Μια φυσική ουσία που ενισχύει σημαντικά την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τη γρίπη και άλλες λοιμώξεις εντόπισαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.90xronos

Όπως διαπίστωσαν σε πειράματα με ποντίκια, η επίδρασή της είναι τόσο ισχυρή, ώστε αντιστοιχεί στο να αποκτήσει ένας άνθρωπος ηλικίας 90 ετών το ανοσοποιητικό σύστημα ενός 20άρη!

Οι ερευνητές εκτιμούν πως αν το εύρημά τους επιβεβαιωθεί σε μελέτες με ανθρώπους, θα έχει βρεθεί ένας τρόπος για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στους ηλικιωμένους, στους οποίους είναι μειωμένη επειδή το ανοσοποιητικό εξασθενεί όταν γεράσουμε.

Άλλες ομάδες που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την ουσία είναι όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «eLife», στα πειράματά τους ανακάλυψαν πως η ουσία σπερμιδίνη αποκαθιστά την εγγενή ικανότητα του ανοσοποιητικού να «θυμάται» τα μικρόβια που εισβάλλουν στον οργανισμό, ούτως ώστε να τους επιτεθεί δυναμικά την επόμενη φορά που θα εκτεθεί σε αυτά.

Όταν χορήγησαν την ουσία σε ομάδα γερασμένων ποντικιών και στη συνέχεια τους έκαναν το αντιγριπικό εμβόλιο, τα ζώα απέκτησαν πρωτοφανή προστασία έναντι των ιών της γρίπης στους οποίους αργότερα εκτέθηκαν.

Το ίδιο συνέβη και με την αντίδραση του ανοσοποιητικού στον κυτταρομεγαλοϊό, έναν παθογόνο μικροοργανισμό που προκαλεί προβλήματα οράσεως και πνευμονία.

«Οι ιογενείς λοιμώξεις όπως η γρίπη μπορεί να είναι πολύ σοβαρές στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και η καλύτερη προστασία από αυτές είναι τα εμβόλια», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Άννα-Καταρίνα Σάιμον, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής Weatherall της Οξφόρδης.

«Ο στόχος μας είναι να βελτιώσουμε αυτή την προστασία, προσθέτοντας στα κλασικά εμβόλια ουσίες που θα ενισχύουν την ανοσοποιητική αντίδραση».

Ωστόσο, πρόσθεσε πως θα χρειασθούν τουλάχιστον 5 χρόνια πρόσθετων ερευνών πριν αρχίσουν οι δοκιμές των ενισχυμένων εμβολίων σε ανθρώπους.

Η σπερμιδίνη υπάρχει εκ φύσεως σε τρόφιμα όπως τα τυριά υψηλής ωρίμανσης, τα μανιτάρια, τα προϊόντα σόγιας, τα όσπρια, το καλαμπόκι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και το φύτρο του σιταριού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.