Θετικά αξιολογούν έξι στους δέκα πολίτες τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εταίρους, σύμφωνα με το βαρόμετρο της Public Issue για το μήνα Μάρτιο, που δημοσιεύει η «Αυγή» της Κυριακής.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 59% των ερωτηθέντων εκτιμούν πως η Ελλάδα δεν μπορούσε να κερδίσει περισσότερα από τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, έναντι ενός 36% που υποστηρίζει πως η κυβέρνηση μπορούσε να κερδίσει περισσότερα, ενώ αναφορικά με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου στο Eurogroup, το 51% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως η Ελλάδα δε βγήκε ούτε κερδισμένη, ούτε χαμένη, ενώ το 23% θεωρεί πως η χώρα μας βγήκε χαμένη και το 20% εκτιμά πως η Ελλάδα βγήκε κερδισμένη.
Παράλληλα, διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη όσον αφορά στην αποτίμηση της λειτουργίας της κυβέρνησης, με το 50% να δηλώνει ικανοποίηση και το 48% δυσαρέσκεια, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ως καταλληλότερος πρωθυπουργός σε ποσοστό 63%, έναντι 19% του Αντώνη Σαμαρά. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 13%.
Πάντως, η εμπιστοσύνη του κόσμου στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών φαίνεται να μειώνεται, με το 59% να δηλώνει ότι τον εμπιστεύεται για τη διαχείριση των προβλημάτων της οικονομίας σε πολύ ή αρκετά (έναντι 75% τον Φεβρουάριο) και το 40% να τον εμπιστεύεται λίγο ή καθόλου (από 24% τον Φεβρουάριο).
Όσον αφορά τον καταλληλότερο πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 63% της προτίμησης έναντι του 19% που θεωρεί καταλληλότερο τον Αντώνη Σαμαρά. Το 13% υποστηρίζει ότι κανένας δεν είναι κατάλληλος ενώ το 4% δεν έχει γνώμη.
Η δημοτικότητα του πρωθυπουργού βρίσκεται σε ακόμα πιο υψηλά επίπεδα καθώς συγκεντρώνει θετική γνώμη σε ποσοστό 79% (20% αρνητική), ο Πάνος Καμμένος 51% και 47% αρνητική και ο Σταύρος Θεοδωράκης 47% θετική και 47% αρνητική γνώμη. Περισσότερη αρνητική γνώμη παρά θετική έχουν οι πολίτες για τους Δημήτρη Κουτσούμπα (40% θετική, 46% αρνητική), Αντώνη Σαμαρά (28% θετική, 71% αρνητική) και Ευάγγελο Βενιζέλο (21% θετική – 77% αρνητική).
Σε ερώτηση για τη γνώμη τους σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ, οι πολίτες εκφράζουν θετική γνώμη για την ΕΕ σε ποσοστό 50% και αρνητική γνώμη σε ποσοστό 48%, ενώ πιο ξεκάθαρη είναι η εικόνα ως προς το ευρώ, με το 71% να εκφράζει θετική γνώμη, ενώ το 28% αρνητική γνώμη.
Διαβάστε όλη την έρευνα της Public Issue στην Αυγή της Κυριακής