Το κάθε μέλος της ομάδας των Β βιταμινών εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο ρόλο και για να αντιληφθείτε τη σημασία και την ουσιαστική τους συμβολή στη σωστή λειτουργία του οργανισμού διαβάστε παρακάτω
Οι Β βιταμίνες είναι μια ομάδα υδατοδιαλυτών βιταμινών που είναι απαραίτητες για ένα υγιές και δυναμικό σώμα.
Η παρουσία τους στη διατροφή και τον οργανισμό είναι σημαντικές, καθώς παίζουν βασικό ρόλο στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών. Η λήψη των Β βιταμινών είναι προτιμότερο να γίνεται μέσω φυσικών τροφών, καθώς ο οργανισμός δυσκολεύεται να αναγνωρίσει τις συνθετικές μορφές τους.
Το κάθε μέλος της ομάδας των Β βιταμινών εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο ρόλο και για να αντιληφθείτε τη σημασία και την ουσιαστική τους συμβολή στη σωστή λειτουργία του οργανισμού διαβάστε παρακάτω:
1.Θειαμίνη
Η θειαμίνη, ή αλλιώς γνωστή και ως Β1 είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό των υδατανθράκων και τη διάσπασή τους σε γλυκόζη. Η Β1 είναι επίσης σημαντική για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς βοηθά στην παραγωγή συγκεκριμένου νευροδιαβιβαστή. Η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες, ενώ ελαχιστοποιείται αυτή τη πιθανότητα καταναλώνοντας ολική άλεση, πράσινα λαχανικά με φύλλα, καστανό ρύζι και ξηρούς καρπούς.
2.Ριβοφλαβίνη
Η ριβοφλαβίνη, η αλλιώς η Β2, επίσης συναντάται στην ολική άλεση, αλλά μπορείτε να την λάβετε και μέσα από το γάλα, το κρέας και τον αρακά. Όπως τα περισσότερα μέλη της Β ομάδας, συμβάλλει στο μεταβολισμό και τη διάσπαση υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών σε μορφές καλύτερα αξιοποιήσιμες από τον οργανισμό. Ενισχύει τη διατήρηση των υγιών μεμβρανών του δέρματος και των βλεννογόνων, γι΄αυτό και τυχόν έλλειψή της οδηγεί σε δερματολογικές διαταραχές και φλεγμονές, σε στόμα και μύτη.
3.Νιασίνη
Η νιασίνη (Β3) βρίσκεται στο κρέας, τα ψάρι, το γάλα, τα αυγά, τα όσπρια, τις πατάτες και τα φιστίκια και δεδομένης της προφανούς πληθώρας των πηγών της, είναι δύσκολο να παρουσιάσετε έλλειψη.Η Β3 παίζει βασικό ρόλο στη διατήρηση υγιούς δέρματος και τη σωστή λειτουργία ενός καλοκουρδισμένου νευρικού και γαστρεντερικού συστήματος.
4. Παντοθενικό οξύ
Το παντοθενικό οξύ βρίσκεται σε πολλές τροφές και παράγεται από τα καλά βακτήρια του στομάχου, κάνοντας έτσι την έλλειψή του, μάλλον απίθανο ενδεχόμενο, ενώ η δράση του παντοθενικού οξέος, σε συνεργασία με τη βιοτίνη και το φολικό οξύ διασπά τα μακροθρεπτικά στοιχεία και συμμετέχει ουσιωδώς σε σειρά βιοχημικών αντιδράσεων στο σώμα. Το κωδικό όνομα του παντοθενικού οξέος είναι Β5.
5.Πυριδοξίνη
Όπως συμβαίνει με το παντοθενικό, έτσι και με την πυριδοξίνη, είναι πολύ δύσκολο να εμφανίσετε έλλειψη της, ενώ είναι πιθανότερο να έχετε υπερβολικές ποσότητες από αυτή στο σώμα σας, προκαλώντας βλάβη στα νεύρα. Και αυτή η περίπτωση, όμως, δεν είναι εύκολο να συμβεί, καθώς απαιτούνται εξαιρετικά υψηλά επίπεδα για να προκληθεί ζημιά. Η Β6 (όπως είναι το κοινό όνομα της πυριδοξίνης) βοηθά στη διάσπαση των μακροθρεπτικών στοιχείων και την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
6.Β12
Η Β12, είναι θρεπτικό στοιχείο ζωτικής σημασίας, καθώς συνθέτει και επισκευάζει το DNA, παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια και μεταβολίζει τα μακροθρεπτικά στοιχεία. Αν και η Β12 αποθηκεύεται στο συκώτι σε ποσότητες ικανές να συντηρήσουν τον οργανισμό για χρόνια, η έλλειψή της είναι πιο συνήθης απ’ ότι θα περίμενε κανείς.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι για να απορροφηθεί σωστά από τον οργανισμό χρειάζεται τη βοήθεια πρωτεΐνης που παράγεται στο στομάχι, η έλλειψη της οποίας είναι συχνό φαινόμενο και οδηγεί στην τελική αδυναμία απορρόφησης της Β12.
Επιπλέον, πέρα από αυτή τη δυσκολία, έλλειψη της Β12, είναι πιθανό να παρουσιάσουν άτομα, που ακολουθούν χορτοφαγική δίαιτα καθώς συναντάται αποκλειστικά σε ζωικά προϊόντα. Αν είστε χορτοφάγος, λοιπόν, καλό θα ήταν να φροντίσετε να λάβετε τη βιταμίνη με κάποιο συμπλήρωμα, καθώς η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικά προβλήματα.
7.Φολικό οξύ
Το φολικό οξύ είναι αναγκαίο για τη σύνθεση του DNA και το σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης, ενώ η συνεργασία του με το παντοθενικό οξύ και τη βιοτίνη είναι σημαντική για τη εκτέλεση βιοχημικών εργασιών στο σώμα. Η λήψη του, μέσω των πράσινων λαχανικών και της ολικής άλεσης είναι ουσιώδης για τις εγκύους καθώς τα χαμηλά επίπεδα είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα.
Τέλος, έχετε υπόψη την ευαισθησία του φολικού οξέος στη ζέστη, γι’ αυτό καλύτερα να το λαμβάνετε από τις αντίστοιχες τροφές, σε ωμή ή ελαφρά μαγειρεμένη μορφή.
8.Βιοτίνη
Η βιοτίνη, που ευθύνεται για τα λαμπερά σας μαλλιά και τα δυνατά σας νύχια, βρίσκεται στο κουνουπίδι, τα μανιτάρια, τα φυστίκια, το βοδινό συκώτι και τους κρόκους των αυγών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ουσία που βρίσκεται στα ασπράδια των αυγών μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη της βιοτίνης, καθώς εμποδίζει την απορρόφησή της, γι’ αυτό περιορίστε ελαφρώς τα ασπράδια για καλύτερη δυνατή απορρόφηση της βιταμίνης.