ΤΣΙΠΡΑΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζουν για ακόμη μια φορά οι σχέσεις Ελλάδας και Ευρώπης την ώρα που οι συνθήκες οικονομικής ασφυξίας επιδεινώνονται δραματικά.

Τη Δευτέρα υπήρξε μπαράζ επιθετικών δηλώσεων από πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι δείχνουν να μην έχουν άλλη υπομονή με την Ελλάδα και να ζητούν άμεσα την τήρηση των δεσμεύσεων.

Παράλληλα, αυτά τα απανωτά χτυπήματα σκιαγραφούν και το κλίμα το οποίο αναμένεται να συναντήσει ο πρωθυπουργός στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, όπου επιθυμεί να θέσει ζήτημα πολιτικής λύσης στη διαπραγμάτευση.

Σκληρά λόγια από τον Σόιμπλε, αλλά και… πρόσκληση Μέρκελ σε Τσίπρα

Τα πιο ηχηρά μηνύματα έρχονται από το Βερολίνο, όπου, ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει «διπλή γραμμή».

Η ένταση ανάμεσα σε Γερμανία και Ελλάδα έχει ανέβει επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες, ενώ, έφθασε στο αποκορύφωμά τις με την «εκρηκτική» εμφάνιση Βαρουφάκη σε εκπομπή της γερμανικής τηλεόρασης. Βέβαια, ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να είναι «κόκκινο πανί» για το Βερολίνο, αλλά στο στόχαστρο της κριτικής βρέθηκαν τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Πάνος Καμμένος.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει αναλάβει τον ρόλο του κακού και το επιβεβαίωσε εκ νέου το βράδυ της Δευτέρας όταν δήλωσε πως «η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει καταστρέψει όλη την εμπιστοσύνη που είχε χτιστεί στο παρελθόν».

Στον αντίποδα, όμως, η καγκελάριος Μέρκελ έβγαλε… είδηση, καθώς, είχε, σήμερα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό τον οποίο και προσκάλεσε την επόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο.

Σε δηλώσεις περί αναξιοπιστίας, πάντως, προέβη και ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά «Θα ήταν ωραίο αν μπορούσαμε να αντιμετωπίζουμε με περισσότερη αξιοπιστία τις ανακοινώσεις της Αθήνας» ανέφερε. Πρώτα θα πρέπει να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη και να εφαρμόσουν αυτά για τα οποία έχουν δεσμευθεί».

Ξέκοψε τη συζήτηση για το χρέος ο Μοσκοβισί

Ταυτόχρονα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν υπογραμμίζοντας ότι το ελληνικό χρέος δεν πρόκειται να κουρευθεί.

«Το χρέος πρέπει να αποπληρωθεί. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Το χρέος δεν μπορεί να “σβήσει”. Δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα “κούρεμα” ή “ανακούφιση” του χρέους» είπε ορθά κοφτά ο κ. Μοσκοβισί σε συνέδριο στο Βερολίνο. Μάλιστα υποστήριξε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης στην υπόλοιπη Ευρώπη έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με την περασμένη διετία.

«Φυσικά θα ήθελα να γίνουν πράγματα, είμαι υπέρ μιας πολιτικής συμφωνίας με την Ελλάδα, αλλά έναντι όρων, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν εκπληρωθεί» κατέληξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Γιούνκερ: Σεβασμός στην Ελλάδα, αλλά σεβασμός και στις δεσμεύσεις

Την ίδια ώρα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, διαμηνύει ότι η Ευρώπη δεν θα έχει πρόβλημα από ένα Gexit, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα χρήζει του σεβασμού από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, όμως, επισημαίνει ότι «Ολα αυτά πρέπει να γίνουν και υπάρχουν και άλλες πιθανότητες, αλλά η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της».

«Αντιμετωπίζουμε μίας μορφής ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και πρέπει να ανταποκριθούμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε όλα τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά πρέπει να σεβαστούμε την αξιοπρέπεια των Ελλήνων και να βρούμε τη σωστή προσέγγιση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Βέλγος ΥΠΟΙΚ: Η Αθήνα έχει ενοχλήσει, αλλά και απογοητεύσει τους εταίρους της 

Σκληρή ήταν και η τοποθέτηση του Βέλγου υπουργού Οικονομικών, Γιόχαν βαν Οβερτβελντ, ο οποίος προειδοποίησε ότι η εριστική διαπραγματευτική τακτική της Ελλάδας έχει δημιουργήσει ενόχληση και απογοήτευση στους εταίρους της.

Μιλώντας στους Financial Times τόνισε με νόημα «Ζούμε στο 2015. Ισως πριν από 25 χρόνια να μπορούσες να αναπτύξεις μία στρατηγική επικοινωνίας στην οποία η επικοινωνία σου στην Ελλάδα είναι διαφορετική από την ευρωπαϊκή στρατηγική, αλλά σήμερα είναι τρελό ακόμη και να το σκεφτείς. Αυτό έχει ενοχλήσει πολλούς».

«Το πρόγραμμα λειτούργησε στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Αλλά δεν έχει αποτέλεσμα για την Ελλάδα γιατί οι ελληνικές αρχές δεν έχουν κάνει αυτό που έπρεπε. Μην ρίχνετε τις ευθύνες στους θεσμούς. Δεν είναι το πρόγραμμα, είναι η εκτέλεση» κατέληξε ο Βέλγος ΥΠΟΙΚ.

Η κυβέρνηση είναι «μέσα» 2 δισ. και ψάχνει άλλα δύο μέχρι την Παρασκευή

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με τα διεθνή ΜΜΕ να φιλοξενούν αρνητικά δημοσιεύματα για τη χώρα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τα αποτελέσματα για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 επιβεβαιώνοντας το χρηματοδοτικό κενό των 2 δισ. ευρώ.

Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014 θα είναι της τάξης του 0,3% και όχι 1,5% που ήταν ο στόχος κάτι που σημαίνει νέο χρηματοδοτικό πρόβλημα για τη χώρα.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα πρέπει μέχρι την Παρασκευή να «βρει» δύο δισ. ευρώ, πρώτον για να αποπληρώσει την επόμενη δόση προς το ΔΝΤ (336 εκατ. ευρώ), αλλά και για το έντοκο γραμμάτιο ύψους 1,6 δισ. που λήγει στο τέλος της εβδομάδας.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed