Ο νέος ρόλος του ΔΝΤ στη μετά Μνημονίου Εποχή στην Ελλάδα. Εγγυητή για την επίτευξη των μεταρρυθμίσεων θέλουν το Ταμείο οι Ευρωπαίοι.Η μετά – Μνημόνιο εποχή, συμπεριλαμβάνει και την ισχυρή παρουσία του ΔΝΤ στην χώρα
– παρά τις αντίθετες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων τους τελευταίους μήνες ότι η νέα φάση θα σημάνει το τέλος του ΔΝΤ και της Τρόικας για την Ελλάδα. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Εurogroup, τόσο οι δηλώσεις του επικεφαλής Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και οι προθέσεις των εκπροσώπων των κρατών μελών της ευρωζώνης ήταν ξεκάθαρες: το ΔΝΤ θα παραμείνει στην Ελλάδα με σημαντικό εποπτικό ρόλο και θα λειτουργήσει στη Μετά-μνημόνιο εποχή, ως εγγυητής, για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην χώρα οι οποίες θα συμφωνηθούν μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής πλευράς για το επόμενο 12μηνο.
Η μετά – Μνημόνιο εποχή, συμπεριλαμβάνει και την ισχυρή παρουσία του ΔΝΤ στην χώρα – παρά τις αντίθετες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων τους τελευταίους μήνες ότι η νέα φάση θα σημάνει το τέλος του ΔΝΤ και της Τρόικας για την Ελλάδα
Η ελληνική κυβέρνηση -και τα κόμματα που τη στηρίζουν- βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση,
καθώς υποστήριζε μέχρι πρόσφατα ότι το τέλος του Μνημονίου θα σημάνει και την αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα. Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη μεταξύ των οποίων ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, έκαναν λόγο μέχρι και για απομάκρυνση του ΔΝΤ από τη χώρα με την εξόφληση των δανείων με τα οποία συμμετείχε στο πρόγραμμα, αφού η Ελλάδα θα ήταν ικανή να απευθυνθεί στις αγορές.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του Eurogroup, κάλεσε επανειλημμένα την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει την αξιολόγηση με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ, προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο για τον προσδιορισμό της λύσεως που θα αποτελέσει την προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά και για τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Ξεκαθάρισε, ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ προκρίνουν το σχέδιο για γραμμή χρηματοδότησης προς την Αθήνα από τον ESM, μέσω της επαυξημένης γραμμής πίστωσης (Enhanced Condition Credit Line – ECCL), η οποία έχει αυστηρούς όρους και προϋποθέτει εποπτεία. «Φαίνεται απαραίτητη η συνέχιση της εμπλοκής του ΔΝΤ στην Ελλάδα γιατί ενισχύεται η αξιοπιστία του προγράμματος. Θα πρέπει να μιλήσουμε με το Ταμείο, την Αθήνα για να δούμε ποιος ακριβώς θα είναι ο ρόλος του», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Ντάισελμπλουμ.
Ο πρόεδρος του Eurogroup κάλεσε επανειλημμένα την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει την αξιολόγηση με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ
Η αγριότητα με την οποία επιτέθηκαν οι αγορές στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό, με την άνοδο των spreads και την πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου δείχνει –σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους -ότι η χώρα δεν έχει πείσει ότι είναι έτοιμη να αποχωρήσει με ασφάλεια από το Μνημόνιο. Η νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για τη λειτουργία της επαυξημένης γραμμής πίστωσης (ECCL) η οποία βρίσκεται στην τελική ευθεία, αποτελεί για την Ε.Ε. και το ΔΝΤ ουσιαστικά ένα δίχτυ προστασίας για μία χώρα που παραμένει να έχει πρόβλημα αξιοπιστίας στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, με πρόσφατο παράδειγμα το τελευταίο Eurogroup, που πιέζει να ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση του Μνημονίου. Παράλληλα, στην περίπτωση που επιδεινωθούν οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες και η Ελλάδα τεθεί εκτός αγορών τότε η χώρα θα είναι εξασφαλισμένη και θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ποσά του Ταμείου, τα οποία θα εγκρίνονται με γρήγορους ρυθμούς και θα δίνονται με χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό των αγορών.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ευρωπαίοι, αναζητούν τον ρόλο του ΔΝΤ στο νέο σχήμα μεταξύ Ελλάδας και δανειστών όπου φαίνεται να καταλήγει ότι θα αποτελεί τεχνικό σύμβουλο στο ESM για την περίοδο που θα ισχύσει η λειτουργία της επαυξημένης γραμμής πίστωσης (ECCL). Από την πλευρά του Ταμείου, υπάρχουν ισχυρές διαφωνίες για τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στο νέο πρόγραμμα και ζητούν αυξημένες αρμοδιότητες, που δεν θα περιορίζονται στον ρόλο του τεχνικού συμβούλου.