Τι αναφέρει ο ΥΠΟΙΚ σε άρθρο του
Πώς ο υπουργός «προετοίμασε» το έδαφος για ενδεχόμενη άρνησή του στις απαιτήσεις των εταίρων
Αποφασισμένος για μη υποχώρηση φαίνεται mε άρθρο του στους New York Times ο Γιάνης Βαρουφάκης, στο σημερινό Eurogroup, που σχεδόν όλες οι πλευρές εικάζουν πως είναι «καταδικασμένο» να μην οδηγήσει σε κάποια απόφαση.
Ακόμα και στο πολιτικό επίπεδο (εκτός του οικονομικού), παρατηρείται αδιέξοδο στις δύο πλευρές, καθώς για τη μεν ελληνική κυβέρνηση μια επέκταση του παρόντος προγράμματος θα θέσει θέμα βιωσιμότητάς της, ενώ οι δε Ευρωπαίοι εταίροι βλέπουν μια ελληνική άρνηση ως παραδοχή λανθασμένης πολιτικής από μέρους τους τα τελευταία πέντε χρόνια.
Σε άρθρο άποψης του υπουργού οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο υπουργός «προετοιμάζει» το έδαφος για ενδεχόμενη άρνησή του στις απαιτήσεις των εταίρων, υπογραμμίζοντας πως δεν κάνει κάποιο παίγνιο (αναφερόμενος στο ακαδημαϊκό του παρελθόν ως καθηγητής θεωρίας παιγνίων) και πως ούτε «μπλοφάρει», χρησιμοποιώντας κάποια στρατηγική διαπραγμάτευσης.
Αναφερόμενος στα σενάρια που κυκλοφορούν, πως ο Γιάνης Βαρουφάκης επικαλείται στρατηγικές και δεν είναι διατεθειμένος να «κρατήσει το μέτωπο» στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, μέσω των New York Times ο υπουργός αναφέρει πως:
«Έχοντας περάσει πολλά χρόνια ως ακαδημαϊκός κάνοντας έρευνα στη θεωρία παιγνίων, όπως ανέφερα και στους μαθητές μου, το πρόβλημα με τη θεωρία είναι πως λαμβάνει τα κίνητρα των παικτών ως δεδομένα. Ως υπουργός Οικονομικών μιας μικρής και δημοσιονομικά πιεσμένης χώρας, δίχως κεντρική τράπεζα και χαρακτηριζόμενο από τους εταίρους μας ως “προβληματικός δανειζόμενος”, είμαι πεπεισμένος πως έχουμε μόνο μια επιλογή: Να αποφύγουμε τον πειρασμό να δούμε αυτό το κρίσιμο σημείο ως ένα πείραμα στρατηγικής και αντίθετα, να παρουσιάσουμε έντιμα γεγονότα σχετικά με την κοινωνική οικονομία της Ελλάδας, να καταγράψουμε τις προτάσεις μας για την ανάπτυξη, να εξηγήσουμε γιατί είναι και στο συμφέρον της Ευρώπης και να αναδείξουμε τις κόκκινες γραμμές που η λογική και το καθήκον μας εμποδίζει να διαβούμε».
Στη συνέχεια ο υπουργός παραθέτει ποιες, κατά τη γνώμη του, είναι οι δύο κύριες διαφορές με την προηγούμενη κυβέρνηση, δηλώνοντας πως είναι έτοιμοι να τα βάλουν με τα «βαθιά ριζωμένα συμφέροντα» έτσι ώστε να δώσουν ώθηση στην Ελλάδα για να λάβουν την εμπιστοσύνη των εταίρων και πως είναι αποφασισμένοι να μην αντιμετωπιστούν ως μια «αποικία χρέους» που πρέπει να υποφέρει.
Ερωτώμενος συχνά πώς θα πράξει εάν ο μόνος τρόπος για χρηματοδότηση της οικονομίας είναι η άρση των κόκκινων γραμμών της κυβέρνησης, ο υπουργός απαντά πως: «Οι γραμμές που εμείς θεωρούμε κόκκινες δεν θα παραβιαστούν. Ειδάλλως, όχι μόνο δεν θα ήταν “κόκκινες” αλλά όλα θα ήταν απλά μια μπλόφα».
Τονίζοντας ξανά τη διάθεσή του για ρήξη με τους εταίρους σήμερα, ο υπουργός αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση θα απέχει, ανεξαρτήτως των συνεπειών, από λύσεις που είναι λανθασμένες για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο υπουργός επαναλαμβάνει την άρνηση της κυβέρνησης για νέο δανεισμό, μέχρι να υπάρχει σχέδιο για ανάπτυξη της οικονομίας και βοήθεια στη μέση τάξη ώστε να μπορεί να αποπληρωθεί το χρέος και να ορθοποδήσει η μέση τάξη.
Δηλώνοντας πως η στάση της ελληνικής κυβέρνησης δεν διακατέχεται από ριζοσπαστικά αριστερά κίνητρα, ο υπουργός υποστηρίζει πως η κύρια επιρροή είναι ο Γερμανός φιλόσοφος Ιμμάνουελ Καντ, που δίδασκε πως «η λογική και ελεύθερη έξοδος από τις σκοπιμότητες προδιαθέτει τη πράξη του σωστού». Ο υπουργός τελειώνει λέγοντας πως γνωρίζει πως η πράξη της κυβέρνησης είναι αυτή του «σωστού», «κοιτώντας τα μάτια των πεινασμένων στους δρόμους των πόλεων μας, σκεπτόμενοι την πιεσμένη μέση τάξη, ή εξετάζοντας το συμφέρον του σκληρά εργαζόμενου λαού σε κάθε ευρωπαϊκή πόλη και χωριό μέσα στη νομισματική ένωση».
protothema