Με ζητούμενο την επίτευξη της απόλυτης πλειοψηφίας στην επόμενη Βουλή προσέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην κούρσα της κάλπης, ωστόσο η ηγεσία της Κουμουνδούρου έχει στο πίσω μέρος του μυαλού της και το σενάριο που… ξορκίζει, δηλαδή το να μην πετύχει την αυτοδυναμία.
Τα υψηλά κλιμάκια της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν βάλει στο «μικροσκόπιο» και εξετάζουν όλα τα σενάρια για τις πιθανές συμμαχίες της επόμενης μέρας και επιδίδονται σε ασκήσεις επί χάρτου, καθώς από το 2010 είναι πάγια η πολιτική «για την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων και των δυνάμεων της Αριστεράς» την οποία, όπως εξηγούν στο iefimerida.gr, δεν σκοπεύουν να απεμπολήσουν ανεξαρτήτως αποτελέσματος.
Αποκλείουν συνεργασία με Βενιζέλο-ΓΑΠ
Κατηγορηματικά αρνητικοί, αποκλείουν το ενδεχόμενο συνεργασίας τόσο με τον Ευάγγελο Βενιζέλο -μετά και το μήνυμα που έστειλε προς τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω της ιταλικής La Stampa- όσο και με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου, με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να διαμηνύει μέσα από συνέντευξή του πως «με τα υλικά του χθες δεν μπορείς να δημιουργήσεις το αύριο».
Στο ίδιο μήκος κύματος, κύκλοι της Κουμουνδούρου ξεκαθαρίζουν σε υψηλούς τόνους πως δεν προτίθενται να συνεργαστούν «με δυνάμεις που εφάρμοσαν μνημονιακές πολιτικές και που τις υποστηρίζουν ακόμη με απόλυτη προσήλωση».
«Ανοιχτό παράθυρο» για Ποτάμι;
Αντιθέτως, εμφανώς ηπιότεροι είναι το τελευταίο διάστημα οι τόνοι απέναντι στο Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν του ασκούν κριτική, δεδομένου ότι διανύουμε και προεκλογική περίοδο. Στο ερώτημα, πάντως, εάν συγκαταλέγεται στους δυνάμει κυβερνητικούς εταίρους, στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αποφεύγουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους και επαναλαμβάνουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συζητά στην παρούσα φάση γι’ αυτά, αλλά στοχεύει στο να πετύχει την αυτοδυναμία που είναι στόχος επιβεβλημένος και απαρέγκλιτος».
Κανείς δεν μπορεί, τέλος, να προβλέψει εάν θα περάσουν το κατώφλι της Βουλής οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Η Δημοκρατική Αριστερά, από την άλλη, βρίσκεται σε υπαρξιακή κρίση και το ΚΚΕ έχει κάνει σαφές πως δεν πρόκειται να δώσει ψήφο ανοχής, πράγμα που σημαίνει ότι τα περιθώρια στην πολιτική σκακιέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ στενεύουν, με τις επιλογές επί των συνεργασιών για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα να γίνονται πολύ συγκεκριμένες.
iefimerida