«Ο φίλος μου δεν δολοφονήθηκε, εκτελέστηκε εν ψυχρώ». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Νίκου Ρωμανού όταν το 2008, μόλις 15 χρονών τότε, κατέθετε για τα όσα συνέβησαν το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008 στα Εξάρχεια. Το βράδυ, που είδε τον κολλητό του, Αλέξη Γρηγορόπουλο, να πέφτει νεκρός από τις σφαίρες του αστυνομικού Επαμεινώνδα Κορκονέα.
Εξι χρόνια αργότερα, ο 21χρονος πλέον Νίκος Ρωμανός είναι ξανά στα φώτα της δημοσιότητας, καθώς βρίσκεται στην 28η ημέρα της απεργίας πείνας ζητώντας να του επιτραπεί να φοιτήσει στο ΤΕΙ στο οποίο πέρασε στις πανελλήνιες εξετάσεις, ενώ διαδηλώσεις και καταλήψεις γίνονται σε ένδειξη συμπαράστασης στο πρόσωπό του.
Ο γόνος της οικογένειας Νάσιουτζικ είναι ένας εκρηκτικός χαρακτήρας, έχοντας από μικρός ανησυχίες, όπως λένε εκείνοι που τον ξέρουν. «Ηταν ιδιαίτερα έξυπνος για το νεαρό της ηλικίας του και αρκετά ταλαντούχος. Παρακολουθούσε μαθήματα πιάνου και ήταν καλός μαθητής. Ομως πολλές φορές έδινε την εντύπωση ότι δεν φοβάται τίποτα», λέει ένα από αυτά τα άτομα στον «Ελεύθερο Τύπο».
Ο χαρακτήρας του όμως άλλαξε δραματικά μετά από τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου. Ο Ρωμανός φαίνεται ότι εγκατέλειψε το σχολείο και το σπίτι του. Ηταν βασικός μάρτυρας στη δίκη για τη δολοφονία του φίλου του, αλλά αρνήθηκε να ξαναπαρουσιαστεί και τα ίχνη του χάθηκαν.
Την 1η Φεβρουαρίου του 2013, η κοινή γνώμη θυμήθηκε ξανά εκείνο το παιδί, που είχε ζήσει τις τελευταίες στιγμές του Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια. Ηταν όταν ο Ρωμανός συνελήφθη, μετά από περιπετειώδη καταδίωξη, μαζί με τους Γιάννη Μιχαηλίδη, Ανδρέα- Δημήτρη Μπουρζούκο και Δημήτρη Πολίτη, για διπλή ληστεία στο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ και της Αγροτικής Τράπεζας στο Βελβεντό Κοζάνης.
Παράλληλα, ξεκίνησαν έρευνες της αντιτρομοκρατικής για τη συμμετοχή του στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», όμως οι δικαστικές αρχές έκριναν ότι οι κατηγορούμενοι για τη διπλή ληστεία δεν είναι μέλη της οργάνωσης και ο Ρωμανός καταδικάστηκε 15 χρόνια και 11 μήνες φυλάκισης. Εχει ακόμη δικαστικές εκκρεμότητες για τρεις υποθέσεις: για το αποτύπωμά του σε γιάφκα στη Νέα Ιωνία Βόλου, την εμπρηστική επίθεση στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ και την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο σπίτι της Λούκας Κατσέλη.
Σύμφωνα με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, όταν μπήκε στη φυλακή ήταν ένα αγρίμι. Με τον καιρό, φάνηκε πως ηρέμησε, αν και πάντα δήλωνε εχθρός του συστήματος. Συγκεντρώθηκε στο διάβασμα, ενώ τον περασμένο Αύγουστο μέσα στις φυλακές του Αυλώνα παντρεύτηκε τη 18χρονη φίλη του, παρουσία των γονιών και των δύο τους.
Εδωσε πανελλήνιες εξετάσεις μέσα στη φυλακή, μαζί με πέντε ακόμη μαθητές, από τους οποίους πέρασαν σε σχολές οι τέσσερις. Ο Ρωμανός πέρασε στο ΤΕΙ Αθήνας, στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (τμήμα Υγείας). Οταν ο Χαράλαμπος Αθανασίου πήγε στις φυλακές για να συγχαρεί τους κρατούμενους που πέτυχαν στις εξετάσεις, ο ίδιος επέλεξε να μείνει στο κελί του και αρνήθηκε να παραλάβει το δώρο των 500 ευρώ.
iefimerida