giatroi - ΓΙΑΤΡΟΙ

Την παράταση, κατά δύο χρόνια, της συνταξιοδότησης των γιατρών που υπηρετούν στις μονάδες του ΕΣΥ, προβλέπει νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της τρέχουσας εβδομάδας από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο.

Συγκεκριμένα, η παραμονή των γιατρών στο ΕΣΥ παρατείνεται μέχρι το 67ο έτος της ηλικίας τους. Σήμερα, οι γιατροί συνταξιοδοτούνται στα 65 έτη. Με το ίδιο νομοσχέδιο, αποσυνδέονται τα δύο Νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας («Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία»), καθώς και τα δύο μεγάλα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία («Δαφνί» και «Δρομοκαϊτειο») και αποτελούν στο εξής ανεξάρτητα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Ακόμη, αναγνωρίζονται 40 ιατρικές ειδικότητες και τέσσερις ιατρικές εξειδικεύσεις, ενώ για κάθε ιατρική ειδικότητα απαιτείται η ύπαρξη μόνο μίας επιστημονικής εταιρείας.

Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι συνιστάται μία επιστημονική εταιρεία, με έδρα την Αθήνα, για κάθε ιατρική ειδικότητα. Εάν καταργηθεί κάποια ειδικότητα, καταργείται και η Εταιρεία.

Ως ιατρικές ειδικότητες αναγνωρίζονται οι: Αγγειοχειρουργική, Αιματολογία, Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία, Ακτινολογία- Ιατρική Απεικόνιση, Αλλεργιολογία Κλινική Ανοσολογία, Αναισθησιολογία, Βιοπαθολογία -Εργαστηριακή Ιατρική, Γαστρεντερολογία, Γενική – Οικογενειακή Ιατρική, Δερματολογία – Αφροδισιολογία, Ενδοκρινολογία – Διαβήτης – Μεταβολισμός, Εσωτερική Παθολογία, Ιατρική Γενετική, Ιατρική της Εργασίας, Ιατροδικαστική, Kαρδιολογία, Κοινωνική Ιατρική-Δημόσια Υγεία, Κυτταρολογία, Μαιευτική-Γυναικολογία, Νευρολογία, Νευροχειρουργική, Νεφρολογία, Ορθοπαιδική Χειρουργική και Τραυματολογία, Ουρολογία, Οφθαλμολογία, Παθολογική Ανατομική, Παθολογική Ογκολογία, Παιδιατρική, Παιδοψυχιατρική, Πλαστική Χειρουργική, Πνευμονολογία – Φυματιολογία, Πυρηνική Ιατρική, Ρευματολογία, Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική, Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση, Χειρουργική, Χειρουργική Θώρακα, Χειρουργική Παίδων, Ψυχιατρική, Ωτορινολαρυγγολογία -Χειρουργική Κεφαλής και Τραχήλου.

Επίσης, ως εξειδικεύσεις αναγνωρίζονται η Εντατικολογία, η Επεμβατική Ακτινολογία, η Κλινική Μικροβιολογία και η Λοιμωξιολογία.

Δικαίωμα εγγραφής στις Επιστημονικές Εταιρείες έχουν όλοι όσοι έχουν άδεια άσκησης του επαγγέλματος και κατέχουν τίτλο της συγκεκριμένης ιατρικής ειδικότητας. Οι καθηγητές Ιατρικής, των οποίων το γνωστικό αντικείμενο το οποίο υπηρετούν στο Πανεπιστήμιο είναι διαφορετικό από την ειδικότητα που έχουν δύνανται να εγγραφούν στην Επιστημονική Ιατρική Εταιρεία που αντιστοιχεί στο γνωστικό τους αντικείμενο αντί της Επιστημονικής Ιατρικής Εταιρείας της ειδικότητας που έχουν. Ωστόσο, δεν μπορούν να εγγραφούν και στις δύο Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες.

Δεν μπορεί να εγγραφεί στην Επιστημονική Ιατρική Εταιρεία όποιος έχει παραπεμφθεί στο δικαστήριο για κακούργημα ή έχει καταδικασθεί τελεσίδικα για τέλεση κακουργήματος, καθώς και όποιος έχει καταδικασθεί σε βαθμό πλημμελήματος με τελεσίδικη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε την τελευταία δεκαετία.

Μονιμοποίηση ειδικευμένων γιατρών

Ειδικευμένοι γιατροί οι οποίοι ολοκληρώνουν την υπηρεσία υπαίθρου μπορούν να διοριστούν σε κενή οργανική θέση στο Νοσοκομείο όπου υπαγόταν το κέντρο υγείας ή το περιφερειακό ιατρείο στο οποίο υπηρετούν. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κενή θέση, οι γιατροί θα διορίζονται σε συνιστώμενη προσωποπαγή θέση.

Επίσης, έλληνες ειδικευμένοι ιατροί, οι οποίοι κατά την τελευταία πενταετία έχουν εργαστεί περισσότερα από τρία χρόνια σε Νοσοκομεία του εξωτερικού μπορούν να διορίζονται σε προσωποπαγείς θέσεις γιατρών στο ΕΣΥ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.