Για να υπάρξει παράταση στο δανειακό πρόγραμμαeurogroup

Σχέδιο με 10 μεταρρυθμίσεις θα παρουσιάσει η Αθήνα στο Eurogroup της Τετάρτης – Πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% δέχεται η κυβέρνηση  Πρόγραμμα-γέφυρα μέχρι το τέλος Αυγούστου 2015 – Επανέρχεται το σενάριο για perpetual bonds ή άληκτα ομόλογα – Επιστολή Γιούνκερ στην κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας – Grexit μόνο από… ατύχημα, λένε στο ΥΠΟΙΚ

Πρόγραμμα-γέφυρα μέχρι το τέλος Αυγούστου, αντί τέλους Μαΐου που σχεδίαζε αρχικά, σκοπεύει να παρουσιάσει στο κρίσιμο Eurogroup της Τετάρτης 11 Φεβρουαρίου η ελληνική πλευρά. Παράλληλα υπάρχει επιστολή του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος καταθέτει τις δικές του προτάσεις στην ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, το ελληνικό σχέδιο θα προβλέπει χαμηλό πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ (όσο και το 2014) αλλά θα δίνει και χρόνο για διαπραγμάτευση για το χρέος. Το 70% των τελευταίων μέτρων που εκκρεμούν θα εφαρμοστεί, αλλά το 30% θα αντικατασταθεί με άλλα 10 μέτρα που θα προτείνει η Αθήνα και θα είναι ήπια και αναπτυξιακά και δίκαια.

Η ελληνική πρόταση θα περιλαμβάνει «10 μεταρρυθμίσεις – έκπληξη» που θα τα παρουσιάσει στο έκτακτο Eurogroup. Αρχικά η ελληνική πλευρά σχεδίαζε η συμφωνία γέφυρα να διαρκέσει για μέχρι τέλος Μαΐου αλλά κρίθηκε αναγκαίο να επεκταθεί η διάρκειά της μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Η ελληνική πρόταση στηρίζεται σε 4 άξονες που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά στο Eurogroup της Τετάρτης. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, θα προταθεί:

1) Πρόγραμμα – «γέφυρα» έως τέλος Αυγούστου στο οποίο θα εμπεριέχεται το 70% των δεσμεύσεων του MoU, με το υπόλοιπο 30%, είτε να καταργούνται είτε να αντικαθίστανται με δέκα μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν από την ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.

2) Δραστική μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ για το 2015, αλλά θα φτάσουν κατ’ανώτατο όριο στο 1,5% του ΑΕΠ, όπως συνέβη και το 2014.

3) Διευθέτηση του χρέους με swaps και «άληκτα» ομόλογα που, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκουν υποστήριξη και στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

4) Μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Για το διάστημα της παράτασης, η Ελλάδα θα αντλεί ρευστότητα με επιπλέον εκδόσεις εντόκων γραμματίων έως 8 δισ. ευρώ και ένα μέρος τουλάχιστον από την δόσης των 7,2 δισ. ευρώ. Η ελληνική πλευρά θεωρεί αυτονόητο ότι πρέπει να της δοθούν τα 1,9 δισ. τουλάχιστον που αποτελούν μέρος από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα.

Στο κείμενο θα προβλέπεται και η αξιοποίηση των 11 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Ταυτόχρονα σε επιστολή του, η οποία ετοιμάστηκε για να απευθυνθεί στο έκτακτο Eurogroup της προσεχούς Τετάρτης, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προτείνει τα ακόλουθα:

1. Καταβολή των υπολοίπων δόσεων και των επιστροφών του προηγούμενου προγράμματος ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ -συμπεριλαμβανομένων των 1,9 δισ ευρώ προς την Ελλάδα- με στόχο να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις της και κυρίως τα περίπου 7 δισ. ευρώ των ομολόγων της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

2. Μια νέα εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ την οποία θα συμφωνήσει το υπουργείο Οικονομικών με τον επικεφαλής του οργανισμού Ανχελ Γκουρία ο οποίος αναμένεται αύριο στην Αθήνα.

3. Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, καθώς στελεχη του ΥΠΟΙΚ εκφράζουν ρητή θέση υπέρ της ολοκλήρωσης της αποκρατικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

4. Μείωση του χρέους με ένα τεχνικό σύστημα ανταλλαγών -Saaps- και θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2015.

5. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι το πρωτογενές πλεόνασμα να παραμείνει στο 1,5% του ΑΕΠ.

6. Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι το 2014 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 1,49% του ΑΕΠ.

Έπειτα απ’ όλα τα παραπάνω, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι «στο τέλος θα επικρατήσει η λογική και θα αποφευχθεί η ρήξη».

«Μόνο από ατύχημα» μπορεί να υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, εκτιμούν στην κυβέρνηση, συμπληρώνοντας πως «η Λαγκάρντ, ο Γιούνκερ και η Μέρκελ δεν θα αφήσουν να συμβεί αυτό».

protothema

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed