Δείτε την ανάλυση και τα γραφήματα της βρετανικής TelegraphGrexit

Με την κρίση ρευστότητας στην Ελλάδα να χειροτερεύει καθημερινά και τον ΣΥΡΙΖΑ να μην δείχνει διατεθειμένος να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών, η προοπτική ενός Grexit πλανιέται και πάλι πάνω από τη Γηραιά Ήπειρο, γράφει σε  δημοσίευμά της  η βρετανική Telegraph και διερωτάται:

«Εάν γίνει η Ελλάδα η πρώτη χώρα που εγκαταλείπει τη νομισματική ένωση, θα μπορέσουν οι υπόλοιποι να διαχειριστούν τις συνέπειες;».

Τράπεζες

Το ενδεχόμενο πρόκλησης μιας συστημικής τραπεζικής κρίσης έχει μειωθεί δραστικά καθώς οι δανειστές της Ευρώπης έχουν καταφέρει να περιορίσουν την έκθεσή τους στη χώρα, η οποία έχει «χτυπηθεί» από τη λιτότητα τα τελευταία χρόνια. Ο οίκος Standard&Poor’s εκτιμά ότι οι τράπεζες της Ευρώπης έχουν μειώσει την απευθείας έκθεσή τους στην Ελλάδα σε περίπου 42 δισ. ευρώ από 175 δισ. ευρώ το 2008.

Ειδικότερα, μη ελληνικές τράπεζες έχουν περιορίσει δραστικά τον δανεισμό στη χώρα, όπως φαίνεται και στο γράφημα που ακολουθεί:

Εμπορικοί εταίροι

Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στάνταρντ, η Ελλάδα είναι μια μικρή, κλειστή οικονομία που θα προκαλέσει μικρές επιπτώσεις στο εμπόριο με τους κύριους ευρωπαίους εταίρους της, σύμφωνα με ανάλυση του Oxford Economics. Εκτός από την Κύπρο, μόνο η ΠΓΔΜ και η Μάλτα πωλούν πάνω από το 2% των συνολικών εξαγωγών τους στην Ελλάδα.

Στην περίπτωση που οι εισαγωγές της Ελλάδας μειωθούν πάνω από 50% μετά την έξοδό της από το ευρώ, η ζήτηση για εξαγωγές στις τρεις μεγάλες οικονομίες της ηπείρου (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία) θα μειωθούν μόνο κατά 0,3%-0,5%, σύμφωνα με την ανάλυση του Oxford Economics. Αντίστοιχα, το ΑΕΠ των συγκεκριμένων χωρών θα πληγεί μόνο κατά 0,2%-0,3%.

Κίνδυνος μετάδοσης

Παρά τους υπολογισμούς, οι συνέπειες μιας μετάδοσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης παραμένουν αβέβαιες. Αν η Ελλάδα δεν ανανεώσει το πρόγραμμα διάσωσής της τον Ιούνιο, αυτό «θα συντρίψει την ψευδαίσθηση ότι η ένταξη στο ευρώ είναι αμετάκλητη», προειδοποιούν οΤζέιμς Νίξον και ο Μπεν Μέι του Oxford Economics.

Το παρακάτω γράφημα αποτυπώνει το πώς η οικονομική παραγωγή θα μπορούσε να επηρεαστεί τα επόμενα δύο χρόνια λόγω μιας μετάδοσης. Το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αντιμετώπιζε μια πτώση κοντά στο 2,2% σε σχέση με τα αναμενόμενα αποτέλεσμα στο 2016. Ο πανικός μπορεί να χτυπήσει τα πιο ευάλωτα μέλη της Ένωσης, κυρίως τα υπερχρεωμένα.



Είναι η Ιταλία η επόμενη;

Με το χρέος της στο 133% του ΑΕΠ, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μπορεί να βρεθεί στο στόχαστρο του πανικού που θα προκληθεί. Το κόστος δανεισμού της θα εκτοξευόταν, ενώ το χρέος θα ανέβαινε στο 145% μέχρι το 2024.

Με μια Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, οι χώρες του Νότου θα βρίσκονταν αντιμέτωπες με ένα δίλημμα: μέσα ή έξω από το ευρώ; Από την άλλη, ένα Grexit θα μπορούσε να επιταχύνει τις διαδικασίες μεγαλύτερης ολοκλήρωσης εντός της ευρωζώνης και να δώσει επιτέλους ένα τέλος στην πρόχειρη προσέγγιση που ακολουθείτε τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.