ΥΠΝΟΣ

Δε χρειάζεται λοιπόν να ακολουθείτε όλους τους οδηγούς καλής ζωής ταυτόχρονα και με την ίδια ένταση και συνέπεια. Χρειάζεται όμως και καλό θα ήταν να διατηρήσετε ορισμένες -κομβικής σημασίας- συνήθειες για να παραμείνει η υγεία και η φυσική σας κατάσταση σε καλά επίπεδα.

Μπορεί να είναι δύσκολο και, ενίοτε, κουραστικό να διατηρείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να είστε συνεπείς με την κατανάλωση των φρούτων και λαχανικών, να έχετε κάθε πρωί το κουράγιο να στύβετε ένα λεμόνι για να το πιείτε με ζεστό  νερό και να προσέχετε να μην τρώτε από συνήθεια, παρά μονάχα όταν πεινάτε πραγματικά.

Η ζωή είναι ομολογουμένως ήδη πολύ δύσκολη για να τη φορτώνετε με ένα σωρό κανονισμούς, ακόμα και αν αυτοί οι κανόνες, είναι αποκλειστικά για το δικό σας όφελος.

Δε χρειάζεται λοιπόν να ακολουθείτε όλους τους οδηγούς ταυτόχρονα και με την ίδια ένταση και συνέπεια. Χρειάζεται όμως και καλό θα ήταν να διατηρήσετε ορισμένες -κομβικής σημασίας- συνήθειες για να παραμείνει η υγεία και η φυσική σας κατάσταση σε καλά επίπεδα.

Επαρκής και ποιοτικός ύπνος
Μπορεί εσείς να ισχυρίζεστε ότι αρκείστε με 6 ώρες ύπνο και να είναι αυτό απολύτως φυσιολογικό, αλλά ο γενικός κανόνας επιμένει και αναφέρεται σε 7-8 ώρες κάθε νύχτα. Οι συνέπειες του ελλειμματικού ύπνου στην υγεία είναι πολλές και συνδέονται άμεσα με την αύξηση του βάρους, καρδιαγγειακά προβλήματα, περιπτώσεις διαβήτη, εγκεφαλικά επεισόδια, κατάθλιψη και πρόωρη γήρανση και οι έρευνες που επιβεβαιώνουν αυτή τη σύνδεση είναι εξίσου πολυάριθμες.
Ο ύπνος είναι η καλύτερη και ίσως η μοναδική ευκαιρία για τον οργανισμό να διορθώσει τυχόν βλάβες, να αναδομηθεί και να ανασυγκροτηθεί και όταν του στερείτε αυτή την ευκαιρία, στερείτε από τον οργανισμό σας την ευκαιρία για πολύτιμη ανασύνταξη.

Διαχείριση του άγχους
Όλοι έρχονται αντιμέτωποι με έντονο άγχος και στρες, αργά ή γρήγορα στη ζωή τους και σε επικίνδυνες καταστάσεις αυτό είναι καλό να συμβαίνει. Επειδή όμως αυτές οι επικίνδυνες καταστάσεις, που οδηγούν στην αύξηση της κορτιζόλης η οποία βοηθάει το άτομο να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα μιας κατάστασης και να δράσει ανάλογα, σπάνια είναι ρεαλιστικά επικίνδυνες, αυτή η αύξηση της κορτιζόλης είναι, επίσης, σπάνια ουσιαστικά χρήσιμη.
Αντιθέτως, όταν είναι διαρκώς σε υψηλά επίπεδα, χωρίς σοβαρό λόγο, σχετίζεται άμεσα με την καταστροφή των κυττάρων, την αυξημένη αποθήκευση του λίπους και τη χρόνια κόπωση. Βρείτε λοιπόν, κάτι που θα σας χαλαρώνει κάθε μέρα και μην αμελείτε ποτέ την ανάγκη του εαυτού σας για λίγη ηρεμία. Είτε αυτό είναι μερικές βαθιές ανάσες, είτε ο διαλογισμός βρείτε τι είναι αυτό που θα ρίξει κατακόρυφα την κορτιζόλη στον οργανισμό σας.

Ενυδατωθείτε

Δεδομένου του ποσοστού νερού, από το οποίο αποτελείται το ανθρώπινο σώμα, είναι σχεδόν αυτονόητη η σημασία της σωστής ενυδάτωσης. Πολλές λειτουργίες του οργανισμού εξαρτώνται από την καλή και επαρκή του ενυδάτωση, όπως είναι η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, ο καρδιακός παλμός και ο μεταβολισμός. Για όλους αυτούς τους λόγους και για πολλούς παραπάνω, βάζετε ακόμα και υπενθύμιση για να πίνετε νερό καθημερινά και πολλές φορές τη μέρα.

Καθημερινή δραστηριότητα
Μην εναποθέτετε όλες τις ελπίδες και προσδοκίες σας για καλή φυσική κατάσταση στο γυμναστήριο και σε αυτές τις 3 φορές την εβδομάδα που το επισκέπτεστε. Φροντίζετε να κινείστε καθημερινά ακόμα και με τον πιο απλό τρόπο, όπως είναι να σηκώνεστε από την καρέκλα του γραφείου, ανά ώρα και να πηγαίνετε μέχρι την κουζίνα του ορόφου. Ακόμα και τόσο μικρές αλλαγές στη ζωή σας έχουν τη δύναμη να αποτρέψουν ασθένειες.

Τρώτε πρωινό

Ένα καλό και πλούσιο πρωινό, πάντα εκτιμάται από τον οργανισμό, καθώς του δίνετε έτσι την ενέργεια να κινηθεί δυναμικά για όλη την υπόλοιπη μέρα. Αν δε, θέλετε να χάσετε κιλά, τότε έχετε ακόμα ένα λόγο παραπάνω να τρώτε ένα γερό πρωινό, καθώς αν αποφασίσετε να παραλείψετε αυτό το βασικό γεύμα, τότε θα πεινάσετε πολύ περισσότερο μέσα στη μέρα και θα καταναλώσετε πολύ περισσότερες θερμίδες. Προτιμάτε για πρωινό, πρωτεΐνη, σύνθετους υδατάνθρακες και υγιές λίπος για την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζεστε για το ξεκίνημα της ημέρας.

Περάστε χρόνο στην ύπαιθρο
Όσο περισσότερο χρόνο περνάτε στην ύπαιθρο και κάτω από τον ελληνικό ήλιο, τόσο το καλύτερο, καθώς έχει την ευκαιρία το σώμα σας να παράγει την πολύτιμη βιταμίνη D, να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σύστημα, να μειωθεί σημαντικά το άγχος και να αυξηθούν τα επίπεδα της σεροτονίνης, που σχετίζεται άμεσα με την ευδιαθεσία και ευθυμία.
Η ύπαιθρος μπορεί να είναι το πάρκο της γειτονιάς, μέχρι μια εκδρομή έξω από την Αθήνα αρκεί με κάποιο τρόπο να έρθετε σε επαφή με τη φύση.

Τρώτε σωστά

Δεν πρέπει να προσέχετε μόνο το τι τρώτε, αλλά και πως το τρώτε. Αποφεύγετε να τρώτε βιαστικά,  επιδιώκετε να μασάτε αργά και πολλές φορές τη μπουκιά σας, απολαύστε τη γεύση, τα αρώματα και την υφή του φαγητού και μην αντιμετωπίζετε το φαγητό σαν μια διεκπεραιωτική διαδικασία. Με αυτό τον τρόπο θα ελέγχετε καλύτερα τις μερίδες, θα καταφέρετε να μην υπερβάλλετε στις ποσότητες και, να θυμάστε πως σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι να τρώτε όταν πεινάτε και όχι όταν απλά βαριέστε.

Σκέφτεστε θετικά
Η θετική σκέψη δεν αφορά μονάχα την καλή διάθεση, αλλά επηρεάζει άμεσα και τη συνολική υγεία του ατόμου. Η θετική διάθεση και σκέψη, βοηθάει στη διαχείριση του άγχους, αυξάνει το μέσο όρο ζωής, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό και μειώνει το ρίσκο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και κατάθλιψης.

Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα
Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε για την καλή στοματική υγιεινή τότε μην επαναπαύεστε με το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών. Η πλάκα από τα δόντια, πέρα με τον καθαρισμό του οδοντιάτρου, μπορεί να μειωθεί και με την καθημερινή χρήση του οδοντικού νήματος. Το νήμα, ακόμα, φροντίζει για την υγεία των ούλων, από ασθένειες των οποίων ταλαιπωρείται πολύς κόσμος.

Μην «κακοποιείτε» το έντερό σας
Η καλή λειτουργία του πεπτικού συχνά παραβλέπεται, αλλά όταν προκύπτουν τα όποια προβλήματα, τότε είναι που αντιλαμβανόμαστε τη σημασία του να δουλεύουν όλα ρολόι, όσον αφορά την πέψη και την επεξεργασία των τροφών από τον οργανισμό.
Πέρα από τα βασικά συμπτώματα των εντερικών προβλημάτων που ποικίλουν, ανάλογα με το άτομο και τον τρόπο ζωής του, η κακή λειτουργία του γαστρεντερικού σχετίζεται με την κατάθλιψη, τον αυτισμό και ακόμα, ανά περιπτώσεις, με το διαβήτη τύπου 1.

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.