ρεν

Απίθανο (unlikely) χαρακτηρίζει σε συνέντευξή του το ενδεχόμενο να επιτύχει η Ελλάδα διαγραφή του χρέους που οφείλει στην Ευρωζώνη ο Όλι Ρεν, συμπληρώνοντας ότι θα έπρεπε να επικεντρωθεί σε πιθανή ανακούφιση του χρέους υπό τη μορφή μεγαλύτερων περιόδων αποπληρωμής.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τα σχόλια του Ρεν, ο οποίος ήταν επίτροπος οικονομικών και νομισματικών θεμάτων από το 2010 ως το 2014, υπογραμμίζουν ένα σημαντικό «τεστ» για μια κυβέρνηση η οποία θα έχει στην κεφαλή της τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις δέκα ημέρες πριν τις ελληνικές εκλογές, έχει ζητήσει διαγραφή μέρους του εθνικού χρέους της τάξης περίπου του 180% του ΑΕΠ. Η ευρωζώνη, η οποία έχει ήδη προβεί σε διευκολύνσεις στους όρους αποπληρωμής σε επείγοντα δάνεια στην Ελλάδα, εξετάζει ‘περαιτέρω μέτρα και βοήθεια’ για την ελάφρυνση των βαρών της Ελλάδας» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα έπρεπε να υπάρξει ένα κλασικό “κούρεμα” κεφαλαίου» δήλωσε ο Ρεν, πλέον αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου σε συνέντευξή του χθες στο Στρασβούργο. «Αντ’αυτού, θα περίμενα οι χώρες της ευρωζώνης να αναζητήσουν τρόπους βελτίωσης της βιωσιμότητας του χρέους με περαιτέρω επιμήκυνση των λήξεων των δανείων.

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν υπάρχει πολύς χώρος για ελιγμούς όσον αφορά στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής» δήλωσε από το γραφείο του στο Στρασβούργο, προειδοποιώντας σχετικά με μια εκλογική αναμέτρηση με αβέβαια κατάληξη και λέγοντας ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να αποφύγει μια επανάληψη του 2012, όταν το πολιτικό αδιέξοδο οδήγησε σε δύο αναμετρήσεις μέσα σε έξι εβδομάδες, διακοπή του προγράμματος στήριξης και εικασίες περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Το σενάριο αυτό “ξεθώριασε” μετά την αναβίωση, με σκληρό αγώνα, του ελληνικού προγράμματος διάσωσης κατά τις πρώτες έξι εβδομάδες της κυβέρνησης Σαμαρά» σημειώνεται στο δημοσίευμα.

«Από την οπτική της Ελλάδας, ο καλύτερος τρόπος να κινηθεί προς τα εμπρός είναι να μειώσει κάθε αβεβαιότητα, που σημαίνει, πρώτον να μειώσει τον αναγκαίο χρόνο για τον σχηματισμό μίας νέας κυβέρνησης και, δεύτερον, να επιβεβαιώσει και να διαπραγματευθεί τα επόμενα βήματα του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ», δήλωσε ο Ρεν, προσθέτοντας: «Το 2013 ήταν μία χαμένη χρονιά για την Ελλάδα, που οδήγησε σε μεγάλο κοινωνικό κόστος».

Ο πρώην επίτροπος τόνισε ότι, αν και η Ευρωζώνη είναι καλύτερα εξοπλισμένη σήμερα σε σχέση με τρία χρόνια πριν για να χειρισθεί την όποια ελληνική αναταραχή, αυτό δεν κάνει πιο εύλογη την ιδέα μίας αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη (Grexit).

Σημειώνοντας ότι όλα τα κύρια πολιτικά κόμματα της Ελλάδας στηρίζουν τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη, ο Ρεν κάλεσε τους ξένους πολίτες και επενδυτές να κάνουν διάκριση μεταξύ πολιτικού θορύβου και οικονομικής πραγματικότητας.

«Θα το έβρισκα παράλογο να γίνεται συζήτηση για ένα Grexit σε μία κατάσταση, όπου τα χειρότερα έχουν περάσει και η χώρα κινείται προς μία καλύτερη κατεύθυνση», τόνισε, προσθέτοντας: «Θα υπάρξουν πολλές πολιτικές σκιαμαχίες και πολύ πολιτικό θέατρο τις επόμενες εβδομάδες και μήνες στην Ελλάδα, αλλά πιστεύω ότι οι πολίτες και οι παράγοντες της αγοράς μπορούν να αντιληφθούν ότι αυτό είναι μέρος της κυκλικής διαδικασίας των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα».

Ο Ρεν, που δήλωσε ότι έχει συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, σημείωσε ότι το σύνολο της ελληνικής πολιτικής τάξης πρέπει να εστιάσει στη βασική πρόκληση να μειωθεί ο ρόλος των κατεστημένων συμφερόντων στην Ελλάδα και να δημιουργηθεί ένα εθνικό σύστημα «καλής και δίκαιης διακυβέρνησης».

Ως παίκτης και οπαδός του ποδοσφαίρου ο ίδιος, ο Φινλανδός αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν είναι τώρα η ώρα να βάλουν αυτογκόλ οι πολιτικοί ηγέτες της Ελλάδας, χάνοντας την εικόνα του εθνικού συμφέροντος. «Η Ελλάδα κινείται προς την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης με την προϋπόθεση ότι η χώρα θα εφαρμόσει τώρα το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Ελπίζω μόνο ότι οι Έλληνες δεν θα τα χαλάσουν σε αυτό το τελευταίο μίλι με μία πολύ έντονη πολιτική αναταραχή», τόνισε ο Ρεν.

Νοβότνι: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να συμφωνήσει σε νέα διαγραφή χρέους

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να συμφωνήσει σε καμιά περίπτωση σε μια νέα διαγραφή χρέους για την Ελλάδα, διότι από νομική άποψη αυτό θα ήταν απαγορευμένη κρατική χρηματοδότηση, τονίζει ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Tiroler Tageszeitung».

Προσθέτει δε ότι κάποιοι εμπειρογνώμονες αναμένουν πως, αντί μιας διαγραφής, θα μπορέσει να υπάρξει διαπραγμάτευση για παράταση του χρόνου αποπληρωμής- και σε κάθε περίπτωση το «κλειδί» έχουν τώρα οι Έλληνες, οι οποίοι θα πρέπει να εφαρμόσουν τα προγράμματα.

Σύμφωνα με τον κ. Νοβότνι, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι πραγματικές αποφάσεις παίρνονται στην ίδια την Ελλάδα, όπως επίσης ότι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου λήγει στις αρχές Μαρτίου και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να προκύψουν στενά χρονικά περιθώρια.

Χωρίς ένα πρόγραμμα σε ισχύ, επηρεάζονται εξαιρετικά αρνητικά οι δυνατότητες της ΕΚΤ να παραχωρήσει δάνεια σε ελληνικές τράπεζες και άρα υπάρχει σοβαρή χρονική πίεση, αναφέρει.

Ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας θεωρεί, επίσης, πως μια ενδεχόμενη χρεοκοπία και μια ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ αυτήν τη στιγμή, θα ήταν «μια καταστροφή για την Ελλάδα», επισημαίνοντας ωστόσο πως από καθαρά νομική άποψη μια έξοδος από την Ευρωζώνη δεν είναι δυνατή, η Ελλάδα θα έπρεπε να εγκαταλείψει συνολικά την ΕΕ- και μια επανένταξή της πρέπει να εξεταστεί όπως μια τελείως νέα ένταξη, που πρέπει να εγκρίνουν όλες οι άλλες χώρες της ΕΕ.

Ο ίδιος παρατηρεί πως μια έξοδος από τη Νομισματική Ένωση, μακροπρόθεσμα δεν θα βοηθούσε καθόλου τους Έλληνες στην ανταγωνιστικότητα και το εξωτερικό χρέος, το οποίο θα παρέμενε σε ευρώ, θα αυξανόταν μετά από μια αναπόφευκτη υποτίμηση, ενώ τα εισοδήματα των Ελλήνων θα συρρικνώνονταν μαζικά.

Στο ερώτημα πόσο πιθανή είναι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ο Έβαλντ Νοβότνι απαντά ότι δεν θα απέκλειε τελείως ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο, όπως λέει, θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο και σίγουρα ανεπιθύμητο.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Νοβότνι χαιρετίζει τη γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την οποία επιτρέπεται η αγορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ομολόγων από χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, γνωμάτευση, η οποία, όπως σημειώνει ο κ. Νοβότνι, αποτελεί επιβεβαίωση της δικής του θέσης.

huffingtonpost

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.