Ηλεκτρική καρέκλα… αποδείχθηκε και για τον Αρθούρο Ζερβό η θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ
Υστερα από έξι χρόνια θητείας του στο τιμόνι της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας υπέβαλε την παραίτησή του, τηλεφωνικά, στον προϊστάμενο υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, μια και ο τελευταίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.
Ο κ. Ζερβός, σύμφωνα με πληροφορίες, παραιτήθηκε για «λόγους ευθιξίας». Είχε προηγηθεί ο σάλος από τη σύμβαση που υπέγραψε με τη ΓΕΝΟΠ, αλλά η απόφασή του για να αποχωρήσει βάρυνε μετά τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Εφετών που παραπέμπει τον πρόεδρο της επιχείρησης για κακούργημα. Ο λόγος, σύμφωνα με το Συμβούλιο, είναι προκειμένου να δικαστεί για παράνομες αυξήσεις συνολικού ύψους 150.000 ευρώ που έδωσε σε 19 στελέχη της ΔΕΗ τη διετία 2010-2012 κατά παράβαση του νόμου 3833/2010 που έβαζε «πλαφόν» στους μισθούς των υψηλόβαθμων υπαλλήλων του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ.
Ο κ. Ζερβός, που είχε τοποθετηθεί στη ΔΕΗ το 2009 επί κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου ως επιλογή της τότε υπουργού ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη, έδωσε κατά την περίοδο 2010-2012 υπό τη μορφή οικογενειακού επιδόματος έξτρα αυξήσεις σε 19 διευθυντές της εταιρείας. Μάλιστα, όταν αυξήθηκαν οι μισθοί είχε παρέμβει και ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, ζητώντας από τον πρόεδρο της ΔΕΗ να σταματήσει τη χορήγηση του επιδόματος. Ωστόσο, ο τελευταίος έλαβε γνωμοδοτήσεις δύο εργατολόγων, τις οποίες εφάρμοσε πλήρως. Μάλιστα αυτές τις ενέκρινε και το Δημόσιο στις γενικές συνελεύσεις της ΔΕΗ.
Κατηγορητήριο
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, κατά την επίμαχη περίοδο (από Μάρτιο 2010 έως και Σεπτέμβριο 2012) η απόφαση αυτή προκάλεσε ζημιά στη δημόσια περιουσία της ΔΕΗ που υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ και η οποία χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα μεγάλη και γι’ αυτό εντάσσεται σε κακούργημα.
Συγκεκριμένα, η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών αναφέρει ότι «με περισσότερες πράξεις του που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος και με την ιδιότητα του διευθύνοντα συμβούλου και προέδρου του ΔΣ της ΔΕΗ κατά τη διαχείριση των εσόδων της εταιρείας που του είχαν ανατεθεί με νόμο, ελάττωσε εν γνώσει του και για να ωφεληθεί άλλος την περιουσία της παραπάνω εταιρείας, η οποία ανήκε στο ελληνικό Δημόσιο, που κατέχει την πλειοψηφία του μετοχικού της κεφαλαίου και ορίζει τη διοίκηση αυτής…».
Σύμφωνα με την απόφαση που παραπέμπει τον κ. Ζερβό στο ακροατήριο για κακούργημα, ο ίδιος υπερέβη τον νόμο 3833/2010, καθώς ενέκρινε τη χορήγηση αποδοχών σε διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ, πάνω από τα 5.981 ευρώ που όριζε ο νόμος για την περίοδο Μαρτίου-Μάιου 2010 και τα 5.856 για το χρονικό διάστημα Ιουνίου 2010 – Αυγούστου 2012 καθώς επίσης και 5.000 από τον Σεπτέμβριο του 2012 έως σήμερα.
Ο Α. Ζερβός είχε υποβάλει την παραίτησή του, ως είθισται, και με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Π. Λαφαζάνης, όμως, κράτησε μέχρι νεωτέρας τους επικεφαλής όλων των ενεργειακών ΔΕΚΟ. Πηγές θέλουν τον κ. Ζερβό να γνώριζε πως δεν θα έμενε στη θέση του, απλά παρέμενε μέχρι την αντικατάστασή του.
Με τη δημοσιοποίηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας που δίνει έμμεση αύξηση 5 ευρώ την ημέρα στους εργαζομένους υπό τη μορφή κουπονιού σίτισης αλλά και παρακρατεί για λογαριασμό της ΓΕΝΟΠ 2 ευρώ την ημέρα από τους μισθούς τους, κυβερνητικές πηγές είχαν σπεύσει απέναντι στην επίθεση που δέχτηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σημειώσουν με νόημα πως η διοίκηση της ΔΕΗ ήταν επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης. Τότε στελέχη της εταιρείας ερμήνευαν το σχόλιο αυτό ως «άδειασμα» του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας.