Η μετεξέλιξη των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, η συνέχιση της ενδο- αυτοδιοικητικής μετακίνησης υπαλλήλων, το Οικονομικό Παρατηρητήριο, η μεταφορά των μαθητών, η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, η κοινωφελής εργασία και ένας πόρος για αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές αποτέλεσαν τα βασικά αιτήματα που έθεσαν στον Νίκο Βούτση τα μέλη της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.
Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, στόχος ήταν η ενημέρωση του υπουργού πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού.
«Συναντηθήκαμε με τον υπουργό προκειμένου να του πούμε τι θέλουμε, να μας πει τι θέλει και να συζητήσουμε το μηχανισμό συνεργασίας μας», είπε ο κ. Αγοραστός.
Σημείωσε δε ότι το υπουργείο εξετάζει την πιθανότητα να μετεξελιχθούν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ώστε να διατηρήσουν τις αρμοδιότητες που άπτονται της κρατικής λειτουργίας – όπως το χωροταξικό, τα δάση, η οριοθέτηση χειμάρρων κ.α.- και οι άλλες αρμοδιότητες να περάσουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάτι που αποτελεί και πάγιο αίτημα της ΕΝΠΕ.
Η ΕΝΠΕ ζήτησε να συνεχισθεί η ενδο-αυτοδιοικητική μετακίνηση υπαλλήλων, ώστε να μπορέσουν υπάλληλοι να μετακινηθούν από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στις Περιφέρειες.
Όσον αφορά στο Οικονομικό Παρατηρητήριο, σημείωσε ότι η ΕΝΠΕ επιδιώκει τον έλεγχο και τη διαφάνεια, ζητεί, όμως, να καταργηθεί ο κατασταλτικός ρόλος του.
«Θέλουμε τον έλεγχο και τη διαφάνεια, θέλουμε τον προληπτικό έλεγχο. Δεν θέλουμε, όμως, η έγκριση των προϋπολογισμών να περνά και μέσα από το Οικονομικό Παρατηρητήριο. Θέλουμε μόνο την παρακολούθηση. Ζητάμε να καταργηθούν οι δεσμευτικές συστάσεις».
Η ΕΝΠΕ έθεσε επίσης το ζήτημα του νέου θεσμικού πλαισίου για τη μεταφορά των μαθητών. Ζήτησε να συνεχισθεί μέχρι την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς η παράταση που έχει δοθεί στις συμβάσεις με τους μεταφορείς και επιπλέον να καλυφθεί η χρηματική διαφορά μεταξύ των εισπραχθέντων και των συμβάσεων που έχουν συναφθεί με τους μεταφορείς. Αυτή, κατά εκτιμήσεις, αφορά 1 – 3 εκατ. ευρώ ανά Περιφέρεια.
Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, η ΕΝΠΕ ζήτησε να καταργηθούν ενδιάμεσοι φορείς όπως η ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) και τα κονδύλια να διαχειρίζονται οι υπάρχουσες Διαχειριστικές Αρχές. Ζήτησε να υπάρξει για έναν ακόμη χρόνο παράταση του παλιού ΕΣΠΑ, το οποίο -όπως είπε- καθυστέρησε εξαιτίας τους προγράμματος εξυγίανσης και των συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων και στο νέο ΕΣΠΑ να ενταχθούν ώριμα έργα που είναι έτοιμα.
Αναφορικά με την κοινωφελή εργασία, η ΕΝΠΕ ζήτησε οι συμβάσεις να επεκταθούν στους 10-11 μήνες και να υπάρξει επιπλέον ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων.
Τέλος, ζήτησε να δημιουργηθεί μόνιμος πόρος, που μπορεί να ανέρχεται στο 1 τοις χιλίοις στα δημόσια και ιδιωτικά έργα των Περιφερειών και ο οποίος να αφορά την αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων από τις Περιφέρειες. Ειδικά για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα, η ΕΝΠΕ ζητά από το υπουργείο Εσωτερικών να διεκδικήσει κονδύλια από το Ταμείο Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών.