καρδια

Χωρίς να ευχόμαστε να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά με το στόχο απλά να αποκτήσετε μια πιο διευρυμένη γνώση του τι περνάει ένας φίλος που βρίσκεται σε διαδικασία διαζυγίου, διαβάστε παρακάτω και μάθετε μερικές εκ των έσω πληροφορίες.

Όσες ταινίες κι αν έχετε δει με διαλυμένους γάμους και όσοι φίλοι σας κι αν έχουν περάσει αυτή τη δυσάρεστη διαδικασία, ποτέ δεν θα καταλάβετε τι σημαίνει για τη ζωή ενός και πόσο επίπονη αλλαγή είναι ένα διαζύγιο, μέχρι να το ζήσετε οι ίδιοι.

Χωρίς να ευχόμαστε να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά με το στόχο απλά να αποκτήσετε μια πιο διευρυμένη γνώση του τι περνάει ένας φίλος που βρίσκεται σε διαδικασία διαζυγίου, διαβάστε παρακάτω και μάθετε μερικές εκ των έσω πληροφορίες.

Τα πράγματα, όπως γνωρίζετε ήδη άλλωστε, ποτέ δεν είναι άσπρο ή μαύρο, και μέχρι ένα σημείο όλοι έχουν δίκιο και όλοι έχουν άδικο.

Ακόμα και εκείνος που κάνει αίτηση διαζυγίου, βιώνει άγχος, φόβο και στενοχώρια
Το διαζύγιο, πέρα από το τέλος ενός γάμου, συνοδεύεται και από άλλες αλλαγές στη ζωή ενός, όπως είναι η διακοπή σχέσεων με την οικογένεια και τους φίλους του πρώην συζύγου, αλλά και η λιγότερο συχνή επαφή με τα παιδιά. Το διαζύγιο πλήττει την καθημερινότητα και των δυο συζύγων, αλλά την ίδια στιγμή προωθεί την προσωπική τους εξέλιξη. Μπορεί το άγνωστο να προκαλεί φόβο και ανησυχία, αλλά σύντομα όλα βρίσκουν το ρυθμό τους και όλοι μαθαίνουν να κοιτούν μπροστά και όχι πίσω.

Το διαζύγιο δε λύνει όλα τα προβλήματα
Αν θεωρείτε πως υπογράφοντας το χαρτί του διαζυγίου, εξασφαλίζεται και η λύση όλων των σχετικών προβλημάτων τότε κάνετε λάθος. Ακόμα και αφού μετακομίσετε σε άλλο σπίτι και -στα χαρτιά- είστε και πάλι μόνοι, θα έχετε για αρκετό καιρό ακόμα εκκρεμότητες με τον/την πρώην σύζυγο και αν έχετε παιδιά, πιθανότατα θα έχετε για το υπόλοιπο της ζωής σας.
Οι συμπεριφορές που σας ενοχλούσαν και σας οδήγησαν στο διαζύγιο, μπορεί μεν να ελαττωθούν, αλλά δεν θα εξαφανιστούν από τη ζωή σας, ενώ το ότι έστω θα ελαττωθούν θα πρέπει να παραμένει ανακούφιση.

Η «δουλειά» ξεκινάει μετά το διαζύγιο

Αν θεωρούσατε ότι οι προσπάθειες για ψυχική ηρεμία και επιβίωση θα τερματίζονταν με την επισημοποίηση του χωρισμού σας, κάνετε, επίσης, λάθος, γιατί η περισσότερη δουλειά έπεται του διαζυγίου.
Εκτός από το ότι έχετε να ξεπεράσετε τη συναισθηματική αναταραχή που φέρνει μαζί του ένας αποτυχημένος γάμος, έχετε να ορίσετε τη νέα σας ζωή, σα μονάδες πια και όχι σαν μέρος μιας ομάδας. Αν στο γάμο σας περνούσατε το χρόνο σας στο σπίτι με τα παιδιά, καλείστε πια να βρείτε μια δουλειά για να συντηρήσετε το νέο σας σπίτι και να ανακαλύψετε ξανά τον εαυτό σας, ώστε κάποια στιγμή να καταφέρετε να ξαναφτιάξετε τη ζωή σας.

Τα παιδιά, σας «μιλάνε» με τη συμπεριφορά τους
Σε όλη αυτή τη διαδικασία του διαζυγίου, είναι σημαντικό να μην ξεχάσετε τα παιδιά και το πως εκείνα αντιδρούν σε αυτή την αλλαγή. Τα παιδιά δύσκολα θα εκφραστούν με λόγια, αλλά αν παρατηρήσετε τη συμπεριφορά τους θα αντιληφθείτε εύκολα πόσο τους έχει επηρεάσει η νέα συνθήκη. Και αν καταφέρετε και τους αποσπάσετε μερικά λόγια θα διαπιστώσετε ότι δεν τους είναι καθόλου ευχάριστο όλο αυτό που τους συμβαίνει. Έχετε στο νου σας λοιπόν συμπεριφορές που δεν συνηθίζονταν μέχρι πρότινος, όπως είναι οι τσακωμοί μεταξύ τους, η επιδεικτική ανυπακοή και τα συμπτώματα μελαγχολίας.

Μην παίρνετε βιαστικές αποφάσεις

Όσο κι αν νιώθετε την επιτακτική ανάγκη να «ελευθερωθείτε» από έναν κακό και δυσλειτουργικό γάμο, καλό είναι να μην παίρνετε βιαστικές αποφάσεις για πράγματα που αφορούν τη ζωή σας και –κυρίως- τη ζωή των παιδιών σας. Οι αποφάσεις δεν πρέπει να βασίζονται στο συναίσθημα, αλλά πάνω σε σκέψη και σύνεση, καθώς είναι αποφάσεις που θα σας ακολουθούν για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Θα χάσετε κάποιους φίλους, αλλά θα ανακαλύψετε καινούριους
Η διαδικασία του διαζυγίου είναι δύσκολη, κυρίως για τους δυο εμπλεκόμενους, αλλά και για τον κοινωνικό τους κύκλο. Οι φίλοι του ζευγαριού καλούμενοι να πάρουν θέση, συχνά, αποφασίζουν απλά να πάρουν απόσταση, ενώ είναι πιθανό να δείτε πλάι σας άτομα που μέχρι πρότινος, δεν θεωρούσατε καν στο στενό σας περιβάλλον. Το πως επιδρά στον καθένα ένα διαζύγιο, είναι πολυπαραγοντικό και ακόμα και αν περιμένατε περισσότερα από κάποιους, θα τα φέρει η ζωή έτσι και θα σας τα δώσουν κάποιοι άλλοι.

«Ελευθερωθείτε» από το άγχος και το μίσος, που δεν θα σας οδηγήσει πουθενά
Ό,τι έγινε, έγινε και για να γίνει, κάποιο λόγο είχε και το να επιμένετε σε αισθήματα μίσους και οργής για τον/την πρώην σύζυγό σας δε θα σας βγάλει πουθενά καλά. Να θυμάστε πως η αποδέσμευσή από τα αρνητικά συναισθήματα θα γίνει για το δικό σας καλό, αλλά κυρίως το καλό των παιδιών σας.
Η συγχώρεση δε σημαίνει πως θα συνεχίσετε να ανέχεστε άσχημες συμπεριφορές, δεδομένου μάλιστα ότι έχετε πάρει διαζύγιο και δεν θα χρειαστεί να τις αντιμετωπίσετε ποτέ ξανά.

Οι διακοπές θα είναι η δυσκολότερη περίοδος του χρόνου

Οι διακοπές είναι οι μέρες του χρόνου που έχουμε την ευκαιρία να τις περάσουμε με την οικογένειά μας και όσους αγαπάμε περισσότερο. Αν η οικογένεια που είχατε μέχρι τώρα, έχει αλλάξει μορφή, θα σας φανεί εντονότερα κατά την περίοδο των διακοπών, αλλά δεν θα πρέπει να αφήσετε την αλλαγή να σας καταβάλλει.
Αν τα Χριστούγεννα τα παιδιά είναι με τον πρώην σας, φροντίστε να είστε με άτομα που αγαπάτε κάνοντας ενδιαφέροντα πράγματα που δεν θα σας επιτρέψουν να πέσετε σε κατάθλιψη. Σιγά σιγά θα συνηθίσετε και εσείς και τα παιδιά τη νέα δομή της οικογένειας και το νέο μοντέλο διακοπών και δεν θα μοιάζουν όλα τόσο δύσκολα.

Μην ξεχνάτε ότι ο πρώην σας, είναι ο πατέρας των παιδιών σας
Όσο άσχημα και να φέρθηκε σε εσάς ο σύζυγός σας, για τα παιδιά σας είναι πάντα ο πατέρας τους και τα παιδιά έχουν το δικαίωμα και την ανάγκη να αγαπούν και τους δυο γονείς. Όταν ο ένας από τους δυο, κακοχαρακτηρίζει και μιλάει άσχημα για τον έτερο πρώην, κάνετε πρώτα κακό στα παιδιά σας, μετά σε εσάς και στο τέλος σε εκείνον.


Μη βιαστείτε να κάνετε σχέση
Είναι δύσκολο και δυσάρεστο για τα παιδιά σας να σας δουν σε σύντομο χρονικό διάστημα με κάποιον άλλο σύντροφο. Για την ακρίβεια είναι μια λάθος κίνηση και για εσάς τον ίδιο, αφού θα πρέπει να εξαντλήσετε το χρόνο που χρειάζεστε να ανακαλύψετε τι πήγε στραβά στην προηγούμενη σχέση και να ανακαλύψετε ξανά τον εαυτό σας και σε τι σχέση θέλετε να μπείτε.
Οι βιαστικές κινήσεις, το πιθανότερο είναι να προκαλέσουν την αντίδραση των παιδιών, να είναι ουσιαστικά λανθασμένες και εν τέλει να οδηγήσουν σε ακόμα μια αποτυχημένη σχέση και τις συνέπειες αυτής στη δική σας ψυχολογία, αλλά και των παιδιών σας.

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed