ΣΕΞ - ΦΥΛΑΚΗ

Τη δυνατότητα να μπορούν οι κρατούμενοι (άνδρες ή γυναίκες) να συνευρίσκονται ερωτικά σε ειδικό χώρο των φυλακών θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ο νέος σωφρονιστικός κώδικας, όπως αποκάλυψε χθες στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή για το σωφρονιστικό σύστημα, ο υπουργός εμφανίστηκε θετικός στο να δοθεί η δυνατότητα στους κρατούμενους να συνευρίσκονται ερωτικά με τους συντρόφους τους εντός των φυλακών, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Ηδη το θέμα είχε τεθεί από τον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Γ. Πανούση και στηρίχθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, παρότι ο κ. Αθανασίου δεσμεύτηκε να προχωρήσει -νομοθετικά- στη ρύθμιση, τροχοπέδη παραμένει η έλλειψη κατάλληλων χώρων στα σωφρονιστικά ιδρύματα, που ούτως ή άλλως υποφέρουν από συνωστισμό.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας κρατούνται περί τα 11.000 άτομα με τις δυνατότητες χωρητικότητας των κτιρίων να μην ξεπερνούν τις 9.500.

Κάντε κλικ για μεγέθυνση:

Ελεύθερο το σεξ μεταξύ συζύγων στις φυλακές

Ετσι, όπως όλα δείχνουν, στη διάταξη που θα προωθήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να υπάρχει η προϋπόθεση της ύπαρξης των απαραίτητων χώρων για να μπορούν οι κρατούμενοι να συνευρίσκονται με τις/τους συζύγους ή μόνιμες/μους συντρόφους τους.

Την ώρα που η Ελλάδα, και ύστερα από συζητήσεις και διαβουλεύσεις ετών, είναι πολύ κοντά στο να νομοθετήσει τη δυνατότητα να επιτρέπεται η ερωτική συνεύρεση των κρατουμένων στις φυλακές, σε άλλες χώρες του κόσμου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του γραφήματος, η πρακτική αυτή αποτελεί πραγματικότητα εδώ και δεκαετίες.

Οι σωφρονιστικοί κώδικες ανά τον κόσμο είναι στο συγκεκριμένο σημείο πιο ανεκτικοί και μόνο σε περιπτώσεις που παραβιάστηκαν τα όσα όριζαν τέθηκαν περιορισμοί στις οικογενειακές επισκέψεις των κρατουμένων.

Σε πολλές περιπτώσεις ο νομοθέτης της κάθε χώρας αποφασίζει ανάλογα και με τα ήθη και έθιμά της, όπως στη Σαουδική Αραβία όπου οι επισκέψεις ορίζονται ανάλογα με το αν ο κρατούμενος είναι δίγαμος ή όχι…

Ενα από τα πιο απελευθερωμένα συστήματα είναι αυτό της Ισπανίας, ενώ στην Αμερική τα τελευταία χρόνια η δυνατότητα συνεύρεσης στη φυλακή δίνεται μόνο σε έξι πολιτείες από 17 που ήταν το 1993.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Αθανασίου, προχωρούν οι διαδικασίες υλοποίησης του προγράμματος για το «ηλεκτρονικό βραχιολάκι» προκειμένου να υπάρχει παρακολούθηση των καταδίκων. Ο σχεδιασμός προβλέπει την εφαρμογή του μέτρου αρχικά σε 250 υποδίκους και καταδίκους οι οποίοι θα επιτηρούνται εκτός φυλακών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί, το ημερήσιο κόστος για να εφαρμοστεί το «ηλεκτρονικό βραχιολάκι» θα αγγίζει τα 15 ευρώ, τα οποία και θα καταβάλλει ο έγκλειστος, ενώ σε περιπτώσεις που αυτό αποδεδειγμένα δεν μπορεί να γίνει, τότε υπάρχει η σχετική πρόβλεψη το ποσό να καλύπτεται από την πολιτεία.

Γ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ – ΣΤ. ΚΕΜΑΝΕΤΖΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.