Φοροελαφρύνσεις για περίπου 3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να φέρει ο νέος Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ. Μάλιστα, ο νέος φόρος θα συνοδευτεί με μείωση μέχρι τον Ιούνιο των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 30% – 35%.
Αυτό σημαίνει ότι ο ΦΜΑΠ θα υπολογιστεί επί σημαντικά μειωμένων φορολογητέων αξιών σε πολλές περιοχές της χώρας. Με το νέο φορολογικό καθεστώς πολύ λιγότεροι φορολογούμενοι θα πληρώνουν φόρο για τα ακίνητα που κατέχουν, ενώ αρκετοί από όσους θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν θα επιβαρύνονται με μειωμένα ποσά σε σύγκριση με αυτά που τους επιβάλλονται τώρα με τον ΕΝΦΙΑ.
Η πρώτη κατοικία όπως δήλωσε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη θα είναι αφορολόγητη για την πλειονότητα των φορολογούμενων, με εξαίρεση όσους έχουν στην κατοχή τους πρώτη κατοικία μεγάλης αξίας.
Έτσι κερδισμένοι των αλλαγών στη φορολογία των ακινήτων θα είναι όσοι έχουν στην κατοχή τους μια κατοικία (α΄κατοικία) έως το αφορολόγητο όριο, καθώς δεν θα πληρώνουν φόρο, ενώ με τον ΕΝΦΙΑ πληρώνουν από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και το πρώτο ευρώ της αξίας του ακινήτου τους. Στον αντίποδα, χαμένοι αναμένεται να είναι όσοι έχουν σημαντική ακίνητη περιουσία, καθώς για να προκύψει διαχειρίσιμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα οι ανώτατοι οριακοί συντελεστές μπορεί να φθάσουν σε υψηλά επίπεδα π.χ. 2% ή 3% της αξίας.
Πιο αναλυτικά, το σχέδιο που έχουν αρχίσει και επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει:
1. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Με την πληρωμή της έκτης και τελευταίας δόσης του φόρου στις 27 Φεβρουαρίου, ο ΕΝΦΙΑ θα αποτελεί παρελθόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου είχαν εισπραχθεί από τον ΕΝΦΙΑ 1,9 δισ. ευρώ και για να επιτευχθεί ο στόχος των 2,65 δισ. ευρώ που είχε τεθεί για το 2014 θα πρέπει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να έχουν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία περίπου 850 εκατ. ευρώ. Ήδη η κ. Βαλαβάνη έχει καλέσει τους φορολογούμενους να πληρώσουν τις δυο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ μέχρι το τέλος του μήνα.
2. Θέσπιση νέου Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Ο νέος φόρος θα έχει ατομικό αφορολόγητο όριο που θα κυμαίνεται στα επίπεδα των 200.000 ευρώ. Για να περιοριστούν οι απώλειες εσόδων από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ εξετάζεται το αφορολόγητο όριο να εφαρμοστεί μόνο για την πρώτη κατοικία. Στην περίπτωση που υιοθετηθεί το σενάριο αυτό τότε τα φορολογικά βάρη θα σηκώσουν όσοι διαθέτουν εκτός από πρώτη κατοικία και άλλα ακίνητα όπως οικόπεδα, αγροτεμάχια, δευτερεύουσες κατοικίες.
3. Ο νέος φόρος θα υπολογίζεται με προοδευτική κλίμακα. Όσο μεγαλύτερη είναι η ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η φορολογική επιβάρυνση.
Με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ισχύουν σήμερα:
• Ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων ή 2.769.177 φορολογούμενοι έχουν στην κατοχή τους μικρή ακίνητη περιουσία που η αξία της δεν υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ. Η συνολική αξία των ακινήτων που έχουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 63,56 δισ. ευρώ με τη μέση αξία να φθάνει τις 22.954,80 ευρώ.
• 1.356.081 φορολογούμενοι διαθέτουν κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα αξίας από 50.000 έως 100.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος της περιουσίας τους φθάνει τα 96,83 δισ. ευρώ ή 71.404,53 ευρώ κατά μέσο όρο.
• 881.698 φορολογούμενοι έχουν ακίνητη περιουσία από 100.000 έως 200.000 ευρώ.
Η απώλεια εσόδων που θα προκύψει με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα είναι άνω του 1 δισ. ευρώ και όπως είπε η κ. Βαλαβάνη θα καλυφθεί από τα έσοδα που θα φέρει στα ταμεία του Δημοσίου η πάταξη της φοροδιαφυγής. Βέβαια αυτό μένει να αποδειχθεί στην πράξη.
ημερησία