ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ - ΠΤΩΧΕΥΣΗ - ΦΤΩΧΙΑ

Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ έκανε έναν υπολογισμό σχετικά με το κόστος μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας στην Ελλάδα.

Οπως τόνισε, με τις εγγυήσεις που έχουν δοθεί από τα κράτη μέλη ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα κόστιζε 3 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία, 6 δισ. ευρώ στην Πορτογαλία, 29 δισ. ευρώ στην Ισπανία, 44 δις στην Ιταλία, 49 δισ. ευρώ στη Γαλλία και 66 δισ. – 80 δισ. ευρώ στη Γερμανία.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ενδεχόμενη έξοδος θα συνιστούσε σοβαρή απειλή για την οικονομική ανάκαμψη των περισσότερων χωρών της ευρωζώνης, είπε.

Σήμερα, σειρά πήρε το Bloomberg το οποίο προχωρά σε μια ανάλυση για το ποιοι Ευρωπαίοι θα υποστούν μεγαλύτερη ζημιά σε περίπτωση που η Αθήνα κηρύξει στάση πληρωμών.

«Οι ιδιώτες επενδυτές σήμερα διακρατούν μόλις το 17% του ελληνικού χρέους ενώ η δευτερογενής αγορά έχει γίνει ιδιαίτερα “ρηχή”. Ως εκ τούτου ο αντίκτυπος για το ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα θα είναι περιορισμένος», αναφέρει το πρακτορείο.

Ομως, οι επίσημοι πιστωτές θα πρέπει να γράψουν σημαντικές ζημιές αφού διακρατούν το υπόλοιπο 83% του χρέους: Το 62% οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, το 10% το ΔΝΤ, το 8% η ΕΚΤ και ένα 3% η ΤτΕ.

Σύμφωνα με το σχετικό γράφημα, τη μεγαλύτερη έκθεση στο ελληνικό χρέος, με βάση τα ποσά που έχουν δοθεί ως δάνεια, την έχει η Γερμανία με 60 δισ ευρώ. Ακολουθεί η Γαλλία με 46 δισ ευρώ και η Ιταλία με 40 δισ ευρώ.

Με βάση όμως το ΑΕΠ κάθε χώρας τη μεγαλύτερη έκθεση στο ελληνικό χρέος εμφανίζει η οικονομία της Πορτογαλίας, αφού η βοήθεια που έχει δώσει στην Ελλάδα φθάνει στο 3% του ΑΕΠ της όταν της Γερμανίας η έκθεση είναι 2,2% του ΑΕΠ. Ακολουθεί η Κύπρος που «εκτίθεται» στο ελληνικό χρέος κοντά στο 3%, η Σλοβενία και η Μάλτα.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα στην πρώτη διάσωση, το Μάιο του 2010, πήρε 53 δισ. ευρώ σε διμερή δάνεια απ’ τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης .

Ωστόσο συνολικά μέσω και της συμμετοχής τους στον ESM οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν χορηγήσει συνολικά στην Ελλάδα 195 δισ ευρώ.

ημερησία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.