Η απαίτηση για συμμετοχή του ΔΝΤ στην εποπτεία της Ελλάδας, είναι η χειρότερη επιλογή, επισημαίνουν κάποιοι αναλυτές. Αλλοι, ωστόσο, διαφωνούν.Oι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με το σχέδιο που προτείνεται για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας,
μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης, το οποίο και έχει σκοπό να εξισορροπήσει την ανάγκη καθησυχασμού των επενδυτών, με τις απαιτήσεις της εγχώριας ελληνικής πολιτικής.
Κάποιοι χαιρέτισαν το γεγονός ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να έχει οικονομική στήριξη, δίνοντάς της έτσι ένα δίχτυ ασφαλείας σε περίπτωση που δυσκολευτεί να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές το επόμενο έτος.
Οι αναλυτές της RBC υποστηρίζουν ότι η πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας θα ικανοποιήσει μία βασική προϋπόθεση για την άμεση στήριξη από την ΕΚΤ, στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων χωρών της ευρωζώνης, ΟΜΤ.
Άλλοι επισημαίνουν πως η απαίτηση της ευρωζώνης να εξακολουθήσει το ΔΝΤ να συμμετέχει στην εποπτεία της χώρας, είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Οι Ελληνες θεωρούν το ΔΝΤ υπεύθυνο για τη σκληρή λιτότητα που επιβάλλεται εδώ και τέσσερα χρόνια στη χώρα.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις άλλες επιλογές αυτή είναι ίσως μία από τις χειρότερες, από πλευράς πολιτικής προοπτικής», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της RBS, Μιχάλης Μιχαηλίδης.
«Το ΔΝΤ θα παραμείνει στη χώρα, και κατά κάποιο τρόπο αυτό είναι ακόμη χειρότερο, επειδή θα πρέπει μεν η Ελλάδα να συγκεντρώσει χρήματα από τις αγορές, αλλά δεν θα έχει καμία χρηματοδότηση/στήριξη από το Ταμείο»