Μειώσεις στις τιμές καυσίμων, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, προανήγγειλε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Κατά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) Γιάννη Παπαθανασίου και τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννη Κωστόπουλο ο κ. Λαφαζάνης έθεσε θέμα μείωσης των τιμών των καυσίμων. Παράλληλα, δήλωσε ότι τις προσεχείς εβδομάδες θα υπάρξει μείωση των τιμών του φυσικού αερίου κατά 20% σε δύο δόσεις (λόγω της μείωσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου), ενώ έκανε λόγο και για μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.
Ωστόσο όπως διευκρίνισε, «προς το παρόν δεν τίθεται θέμα μείωσης των φόρων στα καύσιμα». Δεσμεύτηκε ότι θα ρίξει το βάρος στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. «Είναι πολύ εκτεταμένο φαινόμενο και η αντιμετώπισή του συλλογικά από τα συναρμόδια υπουργεία – με μέτρα που θα εξειδικευθούν και στο πλαίσιο των πργραμματικών δηλώσεων – είναι κρίσιμης σημασίας για τα έσοδα του Δημοσίου» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τα ΕΛΠΕ είναι γίγαντας και το κράτος θα αξιοποιήσει το ποσοστό του σ’ αυτά
Ως προς τα ΕΛΠΕ, ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε την άποψη ότι το 35% των μετοχών που ελέγχει το κράτος θα επιστρέψει στο Δημόσιο από το «αμαρτωλό» – όπως το χαρακτήρισε – ΤΑΙΠΕΔ. «Το κράτος θα αξιοποιήσει το κρίσιμο και στρατηγικό αυτό ποσοστό για να παίξει θετικό ρόλο στα ΕΛΠΕ, τα οποία είναι ένας γίγαντας για τα μέτρα της Ελλάδας που μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο για την ασφάλεια, την επάρκεια και τη μείωση των τιμών των πετρελαιοειδών» υπογράμμισε.
Εξήγγειλε δε ότι ως προς την ενεργειακή πολιτική η Ελλάδα «θα σταματήσει να είναι δορυφόρος» και θα ασκήσει «στρατηγική πολυδιάσταση και πολυεπίπεδη, θα έχουμε ενεργειακές σχέσεις τεσσάρων οριζόντων».
Τι είπε για τους διαγωνισμούς υδρογονανθράκων
Τέλος, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης των προθεσμιών για το διαγωνισμό υδρογονανθράκων που αφορά το Ιόνιο και το νότιο Κρητικό πέλαγος, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να επανακαθοριστούν».
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να αλλάξει το μοντέλο των διαγωνισμών προκειμένου το Δημόσιο να συμμετάσχει στην παραγωγή αλλά και στις ερευνητικές δαπάνες. Δεν αλλάζει το πλαίσιο για τις τρεις περιοχές (Αιτωλοαρκανανία, ΒΔ Πελοπόννησος και ‘Αρτα) για τις οποίες θα γίνει ωστόσο μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος, την ερχόμενη Παρασκευή, ό,τι απαιτείται.