Τα παλιά αντίγραφα φυλάσσονται καλά κρυμμένα στην τεράστια Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, του Μονάχου. «Είναι ένα βιβλίο πολύ επικίνδυνο για το ευρύ κοινό», προειδοποιεί η ιστορικός της Βιβλιοθήκης Φλόριαν Σεπ ενόσω ακουμπά μία πρώτη έκδοση του ναζιστικού μανιφέστου στο τραπέζι ενός απόμερου αναγνωστηρίου. Κι όμως. «Ο Αγών μου» (Mein Kampf) του Αδόλφου Χίτλερ, η επανέκδοση του οποίου έχει απαγορευτεί από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, θα επιστρέψει σύντομα στα γερμανικά βιβλιοπωλεία.
Η απαγόρευση της επανέκδοσης αποτελεί απόφαση της Βαυαρίας, η οποία έχει τα πνευματικά δικαιώματα. Τα δικαιώματα αυτά ωστόσο έχουν ημερομηνία λήξης – τον Δεκέμβριο – οπότε η πρώτη επανέκδοση μετά τον θάνατο του Χίτλερ αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους.
Η νέα έκδοση, έκτασης περίπου 2.000 σελίδων, την οποία επιμελείται μία ομάδα ιστορικών, θα είναι πλήρης σχολίων και αναλύσεων, σύμφωνα με την Washington Post. Μεταξύ πολλών άλλων, για παράδειγμα, θα αναφέρει τις επιρροές του Χίτλερ και παράλληλα θα αντικρούει κάθε ρατσιστικό ισχυρισμό. Σε κάθε περίπτωση, έχει πυροδοτήσει μία πολύ έντονη συζήτηση για την Ιστορία, τον αντισημιτισμό και τη λανθάνουσα δύναμη του γραπτού λόγου.
«Ο Αγών μου» θα επανακυκλοφορήσει ουσιαστικά με τη συμβολή των γερμανών φορολογουμένων, αφού τη νέα έκδοση έχει αναλάβει το κρατικό Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας. Σε μία προσπάθεια να μετριάσουν τις αντιδράσεις και να υπερασπιστούν το έργο τους, οι υπεύθυνοι της έκδοσης υπερτονίζουν τον όγκο τον αναλύσεων – που θα ξεπερνούν σε έκταση το αρχικό κείμενο – για να υπογραμμίσουν ότι δεν πρόκειται για έναν οδηγό για επίδοξους φασίστες όσο για ακαδημαϊκό εργαλείο ζωτικής σημασίας.
Οι επικριτές ωστόσο επιμένουν ότι, με ή χωρίς αναλύσεις, η νέα έκδοση έρχεται σε μία πολύ κακή στιγμή, όπου ο αντισημιτισμός παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις στην Ευρώπη, και ηχεί τη φωνή του Χίτλερ από τον τάφο. Σαφώς πιο σφοδρές είναι οι αντιδράσεις της εβραϊκής κοινότητας της Γερμανίας, η οποία καταδικάζει με κάθε τρόπο την επανακυκλοφορία ενός βιβλίου «πέραν της ανθρώπινης λογικής».
Στο μεταξύ, μπορεί «Ο Αγών μου» να μη βρίσκεται στις προθήκες των γερμανικών βιβλιοπωλείων, νέα αντίτυπα ωστόσο μπορεί να βρει οποιοσδήποτε, σε όλο τον κόσμο. μέσω Internet, και όχι μόνο.
news.in