Την ανάγκη επανασχεδιασμού του ασφαλιστικού συστήματος, μετά από εξαντλητικό διάλογο με την κοινωνία για τον καλό των πολιτών αλλά και της οικονομίας, ζήτησαν επιτακτικά, ο διοικητής του ΟΓΑ και ο υποδιοιητής του ΙΚΑ κ.κ. Ξενοφών Βεργίνης και Κων. Παπαθανασίου οι οποίοι μίλησαν για το «Ασφαλιστικό Σύστημα – Σημερινή Κατάσταση – Αίτια- προοπτικές- προτάσεις» το Σάββατο στα πλαίσια του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου «Διαχείριση Κρίσεων στον τομέα της υγείας».asfalistiko susthma

Όπως επεσήμαναν με έμφαση οι ομιλητές, είναι ανάγκη η ανάπτυξη και ανάκαμψη της χώρας να μας βρει με ένα νέο σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα.

Είναι επίσης ανάγκη, το νέο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας να είναι ενιαίο και συμπαγές με βασικά του χαρακτηριστικά στην βάση του, περισσότερες εισπράξεις και λιγότερες δαπάνες, διότι σήμερα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Είναι χαρακτηριστικό, όπως τόνισε ο κ. Παπαθανασίου, ότι τα τελευταία χρόνια, το κράτος δαπάνησε για το ασφαλιστικό 187 δις ευρώ, ένα σύστημα, το οποίο είναι πέρα για πέρα κατακερματισμένο και αυτό που χρειάζεται επειγόντως, είναι να γίνει αναδιανομή και αλλαγή νοοτροπίας από την πλευρά των πολιτών.

Έτσι, επίκαιρες όσο ποτέ, είναι οι σημερινές ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη στο ΕΚΕΠΥ, αναφορικά με τον ηλεκτρονικό ασφαλιστικό φάκελο υγείας.

Από την πλευρά του ο κ. Βεργίνης, επεσήμανε ότι τα χαρακτηριστικά ενός ασφαλιστικού συστήματος, είναι η ισότητα, η ισοτιμία, η καθολικότητα και ταυτόχρονα, η αποδοτικότητα, η αποτελεσματικότητα η ασφάλεια και η βεβαιότητα. Είναι ανάγκη συνέχισε, και προκειμένου να αποκτήσει βιωσιμότητα το ασφαλιστικό μας σύστημα και κατά επέκταση η οικονομία, να υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ εισπράξεων και δαπανών. Ταυτόχρονα, είναι ανάγκη να εκσυγχρονιστεί το σύστημα καθώς ένας μεγάλος αριθμός συνταξιούχων και ασφαλισμένων αυτή την στιγμή στον ΟΓΑ, εξυπηρετείται από χειρόγραφα έγγραφα με χαμηλή απόδοση. Δαπανάμε τον χρόνο μας, περισσότερο για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων, παρά για τον σχεδιασμό του συστήματος, τόνισε ο διοικητής του ΟΓΑ, προσθέτοντας, πως θα πρέπει να προσδιορίσουμε ποια υγεία θέλουμε και ακριβώς εκεί, θα πρέπει να επικεντρωθούμε αναφορικά με τον σχεδιασμό μας.

Επίσης, όπως σημείωσε ο ίδιος, αναγκάστηκε να κόψει 194.000 ψεύτικα οικογενειακά επιδόματα, όπως προέκυψε από ενδελεχείς ελέγχους. Όπως προέκυψε επίσης από τους ελέγχους, πολλοί νέοι δηλώνουν ασθενείς, με αποτέλεσμα το σύστημα να επιβαρύνεται δραματικά.

Στην νέα αυτή εποχή, κατέληξαν και οι δύο ομιλητές, καθοριστικός είναι ο ρόλος του ΕΟΠΥΥ, αρκεί να λύσει το χρηματοδοτικό του πρόβλημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.