Σχεδιάζεται πλαφόν στις μετεγγραφές φοιτητώνπανεπιστημιο

Αλλάζουν όλα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέο νόμο πλαίσιο για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ τα οποία ενσωματώνονται στα σε ΑΕΙ με ορισμένα τμήματά τους να καταλήγουν στα ΙΕΚ.

Την ίδια ώρα αναμένεται μείωση στον αριθμό των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ο αριθμός θα είναι μειωμένος κατάρτι σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή θα κινηθεί λίγο πάνω από τις 69000 από τις περίπου 70.500 που ήταν ο αντίστοιχος περσινός.

Ο αριθμός των εισακτέων θα προσδιορίζεται από το υπουργείο, τα Πανεπιστήμια και την Αρχή Αξιολόγησης ενώ αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων κυρίως στα κεντρικά Πανεπιστήμια, τα οποία έχουν υποδεχθεί μεγάλο αριθμό φοιτητών από μετεγγραφές.

Παράλληλα , το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται ήδη, σε συνεργασία με τα ΑΕΙ, ένα νέο τρόπο διοίκησης και λειτουργίας Φοιτητικών Εστιών.

Επίσης εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Τάσου Κουράκη ενημερώνει τα Λύκεια ότι το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων προωθεί νομοθετική ρύθμιση για αλλαγή στις γραπτές προαγωγικές εξετάσεις και στον τρόπο προαγωγής των μαθητών των Α΄ και Β΄ τάξεων Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου.

Με βάση τη ρύθμιση η επιλογή των θεμάτων των προαγωγικών εξετάσεων για τις Α΄ και Β΄ τάξεις Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεις Εσπερινού Γενικού Λυκείου κατά 50% από την Τράπεζα Θεμάτων παύει να ισχύει από την εξεταστική περίοδο Μαΐου-Ιουνίου 2015. Για τις Α΄ και Β΄ τάξεις Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεις Εσπερινού Γενικού Λυκείου τα θέματα των προαγωγικών εξετάσεων ορίζονται αποκλειστικά από τους διδάσκοντες το μάθημα και είναι κοινά για όλα τα τμήματα της τάξης. Κατ’ εξαίρεση, είναι δυνατόν να δοθούν χωριστά θέματα, εάν συντρέχει αποχρών λόγος, ο οποίος αναγράφεται σε σημείωση στο έγγραφο που περιέχει τα θέματα και παράλληλα συντάσσεται και σχετική πράξη στο βιβλίο πράξεων του Διευθυντή του σχολείου.

Επίσης, για την προαγωγή των μαθητών στις Α΄ και Β΄ τάξεις Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεις Εσπερινού Γενικού Λυκείου απαιτείται γενικός μέσος όρος τουλάχιστον εννέα και πέντε δέκατα (9,5), ο οποίος προκύπτει από τον Μ.Ο. των βαθμών ετήσιας επίδοσης του μαθητή όλων των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων συμπεριλαμβανομένου και του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας όπου αυτό διδάσκεται.

Η εξεταστέα ύλη για τα μαθήματα των Α΄ και Β΄ τάξεων Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου δεν μπορεί να είναι λιγότερη από το μισό και περισσότερη από τα 2/3 της διδακτέας. Η επιλογή και ο ακριβής προσδιορισμός της για κάθε μάθημα γίνεται με εισήγηση των διδασκόντων και με την έγκριση του Διευθυντή του Λυκείου και γνωστοποιείται στους μαθητές πέντε (5) εργάσιμες ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων.

Για τους μαθητές που φοίτησαν το σχ. έτος 2013-14 στην Α΄ τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και στις Α΄ και Β΄ Τάξεις Εσπερινού Γενικού Λυκείου και το σχ. έτος 2014-15 φοιτούν στη Β΄ τάξη ημερήσιου Γενικού Λυκείου και στη Γ΄ τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου, ο γενικός βαθμός προαγωγής από τις τάξεις αυτές δεν θα προσμετράται στον υπολογισμό των μορίων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.


Στα πανεπιστήμια

Στο πλαίσιο των αλλαγών που τροποποιούν ριζικά τόσο τον νόμο Διαμαντοπούλου όσο και ολόκληρο το υφιστάμενο νομικό καθεστώς της ανώτατης εκπαίδευσης επαναφέρεται το Πανεπιστημιακό Ασυλο, δίνεται η ευκαιρία στους αιώνιους φοιτητές να επανεγγραφούν στις σχολές από τις οποίες διαγράφηκαν , και επανέρχoνται οι διοικητικοί υπάλληλοι που απομακρύνθηκαν με τη διαθεσιμότητα.

Παράλληλα καταργούνται τα περίφημα Συμβούλια Διοίκησης, αλλάζει το σύστημα εκλογής πρυτανικών αρχών και ενισχύεται ο ρόλος των φοιτητών στη διοίκηση των συλλογικών οργάνων.

Καθιερώνεται νέο σύστημα για τις μετεγγραφές φοιτητών με καινούργια κριτήρια που ακόμα δεν έχουν αποσαφηνισθεί. Πάντως ο κ. Μπαλτάς συνέστησε σε όσους επιλέγουν κάποιο Πανεπιστήμιο να το έχουν σκεφτεί πρώτα καλά ενώ αναμένεται να μπει κάποιο πλαφόν του τύπου οι μετεγγραφές δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10 %ή το 15% των εισακτέων στο συγκεκριμένο τμήμα, με τις εξετάσεις. Σε οτι αφορά στην κατάργηση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά τμήματα που αρχικά υπήρχε ως πρόταση δεν έχει αποσαφηνιστεί ενώ φαίνεται ότι προσκρούει στις διοικήσεις των Πανεπιστημίων που αντλούν πόρους για την ομαλή λειτουργία τους.

Από τα πρώτα θέματα στην ”ατζέντα” του υπουργού Παιδείας Αρ. Μπαλτά φαίνεται είναι η επιστροφή των «αιώνιων » φοιτητών. Καταργείται ο νόμος που ορίζει τη διαγραφή τους και όσοι το επιθυμούν θα συνεχίσουν κανονικά τις σπουδές τους, χωρίς περιορισμό χρόνου. Στόχος είναι να καταργηθεί και ο περιορισμένος χρόνος σπουδών με το ν +2
Σύμφωνα με πληροφορίες δεσμεύσεις, τύπου «συμβολαίου», θα υπογράφουν στις Γραμματείες των τμημάτων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ οι ήδη διαγραφέντες φοιτητές που επιθυμούν να επιστρέψουν στα αμφιθέατρα για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Το υπουργείο σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα ζητήσει από τα Πανεπιστήμια να εξεταστούν τα αιτήματα των φοιτητών που θα θελήσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και η επανεγγραφή να γίνει μόνον εάν διαπιστωθεί από το ΑΕΙ ότι ο φοιτητής διαγράφηκε αδίκως , δηλαδή είχε αντικειμενικό «κώλυμα» για να συνεχίσει τις σπουδές. Ο φοιτητής ο οποίος θα εγγραφεί εκ νέου θα υπογράψει «συμβόλαιο» ότι θα ολοκληρώσει τις σπουδές μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Επίσης, οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων που απομακρύνθηκαν με το μέτρο της διαθεσιμότητας, επιστρέφουν στις θέσεις τους, ενώ το θέμα θα είναι από τα πρώτα που θα υπάρχει στο πρώτο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με το πλάνο του υπουργείου Παιδεία αναμένεται η κατάργηση του ενός συγγράμματος στα πανεπιστήμια και οι φοιτητές θα έχουν πρόσβαση με αξιόπιστο τρόπο στις «ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες» Σταδιακά ο στόχος είναι να αλλάξει και το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ και να εφαρμοσθεί η ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια.

Από την πλευρά τους τα Πανεπιστήμια έχουν ήδη αρχίσει να θέτουν τα προβλήματα που αφορούν στην λειτουργία τους. Οπως είπε στο ‘”protothema.gr“ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Δημόπουλος το κυριότερο πρόβλημα του Πανεπιστημίου είναι η έλλειψη χρημάτων ενώ ζητούν την επιστροφή των διοικητικών υπαλλήλων και να λυθούν τα θέματα με τη φύλαξη και την καθαριότητα, όπως επίσης και με τη διανομή των συγγραμμάτων. Τη Σύγκλητο εξάλλου απασχόλησαν θέματα που αφορούν τις περικοπές της δημόσιας χρηματοδότησης προς το Πανεπιστήμιο μας, οι οποίες ανέρχονται πλέον σε επίπεδο άνω του 50%.

“Η κατάσταση αυτή έχει ήδη δεινές επιπτώσεις σε πολλές βασικές λειτουργίες του Ιδρύματος μας και δυσκολεύει σημαντικά το διδακτικό και ερευνητικό έργο μας ” τονίζουν τα μέλη της Συγκλήτου.

Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.