Τι λένε τα διεθνή μέσα για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα
Το ασταθές πολιτικό-οικονομικό σκηνικό της Ελλάδας μετά την επίσπευση της προεδρικής εκλογής, αλλά και την χθεσινή υποχώρηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών που είναι η μεγαλύτερη από το 1987, πρωταγωνιστεί στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου.
Η βρετανική εφημερίδα Financial Times θεωρεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές. Παράλληλα, ερμηνεύει την αιφνιδιαστική κίνηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως μια απόπειρα να τερματιστεί η πολιτική αβεβαιότητα, που δεν επιτρέπει στην Αθήνα να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές και καταστρέφει την εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ελλάδας να επιτύχει την οικονομική ανάκαμψη.
«Το ελληνικό κοινοβούλιο δεν πρέπει να αμφιβάλλει ποια κατεύθυνση να πάρει. Πρέπει να αποφύγει την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα αποσταθεροποιήσουν έντονα την Ελλάδα, πιθανώς και την Ευρωζώνη. Αν και ο κ. Τσίπρας έχει μετριάσει την αντιμνημονιακή του ρητορική τις τελευταίες εβδομάδες ώστε να καθησυχάσει τους επενδυτές, ο ίδιος και το κόμμα του είναι πολιτικά ανώριμοι και δεν διαθέτουν κυβερνητική εμπειρία», το δημοσίευμα των FT χαρακτηρίζει «πολιτικά ανώριμο» και μη έχοντα κυβερνητική εμπειρία τόσο τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα όσο και τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
«Το καλύτερο που θα μπορούσε να ελπίζει η Ελλάδα είναι ότι ο κ. Σαμαράς θα κερδίσει την ερχόμενη προεδρική ψηφοφορία και ότι την άνοιξη θα συμφωνήσει την έξοδο από το πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης μαζί με ένα προληπτικό χρηματοδοτικό πακέτο», επισημαίνει το άρθρο των Financial Times.
Οσον αφορά στην κατακόρυφη πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών επιφανείς οικονομολόγοι την αποδίδουν στην πιθανότητα να ανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
«Η Ελλάδα μπορεί να αποδειχτεί τις επόμενες έξι εβδομάδες πιο σημαντική για τις παγκόσμιες αγορές απ” ό,τι ήταν το 2014 η Ρωσία και η Ουκρανία. Μια πιθανή εκλογική νίκη ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αναγκάσει την Ευρωζώνη να επιλέξει μεταξύ δημοσιονομικής ένωσης (κούρεμα του ελληνικού χρέους) ή της πρώτης εξόδου από το ευρώ», αναφέρει στους FT ο Τσαρλς Ρόμπερτσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Renaissance Capital.
Ως αλλόκοτη χαρακτηρίζει την απόφαση επίσπευσης της προεδρικής εκλογής και το Bloomberg, ενώ όσον αφορά στην πρώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών γράφει ότι η Ελλάδα φλερτάρει με την οικονομική καταστροφή. Κατά τους
New York Times πρόκειται για μια «ζαριά» και προϊόν «απόγνωσης» της κυβέρνησης καθώς αμφιβάλει για το κατά πόσο ο «άχρωμος» Σταύρος Δήμας θα καταφέρει να κερδίσει την υποστήριξη των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ώστε να αποτραπούν οι βουλευτικές εκλογές. Το μόνο που έχει να επιδείξει είναι ότι κάποτε διετέλεσε επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα τρομάζει την ΕΕ αναφέρει η Le Monde, ενώ κάνει λόγο για Χριστούγεννα με έντονο πολιτικό άρωμα. Οι κάλπες για την εκλογή του Προέδρου θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολιτική κρίση που θα είναι δύσκολο να επιλυθεί. Kαι τούτο διότι ο ΣYPIZA αρνείται να συμφωνήσει στην επιλογή του Προέδρου και επιθυμεί την πρόκληση πρόωρων εκλογών, παρότι δεν είναι σίγουρο ότι θα αποκτήσει την πλειοψηφία στη Bουλή.
Γερμανικά μέσα: «Κραχ» 30ετίας στο χρηματιστήριο της Αθήνας
«Η χρηματαγορά στην Ελλάδα ζει το μεγαλύτερο κραχ από το 1987» μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνοντας ότι «η προαναγγελία πρόωρων προεδρικών εκλογών υπέθαλψε την αβεβαιότητα», μεταδίδει η
Deutsche Welle. Σύμφωνα με την ανταπόκριση υπάρχει «φόβος, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αριστερής αντιπολίτευσης, που προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, θα μπορούσε να ανέλθει στην εξουσία. Το κόμμα θέλει να αυξήσει μισθούς και συντάξεις στα προ κρίσης επίπεδα και επιπλέον θέλει να επιτύχει ένα δεύτερο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα».
Η οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche κάνει λόγο για «τη μεγαλύτερη πτώση στο χρηματιστήριο από την κρίση της Lehman Brothers». Επισημαίνει μάλιστα ότι ειδικά ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε κατά σχεδόν 16%, ενώ οι επενδυτές αρχίζουν να «ξεφορτώνονται» τα ελληνικά ομόλογα. Μιλώντας στη Wirtschaftswoche. ο αναλυτής της τράπεζας Nordea Bank Γιαν φον Γκέριχ, τονίζει ότι σε περίπτωση πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα είναι πενιχρές οι πιθανότητες νίκης του κυβερνητικού συνασπισμού και δηλώνει: «Αυτό θα μπορούσε να τερματίσει την οικονομική ανάκαμψη. Και αν δείτε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείεται να αρχίσουν οι αμφιβολίες για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη».
«Δεύτερο κούρεμα με τον ΣΥΡΙΖΑ»;
«Κραχ στο χρηματιστήριο λόγω του φόβου για πρόωρες εκλογές» επιγράφεται ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD). Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ARD «ο Σαμαράς υπολογίζει ότι μεμονωμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές θα στηρίξουν τον υποψήφιό του (για την προεδρία της Δημοκρατίας) και δεν αποκλείεται να του βγει το στοίχημα αυτό, καθώς οι βουλευτές αυτοί φοβούνται ότι θα χάσουν την έδρα τους σε περίπτωση νέων εκλογών». Ωστόσο η έκβαση του εγχειρήματος παραμένει αβέβαιη, τονίζεται. Για πολλούς επενδυτές- και για την τρόικα- μία εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί «σενάριο τρόμου» αναφέρεται στην ανταπόκριση. «Και αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει κατηγορηματικά τους όρους που θέτει η τρόικα ως αντάλλαγμα για το πρόγραμμα βοήθειας. Επιπλέον, σε περίπτωση εκλογικής νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ζητήσει ένα νέο κούρεμα για το ελληνικό χρέος».
Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις αντιδράσεις των χρηματαγορών την Τρίτη ήταν ότι Τόκιο και Νέα Υόρκη επίσης επηρεάζονται από τους φόβους για πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνει πάντως το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα αρνητικά πρόσημα οφείλονται και σε άλλους λόγους, όπως η ανησυχία για τις επιδόσεις της κινεζικής οικονομίας και τα σενάρια για «αλλαγή πολιτικής» της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στο θέμα των επιτοκίων. Πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε ότι η FED δεν αποκλείεται να επισπεύσει τη «στροφή» στην πολιτική της, ανακοινώνοντας αύξηση επιτοκίων κατά την επόμενη συνάντησή της, την επόμενη εβδομάδα.
το βήμα