Όλοι ξέρουμε ότι το σινεμά είναι πανάκριβο σπορ, πόσο μάλλον όταν εμπλέκονται ψηφιακά εφέ, 3D τεχνολογία και τα πανταχού παρόντα ακριβοθώρητα συμβόλαια των μεγάλων πρωταγωνιστών.
Κι έτσι στις μέρες μας δεν είναι σπάνιο ο προϋπολογισμός των χολιγουντιανών φιλμ να αγγίζει εννιαψήφια νούμερα, κάνοντας το box office αναγκαιότητα για να κρατηθούν στη ζωή τα στούντιο και οι δημιουργοί.
Παρά τα εμφατικά budget όμως, η πορεία στα ταμεία δεν είναι εγγυημένη, κι έτσι η εμπορική τραγωδία καραδοκεί στη γωνία.
Ας δούμε λοιπόν μερικά εισπρακτικά «δηλητήρια» που σκότωσαν εταιρίες και κατέστρεψαν καριέρες και καριέρες…
Η Ζωή του Πι (2012)
Η πρόσφατη ταινία γυρίστηκε σχεδόν εξολοκλήρου σε green screen και ήταν πράγματι ένα άρτιο οπτικά φιλμ, αποσπώντας Όσκαρ για τα εντυπωσιακότατα ψηφιακά εφέ του. Αντίθετα μάλιστα με τις άλλες ταινίες της λίστας μας, το «Life of Pi» έσπασε τα ταμεία και έβγαλε εκατομμύρια! Τι πήγε τότε λάθος; Μα τα αστρονομικά 609 εκατ. δολάρια του box office του φυσικά, που ήταν κλάσμα μόνο του προϋπολογισμού του, φέρνοντας όλεθρο στο στούντιο των οπτικών εφέ! Ακόμα και την ώρα λοιπόν που βραβεύονταν με Όσκαρ, οι υπεύθυνοι του στούντιο Rhythm & Hues παρακαλούσαν για λεφτά, καθώς είχαν μείνει πλέον πανί με πανί. Πράγματι, το υπέρογκο κόστος της ταινίας έκανε το στούντιο R&H να καταθέσει αίτηση πτώχευσης, παρά την τρελή πορεία της ταινίας στα σινεμά του πλανήτη…
Raise the Titanic (1980)
Η ταινία του 1980 ήταν μια παραγωγή της ITC Entertainment και είχε στο τιμόνι της τους Jason Robards και σερ Άλεκ Γκίνες. Το φιλμ κόστισε 40 εκατ. δολάρια και έμελλε να είναι τόσο καλλιτεχνική όσο και εισπρακτική αποτυχία από τις λίγες, μένοντας στην κινηματογραφική ιστορία ορόσημο χολιγουντιανής καταστροφής! Ο «Τιτανικός» πριν από τον «Τιτανικό» (του Κάμερον) καθάρισε κάπου 13,8 εκατ. δολάρια, λιγότερο από το 1/3 του αστρονομικού για την εποχή budget της. Η μικρομεσαία ITC Entertainment φαλίρισε στη στιγμή και αναγκάστηκε έτσι να πουλήσει τα υπάρχοντα αλλά και τα δικαιώματα των ταινιών της στη Universal…
Final Fantasy: The Spirits Within (2001)
Το ιστορικό franchise στην επικράτεια των ηλεκτρονικών παιχνιδιών είπε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο μεγάλο πανί, με τη λαμπρή παραγωγή να εξασφαλίζει τις φωνές μεγάλων αστεριών, όπως οι Alec Baldwin, James Woods, Donald Sutherland, Steve Buscemi και Ving Rhames. Τα αποτελέσματα ήταν όμως κάτι λιγότερο από εντυπωσιακά. Εξολοκλήρου καμωμένο με τεχνολογία CGI, το κόστος του φιλμ εκτοξεύτηκε στα 137 εκατ. δολάρια, με την παγκόσμια πορεία του να αποδίδει κάτι λιγότερο από 85 εκατ. δολάρια. Παταγώδης λοιπόν αποτυχία, άφησε χωρίς δουλειά τα στελέχη της εταιρίας παραγωγής Square Pictures, η οποία υποχρεώθηκε σε λουκέτο μετά την καταστροφή…
It’s a Wonderful Life (1946)
Εδώ η αποτυχία είναι ιστορική! Μπορεί να παραμένει μια από τις πλέον κλασικές χριστουγεννιάτικες ιστορίες του σινεμά και να παινεύεται από κριτικούς και ενώσεις, στην εποχή της όμως τόσο οι κριτικοί όσο και το κοινό την είχαν μισήσει. Η ταινία μάζεψε στα χρόνια της κάπου 3,1 εκατ. δολάρια, ψίχουλα σε σχέση με το κόστος της, και λίγο έλειψε να καταστρέψει την καριέρα του σκηνοθέτη της Φρανκ Κάπρα. Πώς; Μα πτωχεύοντας το στούντιο παραγωγής! Κι αν δεν ήταν η τηλεόραση χρόνια αργότερα να την κάνει δημοφιλή και πολυαγαπημένη, κανείς δεν θα τη θυμόταν πια και στα σίγουρα όχι οι δημιουργοί της…
Looney Tunes: Back in Action (2003)
Ποιος δεν αγαπά τον Μπαγκς Μπάνι και τον Ντάφι Ντακ; Όλοι μας, αν και όχι όσο θα ήθελαν οι υπεύθυνοι των Looney Tunes! Εξαργυρώνοντας λοιπόν την τρομερή επιτυχία του «Space Jam», η Warner Bros αποφάσισε να φέρει αντιμέτωπο τον Brendan Fraser με την τρελή παρέα των καρτουνίστικων ηρώων, βάζοντας μάλιστα βαθιά το χέρι στην τσέπη, δαπανώντας περισσότερα από 80 εκατ. δολάρια για την παραγωγή της. Τόσο όμως το βιτριόλι των κριτικών όσο και το παγκόσμιο κοινό που δεν λάτρεψε ακριβώς την ταινία έφεραν την καταστροφή στη Warner Brothers, η οποία δεν αποπειράθηκε έκτοτε αντίστοιχο εγχείρημα! Η ταινία μάζεψε μετά κόπων και βασάνων 68,5 εκατ. δολάρια και έκανε για τα καλά παρελθόν τους Μπαγκς Μπάνι, Έλμερ Φαντ και Ντάφι Ντακ από τη μεγάλη οθόνη. Και βέβαια μια σειρά από μικρομεσαία στούντιο ψηφιακών εφέ πτώχευσαν στην πορεία…
Cleopatra (1963)
Το κλασικό φιλμ με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ διατηρεί την αμφιβόλου αξίας τιμή να αποτελεί ταυτοχρόνως εισπρακτική επιτυχία και οικονομική αποτυχία! Η ταινία ήταν μάλιστα στο Νο 1 του box office τη χρονιά που κυκλοφόρησε στα σινεμά, συγκεντρώνοντας κάπου 26 εκατ. δολάρια, κατάφερε όμως να χάσει περισσότερα από 18 εκατ. δολάρια εξαιτίας του αστρονομικού για την εποχή προϋπολογισμού της! Παρά το γεγονός ότι το budget κυμαινόταν σε φυσιολογικά πλαίσια πριν από την έναρξη των γυρισμάτων, εκτοξεύτηκε στο ποσό-ρεκόρ για την κινηματογραφία της περιόδου (44 εκατ. δολάρια) εξαιτίας περιπλοκών και άλλων ατυχιών. Σε σημερινά μάλιστα ποσά, το κόστος της θα κυμαινόταν στα 339 εκατ. δολάρια, κάνοντάς τη μια από τις ακριβότερες παραγωγές όλων των εποχών και τρελή απιθανότητα να βγάλει πίσω το κόστος της. Η ταινία λίγο έλειψε να φαλιρίσει τον κολοσσό 20th Century Fox(!) και παραμένει μοναδική στο είδος της, καθώς κατάφερε να σπάσει τα ταμεία γινόμενη Νο 1, την ίδια ώρα που έχασε χοντρό παραδάκι. Κάτι δεν έγινε καλά…
Heaven’s Gate (1980)
Όταν έχεις τον σκηνοθέτη του «Ελαφοκυνηγού» και ένα all-star cast που περιλαμβάνει τους Christopher Walken, Jeff Bridges, John Hurt, Willem Dafoe, Kris Kristofferson και Mickey Rourke, η ταινία μοιάζει επιτυχία ήδη από το σενάριο. Όχι βέβαια αν μιλάμε για το γουέστερν «Heaven’s Gate» του Μάικλ Τσιμίνο! Τα τεράστια προβλήματα στην παραγωγή ανάγκασαν τον προϋπολογισμό σε ενέσεις αιμοδοσίας άνω των 13 εκατ. δολαρίων, εκτοξεύοντας τις μετριοπαθείς αρχικές εκτιμήσεις στο τελικό ποσό των 44 εκατ. δολαρίων. Η ταινία βγήκε μάλιστα στις αίθουσες με διάρκεια 3,5 ωρών, κάτι που υποδεικνύει ενδεχομένως γιατί δεν τίμησε το φιλοθεάμον κοινό. Κι έτσι παίχθηκε στις αίθουσες μόλις για 2 εβδομάδες, αποσπώντας 1,4 εκατ. δολάρια, κάτι που τη μετατρέπει αυτομάτως σε μια από τις πλέον παταγώδεις εισπρακτικά αποτυχίες όλων των εποχών. Κατέστρεψε καριέρες, έκλεισε σπίτια και εταιρίες και όλοι όσοι αναμείχθηκαν στην παραγωγή της εύχονταν να μην είχαν υπογράψει το μοιραίο το χαρτί…
Titan A.E. (2000)
Στα χαρτιά, η ταινία εμψύχωσης της Fox Animation Studios ήταν μια χαρά. Το στούντιο εξασφάλισε μάλιστα τις φωνές των Matt Damon, Bill Pullman, Nathan Lane και Drew Barrymore και όλα έδειχναν ότι η επιτυχία ήταν στο τσεπάκι. Το μετα-αποκαλυπτικό τοπίο του φιλμ όμως έφερε τη Μέρα της Κρίσης στη θυγατρική της Fox, αναγκάζοντας τη Fox Animation να κηρύξει πτώχευση! Από τα 75 εκατ. της παραγωγής της, η ταινία έφερε πίσω λιγότερα από 37 εκατ., αφήνοντας χωρίς δουλειά ένα κάρο κόσμο. Η μητρική μάλιστα θεώρησε πέτρα του σκανδάλου το κακό marketing της ταινίας, καθώς όλα τα άλλα ήταν λέει καλώς καμωμένα…
A Sound of Thunder (2005)
Οι πιθανότητες λένε ότι δεν έχετε δει το «A Sound of Thunder» και δεν είστε στα σίγουρα μόνοι. Οι ελάχιστοι που το έκαναν αναζητούνται ακόμα! Η ταινία επιστημονικής φαντασίας με το στάνταρ concept του ταξιδιού στον χρόνο παραμένει από τις πλέον μνημειώδεις «πατάτες», φέρνοντας όλεθρο και καταστροφή στο πέρασμά της. Ούτε ο Ben Kingsley δεν μπόρεσε να τη σώσει! Ο προϋπολογισμός του φιλμ είχε αποκρυσταλλωθεί στα 80 εκατ. δολάρια, η εταιρία παραγωγής κατάφερε ωστόσο να συγκεντρώσει μόλις τα 30 από αυτά, κάτι που σήμαινε ότι το στούντιο πτώχευσε αμέσως μετά τα γυρίσματα! Το μοντάζ μιας ταινίας χωρίς λεφτά μόνο εύκολο δεν είναι και η ολοκλήρωσή της έγινε σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες. Όχι βέβαια ότι σώθηκε κάτι που ολοκληρώθηκε τελικά και βγήκε στις αίθουσες, καθώς μάζεψε μόλις 11,6 εκατ. δολάρια, βάζοντας έτσι «ταφόπλακα» σε μερικές ακόμα εταιρίες παραγωγής και παραμένοντας μια από τις ξακουστότερες εισπρακτικά αποτυχίες της κινηματογραφικής ιστορίας…
Cutthroat Island (1995)
Υπάρχουν διαβόητά εισπρακτικά «πατώματα», υπάρχει όμως και το «Νησί των Κουρσάρων», η πειρατική ταινία-ορόσημο για το τι σημαίνει πράγματι χολιγουντιανός οικονομικός όλεθρος! Μέχρι και στο Βιβλίο Γκίνες φιγουράρει ως η χειρότερη εισπρακτική αποτυχία όλων των κινηματογραφικών εποχών! Και βέβαια αυτές οι δάφνες και περγαμηνές την έκαναν την απολύτως τελευταία ταινία που θα υπέγραφε ποτέ η εταιρία παραγωγής Carolco Pictures. Η ταινία κόστισε τουλάχιστον 98 εκατ. δολάρια, καθώς συναίνεση δεν υπάρχει ούτε στο πόσα ξόδεψαν οι τύποι(!), ποσό μεγάλο ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για το 1995. Πόσα έβγαλε; Το 10% περίπου του κόστους της, λιγότερα από 10 εκατ. δηλαδή. Ο μοιραίος σκηνοθέτης Renny Harlin κατηγόρησε το στούντιο για τα προβλήματα παραγωγής, η εταιρία ενοχοποίησε τον σκηνοθέτη για την παταγώδη αποτυχία, την ίδια ώρα που η MGM, που ανέλαβε τη διανομή της, δεν έκανε και τίποτα σπουδαίο για την προώθηση του φιλμ, καθώς ποιος θα ήθελε ποτέ να δει την Τζίνα Ντέιβις να το παίζει πειρατίνα; Ιστορική από κάθε άποψη η αποτυχία…
newsbeast