Το «Σκοτεινό Διαδίκτυο», η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, το μανιφέστο του Χριστόδουλου Ξηρού και η δολοφονία του ειδικού φρουρού Χαράλαμπου Αμανατίδη.Έλληνες τρομοκράτες, εγχώριοι «βαρώνοι» του οργανωμένου εγκλήματος και παιδόφιλοι
χρησιμοποιούν το «Σκοτεινό Διαδίκτυο» (Darknet), για τις παράνομες δραστηριότητές τους, τουλάχιστον από το 2004, όπως αποκαλύπτουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ..
Περίπου, 20 ελληνικοί κόμβοι του «αθέατου» διαδικτύου, χρησιμοποιούνται από μέλη τρομοκρατικών ομάδων, εγκληματικών οργανώσεων και κυκλωμάτων κατοχής και διακίνησης σκληρότατου υλικού παιδικής πορνογραφίας. Η χρησιμοποίηση των δικτύων σέρβερ με τεχνολογίες κρυπτογράφησης Tor (The onion router) και Tor Browser Bundle, έχει διαπιστωθεί στη χώρα μας σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις που έχουν τρομοκρατική διάσταση.
Η πρώτη αφορούσε τη δολοφονία του 33χρονου ειδικού φρουρού Χαράλαμπου Αμανατίδη στην Κηφισιά, το 2004, η δεύτερη κατά τη σύλληψη μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς στη Ν. Φιλαδέλφεια, το 2013 και τον Ιανουάριο του 2014 στο αιμοσταγές διαδικτυακό «διάγγελμα» του «Μανώλη της 17Ν», Χριστόδουλου Ξηρού, μετά την απόδρασή του.
Τα …στικάκια TOR και το αθέατο διαδίκτυο
«Μόλις το 15% του διαδικτύου λειτουργεί στο φως, το υπόλοιπο 85% κινείται στο σκοτάδι», υποστηρίζουν εξειδικευμένοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., προσθέτοντας ότι το «εγκληματικό μέλλον» αποτυπώνεται πλέον στο Darknet, σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, οργανωμένο έγκλημα, αγοραπωλησίες όπλων, ναρκωτικών, υλικού παιδικής πορνογραφίας και άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων όπως… σύναψη «συμβολαίων θανάτου». «Τρομοκράτες κυκλοφορούν με… στικάκια TOR, το ίδιο και σκληροί κακοποιοί. Έχουν φτιάξει κλειστούς κωδικοποιημένους κόμβους, μέσα από τους οποίους μιλούν, συνεννοούνται, σχεδιάζουν και ανταλλάσσουν. Έχουν τους δικούς τους ‘μαύρους’ διαδικτυακούς χώρους, που προς το παρόν δύσκολα εντοπίζονται» ισχυρίζονται υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.
Στην πρώτη παγκόσμια αστυνομική επιχείρηση στο «Σκοτεινό Διαδίκτυο» για τον εντοπισμό κωδικοποιημένων κόμβων διακίνησης παιδικής πορνογραφίας, από τους 80 που συνελήφθησαν, οι δύο ήταν Έλληνες. Πρόκειται για έναν 35χρονο και έναν 33χρονο, ιδιοκτήτες εταιρείας πληροφορικής, που στον «αθέατο» κόμβο, κατείχαν και διακίνησαν τουλάχιστον 2 terabyte, υλικού παιδικής πορνογραφίας με βιασμούς και κακοποιήσεις βρεφών και ανηλίκων. «Μέχρι σήμερα καμία διωκτική αρχή στον Πλανήτη δεν είχε ακουμπήσει αυτή τη “σκοτεινή” και εγκληματική πλευρά του διαδικτύου. Μάλλον όμως ήρθε και η ώρα του Darknet», επισημαίνει υψηλόβαθμος αξιωματικός της αστυνομίας.
«Σκοτεινή» δολοφονία
Όπως αποκαλύπτουν ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», η πρώτη φορά που εντοπίστηκαν «σκοτεινά» ηλεκτρονικά ίχνη επικοινωνίας ήταν κατά τη διάρκεια των ερευνών της δολοφονίας του 33χρονου ειδικού φρουρού Χαράλαμπου Αμανατίδη, στις 31 Δεκεμβρίου 2004, έξω από την οικία του βρετανού στρατιωτικού ακολούθου συνταγματάρχη Μark Βlatherwick.
Η συγκεκριμένη ενέργεια δεν έχει αποδοθεί σε κάποια τρομοκρατική επωνυμία, ωστόσο η διερεύνησή της απασχολεί ακόμη την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, αξιωματικοί της οποίας εκτιμούν ότι κάποιοι θιασώτες της εγχώριας τρομοκρατίας, ελεύθεροι και έγκλειστοι φυλακών, επιχείρησαν τη δημιουργία μιας νέας τρομοκρατικής οργάνωσης από εκεί που είχε σταματήσει η «17 Νοέμβρη», όταν σκότωσε τον βρετανό στρατιωτικό ακόλουθο Στίβεν Σόντερς. Στόχος των τρομοκρατών, όπως υποστηρίζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., ήταν ο αφοπλισμός του φρουρού και ίσως όχι η δολοφονία του, εκείνος όμως αντέδρασε και δέχθηκε τα πυρά τους, γι αυτό, όπως εξηγούν οι ίδιοι αξιωματικοί, δεν υπήρχε και ανάληψη ευθύνης από κάποια τρομοκρατική επωνυμία.
Κατά την εξέλιξη των μετέπειτα ερευνών είχαν διαπιστωθεί προσυνεννοήσεις-προεργασίες, πιθανότητα μεταξύ εκείνων που σχεδίαζαν και υλοποίησαν την επίθεση, σε «σκοτεινούς» διαύλους του διαδικτύου, ωστόσο είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος που δυσχέραινε την πιθανότητα ανεύρεσης σταθερών τόπων επικοινωνίας και γεωγραφικών σημείων από τον εντοπισμό των ηλεκτρονικών ιχνών. Κάποια από αυτά που ελέγχθηκαν σε μεταγενέστερο χρόνο διαπιστώθηκε ότι είχαν εγκαταλειφθεί πολύ καιρό πριν.
Tor… για Ξηρό και Πυρήνες
Από server χώρας της… Βόρειας Ευρώπης ανέβηκε στο διαδίκτυο το «διάγγελμα» του Χριστόδουλου Ξηρού, όπως διαπιστώθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια, μέσω προγράμματος κρυφής περιήγησης.
Για την ανάρτηση χρησιμοποιήθηκε το Tor Browser Bundle. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ασφαλούς περιήγησης στο «Σκοτεινό Διαδίκτυο», που ανακατεύει τις I.P. (ηλεκτρονικές ταυτότητες) του παγκόσμιου δικτύου των χρηστών του. Καθιστά την περιήγηση πιο «ελεύθερη», αφού σαν I.P. -που είναι και το στοιχείο που προδίδει τη γεωγραφική θέση του περιηγητή- εμφανίζεται μία άλλη από ένα άλλο τυχαίο μέρος του πλανήτη. Ασύλληπτοι «πυρήνες» που βρίσκονται στο δίκτυο υποστήριξης του «Μανώλη της 17Ν», χρησιμοποίησαν και πάλι αυτόν τον κρυπτογραφημένο τρόπο δημοσιοποίησης του «μανιφέστου» του Χριστόδουλου Ξηρού, προκειμένου να μην προδοθούν τα γεωγραφικά σημεία κίνησής τους.
Αυτός είναι ο ρόλος του Darknet, που εξασφαλίζει ένα δίκτυο από σέρβερ, οι οποίοι βασίζονται σε τεχνολογίες κρυπτογράφησης για να ανταλλάσσουν δεδομένα. Η πιο διαδεδομένη τεχνολογία γι’ αυτό τον σκοπό είναι το Tor (The onion router), το οποίο αναπτύχθηκε αρχικά από το Ερευνητικό Εργαστήριο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, για την προστασία των στρατιωτικών επικοινωνιών. Εξαιτίας του Tor, ένα σάιτ μπορεί να αποκρύπτει τα ψηφιακά του ίχνη, «καμουφλάροντας» τον σέρβερ που το φιλοξενεί. Παράλληλα, η τεχνολογία εξασφαλίζει πως πρόσβαση στο Σκοτεινό Διαδίκτυο έχουν μόνον χρήστες που έχουν εγκαταστήσει το ανάλογο λογισμικό στο μηχάνημά τους, το οποίο εγγυάται και τη δική τους ανωνυμία. Το λογισμικό του χρήστη, διαπραγματεύεται ένα ξεχωριστό σετ κλειδιών κρυπτογράφησης για κάθε βήμα στο κύκλωμα που επέλεξε, για να διασφαλίζει ότι κάθε κόμβος δεν θα μπορεί να ανιχνεύσει την κίνηση την οποία δρομολογεί.
Ο χρήστης μπορεί να μεταφέρει δεδομένα διαφόρων ειδών, όπως επίσης να λειτουργήσει διαφορετικές εφαρμογές με βάση το Tor δίκτυο (για παράδειγμα instant messaging πάνω από το Tor, εφαρμογές email κλπ), ενώ ο κάθε κόμβος του κυκλώματος, είναι γνώστης μόνο ενός βήματος του μονοπατιού, επομένως ένας κακόβουλος ή ακόμα και μολυσμένος κόμβος, δεν μπορεί να προσδιορίσει τη ροή των δεδομένων από άκρη σε άκρη.
Το Tor Browser Bundle, αποτελεί το λογισμικό επικοινωνία εξελιγμένων παρανόμων και τρομοκρατών. Στη δίκη της «Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς», αποκαλύφθηκε πλήρως η χρησιμοποίηση του συγκεκριμένου λογισμικού με τα ηγετικά μέλη της οργάνωση να επικοινωνούν μεταξύ τους έχοντας το λογισμικό σε usb, που τοποθετούσαν σε υπολογιστές κυρίως ίντερνετ καφέ.
Πριν από τις συλλήψεις μελών της οργάνωσης στις 30 Απριλίου 2013 σε γνωστή μπυραρία της Ν. Φιλαδέλφειας, οι έξι συλληφθέντες και η κοπέλα που διέφυγε, πριν συναντηθούν στο συγκεκριμένο σημείο είχαν κινηθεί μεμονωμένα σε τουλάχιστον τέσσερα ίντερνετ καφέ στα Εξάρχεια, Άνω Πατήσια, Μαρούσι και Ν. Φιλαδέλφεια όπου χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο λογισμικό προέβησαν στις τελευταίες συνεννοήσεις για την ασφάλεια της συνάντησής τους.
Οι αρμόδιοι αξιωματικοί του αντιτρομοκρατικού επιτελείου γνώριζαν αυτή την ηλεκτρονική «λεπτομέρεια». Κάποια στελέχη φαίνεται πως βρίσκονταν ως «πελάτες» σε ένα από τα ίντερνετ καφέ, των Εξαρχείων, και εντόπισαν έναν από τους υπόπτους. Διαπίστωσαν ότι κατέβασε με usb το συγκεκριμένο λογισμικό και τον έθεσαν υπό παρακολούθηση. Ακολούθησαν το «ντόμινο» των διαδοχικών συναντήσεών του με κατάληξη την μπυραρία της Ν. Φιλαδέλφειας και την αστυνομική επιχείρηση συλλήψεων.
«Μπλέκει» τα ίχνη στον ιστό
Ο Tor Project αναπτύσσει και διανέμει μια σειρά από λογισμικά, που προστατεύουν τον χρήστη διοχετεύοντας την επικοινωνία του σε ένα κατανεμημένο δίκτυο κόμβων ανά τον κόσμο. Αποτρέπουν κάποιον που παρακολουθεί την δικτυακή κίνηση του χρήστη από το να γνωρίζει τα site που επισκέπτεται και ταυτόχρονα αποτρέπει τα site αυτά από το να γνωρίζουν την ταυτότητα του χρήστη. Το λογισμικό αυτό προσφέρει ένα καλό επίπεδο ανωνυμίας (ή καλύτερα ψευδωνυμίας) στον χρήστη.
Το μεγάλο πλεονέκτημα του Tor Browser Bundle, είναι ότι δεν χρειάζεται εγκατάσταση στο λειτουργικό σύστημα και επομένως είναι αρκετά εύκολο στη χρήση ακόμα κι από μη έμπειρους χρήστες, ενώ μπορεί να εκτελεστεί ακόμα κι από usb stick.
Στην πραγματικότητα το Tor Browser Bundle δεν απαιτεί καμιά εγκατάσταση. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κατεβάσει ο χρήστης το συμπιεσμένο αρχείο του bundle, να το αποσυμπιέσει εξάγοντας τον φάκελο “Tor Browser” του bundleόπου αυτός θέλει, είτε σε κάποιο φάκελο στο PC είτε σε ένα usbstick.
Το Tor (The onion router) είναι ένα σύστημα που προσφέρει ανωνυμία στο διαδίκτυο. Το λογισμικό του Tor δρομολογεί τη διαδικτυακή κίνηση των χρηστών διαμέσου ενός δικτύου από servers σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να αποκρύψει την ταυτότητα των χρηστών από οποιονδήποτε μπορεί να παρακολουθεί την διαδικτυακή κίνηση. Tο Tor αναπτύσσεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Tor Project και χρησιμοποιείται από ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων για πολλούς και διαφορετικούς σκοπούς.
Εικονικά «τούνελ» ασφάλειας
Το Tor είναι ένα δίκτυο από εικονικά τούνελ
(virtual tunnels) που επιτρέπει σε άτομα και ομάδες ατόμων να βελτιώσουν την ιδιωτικότητα (privacy) και την ασφάλειά (secutiry) τους στο διαδίκτυο. Το Tor αποτελεί τη βάση για μια ποικιλία εφαρμογών λογισμικού που χρησιμοποιούνται για τον διαμοιρασμό πληροφοριών σε δημόσια δίκτυα χωρίς να απειλείται η ιδιωτικότητα των εμπλεκομένων.
Μέσω του Tor, άτομα αποφεύγουν την καταγραφή της ταυτότητάς τους από τα websites που επισκέπτονται, αλλά και την καταγραφή της διαδικτυακής τους κίνησης από τον τηλεπικοινωνιακό τους πάροχο (Internet Service Provider). Σε άλλες περιπτώσεις, καταφέρνουν να παρακάμπτουν τους περιορισμούς που επιβάλλουν κυβερνήσεις ή πάροχοι, οι οποίοι μπλοκάρουν συγκεκριμένους ιστότοπους. Οι κρυφές υπηρεσίες του Tor (Tor’s Hidden Services) επιτρέπουν στους χρήστες του Tor να δημοσιεύουν τη δικιά τους ιστοσελίδα ή άλλη υπηρεσία, χωρίς να αποκαλύπτεται η τοποθεσία ή η ταυτότητά τους. Σε άλλες περιπτώσεις το Tor χρησιμοποιείται για την καταγγελία κοινωνικά ευαίσθητων πληροφοριών όπως βιασμοί ή κακοποιήσεις, για εργοδοτικές αυθαιρεσίες, διαρροές κυβερνητικών εγγράφων προς τον Τύπο και άλλα.
Αποκλείει τους «κατασκόπους»
Η χρήση του Tor μειώνει την πιθανότητα επιτυχίας κάποιου που κατασκοπεύει/επιτηρεί τη διαδικτυακή κίνηση του χρήστη, με απλές ή περισσότερο πολύπλοκες μεθόδους. Για να γίνει αυτό, το Tor κατανέμει τη δικτυακή κίνηση μεταξύ διαφόρων σημείων στο Διαδίκτυο, ούτως ώστε κανένα από τα σημεία αυτά να μην μπορεί να συσχετίσει τον χρήστη με τον τελικό προορισμό του.
Η ιδέα προσομοιάζει στο να χρησιμοποιείς μια μπερδεμένη διαδρομή, για να ξεφορτωθείς κάποιον που σε ακολουθεί – και όποτε μπορείς να σβήνεις και τα ίχνη σου. Αντί να πάρεις την πιο σύντομη και άμεση διαδρομή από την αφετηρία στον προορισμό, τα πακέτα δεδομένων στο δίκτυο του Tor παίρνουν ένα τυχαίο μονοπάτι, μέσω ενδιάμεσων κόμβων που καλύπτουν τα ίχνη του χρήστη. Έτσι, κανένας παρατηρητής σε συγκεκριμένο σημείο της διαδρομής στο Διαδίκτυο, δεν μπορεί να συμπεράνει από που πρόηλθαν τα δεδομένα και για που προορίζονται.