γιατροι

Ο ασθενής είχε εισαχθεί για αφαίρεση χολής. Η ομάδα των γιατρών μπαίνει στον θάλαμο για τον γύρο επισκέψεων στους ασθενείς. Στη δική του περίπτωση, ο πρώτος τη τάξει γιατρός ρωτάει φωναχτά τους ειδικευόμενους: «Ποιος από εσάς δεν έχει κάνει χολή;». Υστερα από αυτή την «παράσταση», ο ασθενής και οι συγγενείς του παρακάλεσαν τον γιατρό να κάνει αυτός την επέμβαση, με το «αζημίωτο» φυσικά…

Αυτό το πραγματικό περιστατικό είναι ενδεικτικό της νέας μορφής που έχει λάβει η διαδικασία «δίνω φακελάκι» στον χώρο της υγείας: από την ωμή απαίτηση χρημάτων σε μια πιο εξευγενισμένη μορφή, όπου παρατείνεται από αυτούς που «ζητούν» ο χρόνος νοσηλείας λόγω «φόρτου εργασίας», «έλλειψης προσωπικού, γιατρών και φαρμάκων» και άλλων προβλημάτων, τα οποία ως διά μαγείας δεν αποτελούν εμπόδιο αμέσως μετά το φακελάκι. Μια επίσκεψη σε γνωστή ιστοσελίδα καταγγελιών περιστατικών όπου πολίτες έδωσαν φακελάκι δείχνει ότι σε πολλές πλέον καταγγελίες ο γιατρός, ή όποιος άλλος επαγγελματίας υγείας εμπλέκεται, εμφανίζεται αδιάφορος προς τον ασθενή, δεν περνάει να τον δει στον θάλαμο, δεν κανονίζει το χειρουργείο, δεν δίνει εξιτήριο, αναγκάζοντάς τον να προτείνει «γρηγορόσημο» ως λύση. Ακόμα και σε επείγοντα περιστατικά αναβάλλονται χειρουργεία ως μέτρο πίεσης για να αποσπάσουν χρήματα. Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή 67χρονου καρδιοπαθούς που τον περασμένο Ιούλιο κατήγγειλε για φακελάκι καρδιοχειρουργό του Ευαγγελισμού. Ο ασθενής τελικά χειρουργήθηκε με καθυστέρηση 18 ημερών. Δυστυχώς κατέληξε.

Για την αναχαίτιση αυτού του φαινομένου, το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας πρόκειται να προχωρήσει σε μια «χαρτογράφηση» των χειρουργικών κλινικών του ΕΣΥ και του μέσου χρόνου νοσηλείας των χειρουργικών περιστατικών, με το σκεπτικό ότι όπου παρατηρούνται μεγάλες και επιστημονικά αδικαιολόγητες αποκλίσεις στον χρόνο νοσηλείας, εκεί υπάρχουν πιθανές εστίες διαφθοράς, οι οποίες και θα ελέγχονται. Ο σκοπός αυτής της παρέμβασης δεν είναι μόνο να εντοπιστούν επαγγελματίες υγείας που ζητούν φακελάκι, αλλά και να προληφθούν… μελλοντικά φακελάκια τα οποία εκτιμάται ότι αφορούν το 15% των συνολικών δαπανών υγείας. «Ακόμα και η αίσθηση ότι κάποιος παρακολουθεί το σύστημα, σίγουρα θα “προβληματίσει” όσους εκβιάζουν με παράταση του χρόνου νοσηλείας», ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του ΣΕΥΥΠ.

Για τη «χαρτογράφηση», το ΣΕΥΥΠ θα αξιοποιήσει τα στοιχεία του ESY.net του υπ. Υγείας, ενώ όπου απαιτείται θα ζητεί απευθείας στοιχεία από τα νοσοκομεία. Η επεξεργασία των στοιχείων αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Μαρτίου, ενώ θα ληφθούν υπόψη και βιβλιογραφικά δεδομένα από επιστημονικούς φορείς. Ετσι θα δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων με τους μέσους χρόνους παραμονής των χειρουργικών περιστατικών για νοσηλεία στο ΕΣΥ, ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητά τους. Οταν παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις -«προς τα πάνω»- στους χρόνους αυτούς, θα διενεργείται έλεγχος.

Για την παρέμβαση αυτή, που αποτελεί συνέχεια του σχεδίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον χώρο της υγείας, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κουρουμπλής έχει δώσει το «πράσινο φως» στον γενικό επιθεωρητή Υπηρεσιών Υγείας Σταύρο Ευαγγελάτο. Ο νέος υπουργός έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι θα στηριχθεί στο έργο και τους ελέγχους του επιθεωρητών. Υπενθυμίζεται ότι από τις πρώτες οδηγίες της νέας ηγεσίας προς φορείς που εποπτεύει είναι αυτές προς το ΣΕΥΥΠ, από το οποίο έχει ζητήσει διαχειριστικό έλεγχο στον ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΕΛΠΝΟ, το ΕΚΕΠΥ και τον ΕΟΜ. Ο έλεγχος αφορά την τελευταία τριετία, αλλά όπου χρειαστεί θα προχωρήσει και σε παρελθόντα έτη. Αυτή τη στιγμή, το ΣΕΥΥΠ διαθέτει 67 επιθεωρητές και βοηθούς επιθεωρητές (53 σε Αθήνα και 14 σε Θεσσαλονίκη), ωστόσο η περαιτέρω στελέχωσή του κρίνεται απαραίτητη για να μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις του.

καθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.