Η πιο κρίσιμη εβδομάδα του πολιτικού θρίλερ των 15 ημερών ξεκινά σε θολό τοπίο και εν μέσω απειλών και πιέσεων. Το Μαξίμου δίνει πάντως έμφαση στην τρίτη ψηφοφορία και αγωνιά να μη βρεθούν 121 αρνητικές ψήφοι. Διαβάστε το ρεπορτάζ του news247
Η πιο κρίσιμη εβδομάδα του πολιτικού θρίλερ της προεδρικής εκλογής ξεκινά σε θολό τοπίο, εν μέσω νέων φόβων για Grexit και πιέσεων προς τους αμφιταλαντευόμενους βουλευτές ιδίως των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της ΔΗΜΑΡ.
Το Μαξίμου έχει βεβαίως κάθε λόγο να μετατοπίζει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην τρίτη ψηφοφορία την οποία κυβερνητικά στελέχη χαρακτήριζαν ως αυτή που θα είναι εν τέλει και εν των πραγμάτων καθοριστική. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου πολλοί βουλευτές θα επανεξετάσουν τη στάση τους υπό την πίεση και της κοινωνίας. Ενδιαφέρον θα έχει και πόσα μέλη του κοινοβουλίου θα αποφύγουν να τοποθετηθούν την Τετάρτη, επιλέγοντας το “παρών” και άρα αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τις επόμενες δύο ψηφοφορίες.
Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι 180, το ενδιαφέρον στρέφεται σε τρία άλλα κρίσιμα νούμερα: 170, 165 και 121. Το πρώτο αφορά στο “ψυχολογικό” όριο, που θα δείξει πόσο κοντά ή μακριά είναι η προεδρική εκλογή, το δεύτερο τον πήχυ που βάζει (χαμηλά) η ίδια η κυβέρνηση αλλά και τις εκτιμήσεις για τον αριθμό ψήφων που στην πραγματικότητα διαθέτει, και το τρίτο (και σημαντικότερο όλων) στις αρνητικές ψήφους που μπορεί να δείξουν ήδη μεθαύριο ότι Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εκλέγεται και άρα οι πρόωρες κάλπες είναι βέβαιες.
Μέχρι στιγμής εκτός από τους 155 βουλευτές της δικομματικής, το Σταύρο Δήμα έχουν δηλώσει ή φέρονται να έχουν αποφασίσει να ψηφίσουν οι Παναγιώτης Μελάς, Γιάννης Κουράκος, Γιώργος Νταβρής, Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Χρήστος Αηδόνης, Βασίλης Οικονόμου. Αν και οι δύο προερχόμενοι από τη Χρυσή Αυγή ανεξάρτητοι Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος δεν έχουν τοποθετηθεί, προσμετρώνται από τη δικομματική στα υπέρ.
Αποφασισμένοι να καταψηφίσουν έχουν δηλώσει ή φέρονται οι Ραχήλ Μακρή, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θεοδώρα Τζάκρη, Μίμης Ανδρουλάκης, Πάρις Μουτσινάς, Βασίλης Καπερνάρος, Πέτρος Τατσόπουλος (ο οποίος οδεύει πάντως προς το Ποτάμι), Θόδωρος Παραστατίδης. Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες η Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά, η Έλενα Κουντουρά και ο Παύλος Χαϊκάλης στους οποίους προσέβλεπε το Μαξίμου έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν, όπως και η Νίκη Φούντα της ΔΗΜΑΡ.
Διαφορετικές ερμηνείες υπάρχουν για τη στάση των Κατερίνας Μάρκου, Γιώργου Κασαπίδη, Μίκας Ιατρίδη (η οποία υπενθυμίζεται ότι είχε αποχωρήσει από τους ΑΝΕΛ διαφωνώντας με την καταψήφιση Πρόεδρου) και Μάρκου Μπόλαρη.
Το “σκορ” επομένως φαίνεται να διαμορφώνεται δύο ημέρες πριν την πρώτη ψηφοφορία στα 164 υπέρ (οι 155 της δικομματικής συν όσοι έχουν δηλώσει ή φέρονται έτοιμοι να ψηφίσουν) και 106 κατά, συνυπολογίζοντας τους 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τους 16 της Χρυσής Αυγής και τους 12 του ΚΚΕ, καθώς και τους ανεξάρτητους που έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν, χωρίς να προσμετρηθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ. Εάν οι βουλευτές αυτών ψηφίσουν συντεταγμένα “όχι” σύμφωνα με την κομματική γραμμή, ο αριθμός των αρνητικών ψήφων ανεβαίνει στους 128- μόνο όμως εφόσον υποτεθεί επίσης ότι όσοι έχουν δηλώσει πως θα καταψηφίσουν ταυτόχρονα όμως μιλούν για συναίνεση και για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, θα μείνουν σταθεροί στη θέση τους.
Εξ ου και στόχος του Μαξίμου παραμένει όπως έχει γράψει το news247 ο διεμβολισμός των κοινοβουλευτικών ομάδων των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ. Προς τούτο βρίσκεται σε εξέλιξη και θα κορυφωθεί εκστρατεία πολιτικής πίεσης και ενίσχυσης της δυσαρέσκειας που υπάρχει σε μερίδα βουλευτών των δύο κομμάτων για αποφάσεις ή διλήμματα της ηγεσίας αυτών και συγκεκριμένα για τη σχέση ή συνεργασία (προεκλογική ή μετεκλογική) με το ΣΥΡΙΖΑ. Κι από πάνω επισείεται η απειλή της μη εισόδου στη Βουλή σε περίπτωση που και οι τρεις ψηφοφορίες αποβούν αδιέξοδες, με αποτέλεσμα να προκηρυχθούν εκλογές, είτε στις 25 Ιανουαρίου είτε την 1η Φεβρουαρίου.
Σε κεντρικό επίπεδο ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ πάντως απορρίπτουν τις κυβερνητικές “σειρήνες” ενώ ο Πάνος Καμμένος δήλωσε πως το κόμμα του θα είναι “η εγγύηση ώστε κανένας Σαμαράς, κανένας Βενιζέλος, αλλά και κανένας Τσίπρας να διαπραγματευτεί το όνομα της Μακεδονίας”, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στην προσπάθεια του Μαξίμου να προσεταιριστεί βουλευτές επικαλούμενο το πατριωτικό αίσθημα της λαϊκής δεξιάς και τις ιδεολογικές διαφορές ιδίως στα εθνικά αλλά και το μεταναστευτικό με την αριστερά.
(Φωτογραφία: Sooc.gr)