ΧΟΡΤΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορεί να έχει απλά μια μόδα για πολλούς, αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, η χορτοφαγία, εκτός από το ηθικό του θέματος, είναι μια σαφώς καλύτερη πρόταση διατροφής για τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει στην υγεία.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο πως η αυξημένη κρεατοφαγία των τελευταίων δεκαετιών συνδέεται με την αύξηση σε ασθένειες, όπως είναι ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, η παχυσαρκία, η χοληστερίνη και ο καρκίνος.

Αν όμως δε θέλετε να αποκλείσετε τελείως το κρέας από τη ζωή σας, αυξήστε τουλάχιστον τις χορτοφαγικές επιλογές σας και πάλι θα δείτε αξιοσημείωτη διαφορά στην υγεία και τη φυσική σας κατάσταση.

1. Λιγότερη κούραση
Τα ζωικά προϊόντα και κρέατα είναι εξαιρετικά δύσκολα για το σώμα να τα επεξεργαστεί και χωνέψει, γι’ αυτό και η χορτοφαγία προσφέρει εναλλακτικές λύσεις για έξτρα ενέργεια, που είναι πολύ πιο φιλικές στον ανθρώπινο οργανισμό και προσφέρουν πλήθος βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων, φυτικών ινών, πρωτεϊνών και φυσικών ζαχάρων, που τις έχει περισσότερο ανάγκη για τη λειτουργία του.
Επιπλέον και παρά τις κοινές αντιλήψεις, πλούσια πηγή σιδήρου δεν είναι μόνο το συκώτι, αλλά και τα φασόλια, οι φακές, τα πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, ακόμα και το ωμό κακάο.

2. Καλύτερα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα
Η κρεατοφαγία, επίσης, έχει συνδεθεί με αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ενώ για ισορροπημένο ζάχαρο θα πρέπει να διατηρείτε τις αποστάσεις σας από επεξεργασμένες και ζαχαρούχες τροφές. Σε γενικές όμως γραμμές, η χορτοφαγική δίαιτα είναι εκείνη που θα ρίξει και θα βελτιώσει το ζάχαρο, σαφώς περισσότερο από ότι θα καταφέρει το κρέας.

3. Γερά κόκαλα
Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι το ασβέστιο (που είναι κι ο κύριος λόγος που το πίνουν οι περισσότεροι) αφαιρείται από το γάλα, κατά τη διάρκεια της παστερίωσης και προστίθεται ξανά στο τέλος της διαδικασίας. Αν λοιπόν, πίνετε γάλα για το ασβέστιο, τότε μάλλον δεν κάνετε και την καλύτερη επιλογή.
Επιπλέον, η υψηλή οξύτητα που έχει το γάλα, προκαλεί τη διαρροή του ασβεστίου, που και αυτή οδηγεί με τα χρόνια στη νόσο της οστεοπόρωσης. Ευτυχώς, όμως, και για όλους τους παραπάνω λόγους υπάρχουν πολλές φυτικές εναλλακτικές πηγές ασβεστίου, όπως είναι το λάχανο, τα αμύγδαλα και το γάλα σόγιας.

4. Χαμηλή χοληστερίνη
Έχει επιβεβαιωθεί, πως τα άτομα που επιλέγουν φυτική διατροφή καταφέρνουν και ρίχνουν τη χοληστερίνη τους στο μισό, μέσα στον πρώτο, κιόλας, μήνα της δίαιτας. Ένα αυγό για την ακρίβεια, έχει τη διπλάσια χοληστερίνη από το hamburger, κορεσμένα λιπαρά και λιγότερη από τη μισή ποσότητα πρωτεΐνης που περιέχεται σε μια κούπα φασόλια. Το κοτόπουλο, τα γαλακτοκομικά και τα ψάρια είναι επίσης τροφές με υψηλή χοληστερίνη, γι΄ αυτό και τα λαχανικά και χόρτα είναι η ιδανική λύση, όχι μόνο επειδή δεν έχουν χοληστερίνη, αλλά έχουν και στοιχεία που μπορούν και τη ρίχνουν.

5. Απώλεια βάρους
Μια δίαιτα που βασίζεται σε φυτικής προέλευσης τροφές είναι, ομολογουμένως ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε κιλά. Τα λαχανικά είναι το καλύτερο καύσιμο για το σώμα σας, ενώ έχουν σαφώς λιγότερες θερμίδες από οποιαδήποτε εναλλακτική που περιλαμβάνει ζωικά παράγωγα.
Έχετε μονάχα υπόψη, πως οι ξηροί καρποί, αν και φυτικοί, περιέχουν λίπος και θα πρέπει να διατηρείτε το μέτρο στην κατανάλωσή τους.

6. Λιγότερες αλλεργίες
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που παρατηρούν υποχώρηση των αλλεργικών συμπτωμάτων, όταν αλλάζουν τη δίαιτά τους και περιορίζουν την κατανάλωση αυγών και γαλακτοκομικών, τα οποία θεωρούνται εξαιρετικά αλλεργιογόνα και αυξάνουν την παραγωγή βλέννας που με τη σειρά της οδηγεί σε καταρροή, υγρά μάτια και ήπιους πονοκεφάλους. Προτιμάτε λοιπόν, γάλα σόγιας (αν επιμένετε να πίνετε γάλα) και περιορίστε στο μέτρο του δυνατού το γιαούρτι, τα τυριά και τα αυγά.

7. Καλύτερη χώνεψη
Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται σε κάθε λαχανικό και φρούτο και η σημασία τους για την καλή λειτουργία του εντέρου  είναι ένας αρκετά πειστικός λόγος για να βασίσετε τη δίαιτά σας σε τέτοιες επιλογές. Οι φυτικές ίνες, μάλιστα, εκτός από την καλή πέψη εγγυώνται απώλεια βάρους, καταπολέμηση του πρηξίματος και τη διατήρηση του αισθήματος του κορεσμού για μεγαλύτερη διάρκεια.

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.