Η ομιλία που κατέθεσε στα πρακτικά περιλαμβάνει αντικατάσταση του Καλλικράτη και κατάργηση μνημονιακών νόμων
Με αδρές γραμμές περιγράφει στην ομιλία του που κατέθεσε στα πρακτικά, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκος Βούτσης
την κατεύθυνση των αλλαγών που θα προωθήσει η κυβέρνηση στη δημόσια διοίκηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με αναλυτικό τρόπο αναπτύσσει το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο δεσμεύεται η κυβέρνηση να πορευθεί με βάση τη λαϊκή εντολή προς «μία αντιμνημονιακή αγωνιστική κατεύθυνση»
Παράλληλα, είναι αξιοσημείωτο ότι χρησιμοποιεί ένα ισορροπιστικό πολιτικό σχήμα, δίνοντας ουσιαστικά απάντηση σε όσους κριτικάρουν τη… βαρουφάκειο ποσοστικοποίηση περί 70%-30% ως προς την αποδοχή μεταρρυθμίσεων του μνημονίου.
Η ανατροπή του καθεστώτος που, επί μια πενταετία, απαξίωσε, όπως σημειώνει στην ομιλία του, την ίδια τη δημοκρατία και υποβάθμισε την οντότητα, τις συλλογικές αξίες και τις προσδοκίες ενός ολόκληρου λαού «ήταν και είναι αδιαπραγμάτευτη, είναι και θα είναι στο 100%».
Για να συμπληρώσει όμως με νόημα: «Αυτή η αλήθεια δεν ακυρώνεται, ίσα-ίσα νοηματοδοτείται μέσα από τις εύλογες διαπραγματευτικές τακτικές και την ποσοστιαία αποτίμηση συμβιβασμών για μία επιδιωκόμενη συμφωνία που θα θέσει πραγματικά τέρμα στην πολιτική της λιτότητας, στα αντικοινωνικά προαπαιτούμενα, την εκποίηση του δημόσιου πλούτου και στην εξυπηρέτηση μεγάλου ή και του μεγαλύτερου μη βιώσιμου χρέους».
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης με το στελεχιακό δυναμικό της δημόσιας διοίκησης. Μικρό δείγμα, αναφέρει στην ομιλία του, είναι ότι «για το μικρό μεταβατικό στάδιο της παρούσας φάσης, τους πρώην διορισμένους ΓΓ των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων θα αναπληρώσουν κατά νόμο οι αρχαιότεροι γενικοί διευθυντές. Μετά από αδιάβλητες και αξιοκρατικές κρίσεις θα αποτελέσει κανόνα για τη διοίκηση η αξιοποίηση σε όλες τις επιτελικές θέσεις των επιλεγμένων προϊσταμένων».
Επίσης, τονίζει ότι ο έλεγχος νομιμότητας επί των ΟΤΑ, που οφείλει να ασκείται σύμφωνα με το Σύνταγμα, θα συντελείται από ιδιαίτερη δομή εκτός των υπαρχουσών Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, «όπως άλλωστε προβλεπόταν θεσμικά». Σημείωσε ότι αφού ομαδοποιηθούν αποκεντρωμένες υπηρεσίες Υπουργείων και αφού δοθούν υπηρεσίες και αρμοδιότητες στις εκλεγμένες περιφέρειες θα διαμορφωθεί «το σύγχρονο κύτταρο απο-συγκέντρωσης των κρατικών λειτουργιών».
Αντικατάσταση του «Καλλικράτη»
Για τον «Καλλικράτη» η ομιλία του αναφέρει ότι δεν ατύχησε απλώς επειδή συνέπεσε χρονικά με την οικονομική κρίση ούτε μόνο γιατί δεν «προικοδοτήθηκε» με τα υπεσχημένα τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ. Ατύχησε, όπως είπε, γιατί «σχεδιάστηκε εξαρχής με άξονα τις νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις για λιτότητα και “λιγότερο κράτος”».
Ακόμη, υπογραμμίζει, ότι η κυβέρνηση μετά από ουσιαστική αποτίμηση των συνεπειών εφαρμογής του «Καλλικράτη» θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση και εκπόνηση το νέο θεσμικό πλαίσιο. Βασικά στοιχεία θα αποτελέσουν:
* Η χωροταξική αποκλιμάκωση των ΟΤΑ ώστε να γίνουν πλέον αποτελεσματικοί και να καλυφθεί το τεράστιο σημερινό έλλειμα πρωτογενούς δημοκρατίας.
* Η αποκέντρωση και ο σαφής προσδιορισμός των αρμοδιοτήτων κάθε επιπέδου διοίκησης.
* Η επαρκής και ακριβής κατανομή των πόρων και των αντιστοίχων επενδυτικών μέσων.
* Ο βαθύς εκδημοκρατισμός της λειτουργίας της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης με τη θέσπιση συμμετοχικών θεσμών ως αναπόσπαστο και δομικό μέρος της θεσμικής και πολιτικής τους λειτουργίας.
Κατάργηση μνημονιακών νόμων για τους ΟΤΑ
Όσον αφορά την απόφαση σχετικά με την άμεση απόσυρση των μνημονιακών ρυθμίσεων για την αυτοδιοίκηση, προαναγγέλλει στην ομιλία του ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει «στη βέλτιστη εφαρμογή καυτών θεμάτων» όπως:
* Άρση απολύσεων – διαθεσιμότητα. Κινητικότητα. Αντικειμενικό σύστημα διαρκούς αξιολόγησης του επιπέδου παρεχόμενων υπηρεσιών. Παύση διαδικασίας επανελέγχου των συμβάσεων σύμφωνα με το ν. 4250/2014. Αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου.
* Δυνατότητα προσλήψεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, προγραμματισμός εν γένει των προσλήψεων και εκπόνηση ειδικού προγράμματος για υπαλλήλους υψηλής εξειδίκευσης σε κατηγορίες αιχμής. Άρση των περιορισμών προσλήψεων άλλων κατηγοριών του τακτικού προσωπικού για κοινωνικές δομές και για τεχνικές εργασίες.
* Κατάργηση όλου του πλέγματος των σχετιζόμενων με το «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ» διατάξεων και παρακολούθηση της πορείας των οικονομικών μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής βάσης του ΥΠΕΣ σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ.
* Κατάργηση των διατάξεων σχετικά με την παρακράτηση των ποσοστών 4%, 5% και 1% αντίστοιχα από τους ΚΑΠ που επιβλήθηκαν στις τελευταίες τροπολογίες προ της πτώσης της κυβέρνησης.
* Παρεμβάσεις για την χρηματοδότηση και οφειλομένων πόρων και για το δανεισμό και τα χρέη των ΟΤΑ.
* Συνολική αναβάθμιση και επέκταση των κοινωνικών δομών και προγραμμάτων μέσα και από την πλέον ορθολογική κατανομή των υπαρχόντων πόρων του προγράμματος ΕΣΠΑ.
Η κυβέρνηση θα επικαιροποιήσει και θα προσχωρήσει σε θεσμικές παρεμβάσεις που προάγουν το ζήτημα της κατοχύρωσης της ουσιαστικής ισότητας των φύλων. Επίσης, θα προωθήσει άμεσα προς κύρωση στη Βουλή τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, η υλοποίηση της οποίας θα ξεκινήσει με την προβλεπόμενη από τη σύμβαση ψήφιση ενιαίου νόμου για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών σε όλους τους τομείς της ιδιωτικής και δημόσιας σφαίρας της ζωής.
Ιθαγένεια για παιδιά δεύτερης γενιάς
Ο κ. Βούτσης αναφέρει, ακόμη, στην ομιλία του ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει την άμεση ψήφιση του νόμου ιθαγένειας για τα παιδιά δεύτερης γενιάς.
Ως στόχο στην εφαρμογή μίας νέας μεταναστευτικής πολιτικής, όπως και αυτής για την πολιτική του ασύλου, είναι «μία ενιαία πολιτική στα σοβαρά αυτά ζητήματα με πρόσημο την ένταξη, την προστασία, τον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με προτεραιότητα όπως ήδη αναφέρθηκε η άμεση ψήφιση του νόμου ιθαγένειας για τα παιδιά β΄ γενιάς».
Σημειώνει, δε, ότι οι μεταναστευτικές ροές αποτελούν οικουμενικό και ευρωπαϊκό ζήτημα και για αυτόν τον λόγο δεν επιδέχονται μόνο εθνικές λύσεις. Επείγει, όπως αναφέρεται στην ομιλία, άμεσα ένας ευρωπαϊκός συντονισμός ο οποίος «είναι ακόμα όμως ζητούμενο».