Με τα χρόνια προβλήματα και τις παθογένειες της Δικαιοσύνης και του σωφρονιστικού συστήματος θα αναμετρηθεί η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης
με την εκπόνηση άμεσου σχεδίου για αλλαγές ευρείας κλίμακας σε δικαστήρια και φυλακές.
Ο νέος υπουργός, έμπειρος πανεπιστημιακός, Νίκος Παρασκευόπουλος, θέτει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ως άμεση προτεραιότητα πακέτο μέτρων για την περίθαλψη και την εκπαίδευση των κρατουμένων, οπαδός της άποψης πως «αν δεν υπάρξουν καλές συνθήκες μέσα στις φυλακές, η επανένταξη των κρατουμένων, που είναι και το ζητούμενο, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί». Σε συνεργασία με τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας, ο κ. Παρασκευόπουλος έχει προχωρήσει σε συζητήσεις για την ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις φυλακές και την παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε κρατουμένους.
Ενίσχυση προσωπικού
Παράλληλα, μέριμνα και προτεραιότητά του είναι η ευρείας κλίμακας εκπαίδευση των κρατουμένων, όχι μόνον των ανηλίκων, με προγράμματα που ήδη έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στο πλαίσιο των άμεσων μέτρων για τις φυλακές, είναι και η ενίσχυση του προσωπικού φύλαξης, που τα τελευταία χρόνια έχει δραματικά μειωθεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος. Με επίγνωση των τεράστιων προβλημάτων που συνθέτουν την εικόνα των ελληνικών φυλακών, ο κ. Παρασκευόπουλος θεωρεί ότι «το μείζον πρόβλημα του σωφρονιστικού συστήματος είναι ο υπερπληθυσμός των κρατουμένων απ’ όπου αναφύονται και πηγάζουν όλα τα προβλήματα».
Για τη μείωση των εγκλείστων ο νέος υπουργός μελετά και θα προχωρήσει σε ρυθμίσεις που θα συμβάλουν στην αποσυμφόρηση των φυλακών και στην ελάττωση της δικαστηριακής ύλης που καθιστά την ελληνική Δικαιοσύνη βραδυκίνητη και αναποτελεσματική. Σε επανεξέταση μπαίνουν ήδη τρία μεγάλα νομοθετήματα που κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση, για νέο Ποινικό Κώδικα, νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, νομοθετήματα που συνθέτουν σημαντικές αλλαγές σε όλο το φάσμα της αντιμετώπισης της παραβατικότητας, αλλά και της εκ νέου οργάνωσης της ποινικής και της πολιτικής δικαιοσύνης.
Ο κ. Παρασκευόπουλος, που είχε διατελέσει και στο παρελθόν, επί υπουργίας
Γιώργου Κουβελάκη, σύμβουλος στο υπ. Δικαιοσύνης, αλλά και από τη μακρόχρονη γνώση των προβλημάτων του δικαστικού μας συστήματος λόγω της πανεπιστημιακής του ιδιότητας, προτίθεται να δώσει βάρος στην ενίσχυση όλων των μορφών εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών.
Στόχος, να ελεγχθεί -κατά το δυνατόν- η τεράστια ροή υποθέσεων που φθάνει κάθε χρόνο στα δικαστήρια προκαλώντας πλημμυρίδα δικών, που δεν μπορούν να εκκαθαριστούν παρά τις φιλότιμες προσπάθειες δικαστών και εισαγγελέων. Σε συνεργασία με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Δικαιοσύνης, αλλά και τους επιστημονικούς φορείς, δικηγορικούς και συμβολαιογραφικούς συλλόγους, ευελπιστεί να φέρει μέτρα εφαρμόσιμα και αποτελεσματικά.
Ηδη από τις πρώτες ημέρες της υπουργικής του θητείας χαρτογραφεί τα προβλήματα, και μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα οργανώσει κύκλο επαφών με όλους τους φορείς της Δικαιοσύνης, επιχειρώντας με διάλογο να προχωρήσει τις αλλαγές σε Δικαιοσύνη και σωφρονιστικό σύστημα. Αλλωστε, όπως ο ίδιος συνηθίζει να λέει με τη σεμνότητα που τον διακρίνει, «όλοι -και εγώ- θα κριθούμε από το έργο μας».