Το δημοσιονομικό κενό του 2015 εξακολουθεί να παραμένει το «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και όπως όλα δείχνουν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ ενδεχομένως να ολοκληρωθεί μέσα στο νέο έτος.
Η προοπτική αυτή φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο παράτασης του ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, ώστε να μην χαθούν τα 13,2 δισ. ευρώ που έχει προβλέψει ο EFSF για τη χώρα μας και παραμένουν αδιάθετα. Ωστόσο, το ενδεχόμενο αυτό θα εξετασθεί σήμερα Πέμπτη στο Euroworking Group στις Βρυξέλλες και η τελική απόφαση θα ληφθεί στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.
Μειώσεις συντάξεων – αύξηση ΦΠΑ
Μετά την ολοκλήρωση τη δεύτερης διαπραγματευτικής συνάντησης της ελληνικής κυβερνητικής ομάδας με τους επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, χθες Τέταρτη, στο Παρίσι αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν το χάσμα σε σχέση με τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015.
«Το νούμερο ένα ζήτημα είναι το δημοσιονομικό κενό για το 2015», είπε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι. Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος σε άλλα θέματα όπως τα εργασιακά και θέματα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ ζητούν να υπάρξει κεφαλαιακό απόθεμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ για το 2015, τοποθετούν περίπου στα 450 εκατ. ευρώ τον ΕΝΦΙΑ που δεν θα εισπραχθεί μέσα στο επόμενο έτος, ενώ εκτιμούν πως η ρύθμιση οφειλών για τις 100 δόσεις θα οδηγήσει σε λιγότερα φορολογικά έσοδα από τα αναμενόμενα.
Μιλώντας σήμερα Πέμπτη στο ραδιόφωνο του Σκάϊ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας ο οποίος μετείχε στις συναντήσεις των Παρισίων τόνισε πως παρά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν υπάρχει ναυάγιο.
Αναφερόμενος στο «αγκάθι»του δημοσιονομικού κενού είπε πως η τρόικα ζητά περικοπές στις συντάξεις, αλλά όχι αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, και επιμένει σε αυξήσεις φόρων και ειδικά σε μεγάλες αυξήσεις στον ΦΠΑ.
Σύμφωνα με τον κ. Πρωτόπαπα υπάρχουν αρκετές συγκλίσεις με τους δανειστές σε τομείς όπως το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο, το μη μισθολογικό κόστος, οι παρεμβάσεις στα εργασιακά, αλλά και σε επιμέρους σκέλη του ασφαλιστικού.
«Επιδιώκουμε συμφωνία , αλλά όχι συμφωνία πάση θυσία», τόνισε, προσθέτοντας πως θα γίνουν προσπάθειες σήμερα και αύριο για να προσδιορισθεί η επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα.
Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ερωτηθείς από το in.gr για το εάν η τρόικα θα επιστρέψει την επομένη εβδομάδα στην Αθήνα απάντησε χαρακτηριστικά: «Για αυτό προσπαθούμε».
ΔΝΤ : Θα συνεχίσουμε τον διάλογο
Εκπρόσωπος του ΔΝΤ ερωτηθείς από το in.gr για τη συνάντηση των Παρισίων δήλωσε τα εξής: «Είχαμε εντατικές και εποικοδομητικές συζητήσεις σε καίριους μεταρρυθμιστικούς τομείς. Θα συνεχίσουμε τον διάλογο. Στόχος παραμένει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση».
Αποχωρώντας από τη συνάντηση ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο τόνισε: «Είχαμε έντονες και εποικοδομητικές συζητήσεις οι οποίες θα συνεχιστούν».
Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων των Παρισίων θα εξετασθεί σήμερα Πέμπτη, στις 10 το πρωί, σε συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.
Προς παράταση του προγράμματος;
Αν και επίσημα η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως εξακολουθεί να επιδιώκει συμφωνία με την τρόικα μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, ώστε να προχωρήσει εν συνέχεια στην συμφωνία για την προληπτική γραμμή πίστωσης που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2015, ωστόσο ατύπως στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν πως το χρονοδιάγραμμα αυτό ενδεχομένως να μην επιτευχθεί.
Κρίσιμο θεωρείται το σημερινό Euroworking Group στο οποίο η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Τάσο Αναστασάτο (παρουσία του πρωθυπουργικού συμβούλου Σταύρου Παπασταύρου). Πέραν από την αποτίμηση των αποτελεσμάτων της συνάντησης των Παρισίων στο Euroworking Group θα κριθεί το τι θα ισχύσει για την Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2015 και για ειδικά το εάν το υφιστάμενο πρόγραμμα θα παραταθεί.
Κανονικά βάσει των συμβατικών κειμένων που έχει υπογράψει η Ελλάδα τα ομόλογα αξίας 13,2 δισ. ευρώ που έχει εκδώσει το EFSF για την Ελλάδα και παραμένουν αδιάθετα (τα 1,8 δισ. ευρώ αφορούν στην εκκρεμούσα δόση του Σεπτεμβρίου και τα 11,4 δισ. ευρώ στο αδιάθετο αποθεματικό του ΤΧΣ) θα πρέπει να ακυρωθούν στις 31 Δεκεμβρίου 2014.
Ωστόσο, για να μην χαθούν τα κεφάλαια αυτά (λόγω του ότι δεν ολοκληρώθηκε εγκαίρως η αξιολόγηση της τρόικας) θα πρέπει τα κράτη της ευρωζώνης να εγκρίνουν την παράταση του προγράμματος.
Η ελληνική πλευρά φέρεται να διεκδικεί επέκταση του προγράμματος για λίγες εβδομάδες – έως ότου κλείσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Ωστόσο κάποιες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία, ζητούν ετήσια επέκταση του προγράμματος της ΕΕ, διαβλέποντας κινδύνους λόγω του πολιτικού κύκλου.
Δημοσίευμα του γερμανικού πρακτορείου MNI που επικαλείται υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο ανέφερε σήμερα πως στο Euroworking Group η Ελλάδα θα ζητήσει μία τεχνική παράταση του προγράμματος για «λίγους μήνες», προκειμένου να μη χαθούν οι δόσεις που εκκρεμούν. Πάντως, κυβερνητικές πηγές μιλώντας στο Bloomberg ανέφεραν πως «η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί μακρά παράταση του τρέχοντος προγράμματος».
Τέλος, στο θέμα ενδεχόμενης παράτασης τους προγράμματος αναφέρθηκε σήμερα και ο κ. Πρωτόπαπας. Όπως απεκάλυψε, η τρόικα πρότεινε εξάμηνη παράταση του προγράμματος , αλλά η ελληνική πλευρά δεν το αποδέχθηκε. «Η τρόικα το έθεσε αλλά δν συμφωνούμε», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και προσέθεσε: «Η Ελλάδα πάει να βγει από το μνημόνιο και όχι να δώσει παράταση σε αυτό».