε να μας επηρεάσει. Και είμαι βέβαιος ότι και ο υπόλοιπος κόσμος θα συνεχίσει να μας έχει εμπιστοσύνη”, συνέχισε.

Πολλές εκατοντάδες Τυνήσιοι συγκεντρώθηκαν το βράδυ στο κέντρο της Τύνιδας προκειμένου να καταδικάσουν την επίθεση. Το πλήθος συγκεντρώθηκε μπροστά από ένα θέατρο που βρίσκεται στη λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, κεντρική οδική αρτηρία της πόλης και διαδηλωτές κάθε ηλικίας κρατούσαν σημαίες της Τυνησίας, ενώ φώναζαν συνθήματα εναντίον των «τρομοκρατών».

«Η Τυνησία είναι ελεύθερη, έξω οι τρομοκράτες», «εξουδετερώστε τους τρομοκράτες, είναι καθήκον σας», «με την ψυχή και το αίμα μου θα υπερασπιστώ τη σημαία» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζε ρυθμικά το πλήθος. Οι διαδηλωτές επίσης έψαλλαν τον εθνικό ύμνο της Τυνησίας.

Ανασκευάζει η Μογκερίνι: Τρομοκράτες πίσω από την επίθεση, όχι το Ισλαμικό Κράτος

Σε “τρομοκρατικές οργανώσεις” και όχι στο “Ισλαμικό Κράτος” επέρριψε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. Στην αρχική ανακοίνωση που είχαν εκδώσει οι Βρυξέλλες γινόταν αναφορά στο “Ντάες” (το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), το οποίο “στοχεύει και πάλι τις χώρες και τους λαούς της Μεσογείου”.

Στη συνέχεια ωστόσο εκδόθηκε μια δεύτερη, διορθωτική ανακοίνωση από την οποία έχει αφαιρεθεί η αναφορά στο ΙΚ και επιρρίπτεται η ευθύνη γενικότερα σε “τρομοκρατικές οργανώσεις”.

“Με την επίθεση που έπληξε σήμερα την Τύνιδα, οι τρομοκρατικές οργανώσεις βάζουν και πάλι στο στόχαστρο τις χώρες και τους λαούς της Μεσογείου”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής οι τυνησιακές αρχές δεν έχουν κατονομάσει καμία οργάνωση ως υπεύθυνη για τη σφαγή στο Μουσείο.

Τζον Κέρι: Οι ΗΠΑ στο πλευρό του λαού της Τυνησίας

Την επίθεση αυτή, από την οποία σκοτώθηκαν 17 αλλοδαποί τουρίστες και δύο Τυνήσιοι, καταδίκασε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. “Οι ΗΠΑ στέκουν στο πλευρό του τυνησιακού λαού σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή και εξακολουθούν να στηρίζουν τις προσπάθειες της τυνησιακής κυβέρνησης για μια ασφαλή, ευημερούσα και δημοκρατική Τυνησία”, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Καταδίκη της επίθεσης από το υπουργείο Εξωτερικών

Την καταδίκη του εκφράζει απερίφραστα το υπουργείο Εξωτερικών για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση.

Στόχος της επίθεσης ήταν Τυνήσιοι πολίτες και τουρίστες, οι οποίοι επισκέπτονταν τη χώρα αυτή, που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την ευρύτερη περιοχή, όσον αφορά τη δημοκρατική μετάβαση και την ωριμότητα των πολιτικών θεσμών.

“Εκφράζουμε” αναφέρει σχετική ανακοίνωση, “τα συλλυπητήρια μας στους οικείους των θυμάτων και την αμέριστη συμπαράστασή μας στο λαό και την κυβέρνηση της Τυνησίας” επισημαίνοντας ότι “η Ελλάδα θα παραμείνει αρωγός κάθε χώρας που πλήττεται από την παράλογη βία της τρομοκρατίας και απειλείται από το βάρβαρο κίνημα του τζιχαντισμού”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed