Πως διαμορφώνεται ο χάρτης της κτηματαγοράς. Που καταγράφονται οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών
Μεγάλες ευκαιρίες για αγορές ακινήτων, κυρίως στα ακριβά προάστια και στις λαϊκές συνοικίες της Αττικής, δημιουργεί η ραγδαία πτώση των τιμών μέχρι και 60%.
Σύμφωνα με το Έθνος, η κρίση φαίνεται πως έπληξε κυρίως τα δύο άκρα της κτηματαγοράς, δηλαδή τα βόρεια και τα νότια προάστια, τις φτωχές περιοχές και το κέντρο της Αθήνας, όπου πωλούνται διαμερίσματα ακόμα και με 150 ευρώ το τ.μ. Αντίθετα στις μεσαίες περιοχές της πρωτεύουσας οι τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει μόλις κατά 20%-30% σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.
Σύμφωνα με κτηματομεσίτες, η περίοδος αυτή θεωρείται η καλύτερη για όσους έχουν ρευστό και θέλουν να αγοράσουν, καθώς πολλά διαμερίσματα και οικόπεδα βγαίνουν στην κυριολεξία στο… σφυρί, πράγμα που εκτιμάται ότι θα αναθερμάνει την κτηματαγορά.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών καταγράφονται στα ακριβά προάστια της Αθήνας, δηλαδή βόρεια και νότια όπως στην Εκάλη, στο Καστρί, στον Διόνυσο, στη Βουλιαγμένη και στη Γλυφάδα, όπου οι μειώσεις στις τιμές φτάνουν το 45%-60%. Στα ίδια ποσοστά είναι η υποχώρηση στις τιμές των μεταχειρισμένων ακινήτων στις μεσαίες και φτηνές περιοχές της πρωτεύουσας, ενώ το κύριο χαρακτηριστικό της αγοράς είναι ότι υπάρχουν γειτονιές της Αθήνας όπου νεόδμητα διαμερίσματα πωλούνται ακόμη και κάτω του κόστους κατασκευής!
Στα δυτικά προάστια, για παράδειγμα, όπως Ελευσίνα, Μαγούλα, Μέγαρα, Νίκαια, Κορυδαλλός κλπ πωλούνται καινούργια σπίτια στα επίπεδα των 1.000-1.200 ευρώ/τ.μ, αν και το κόστος κατασκευής μαζί με την αγορά του οικοπέδου κινήθηκε στα ίδια επίπεδα. Ωστόσο οι εργολάβοι προτιμούν να δώσουν σε χαμηλές τιμές ορισμένα από τα διαμερίσματα που έχουν απούλητα και να κρατήσουν τα υπόλοιπα για καλύτερες ημέρες στην αγορά ακινήτων.
Όσον αφορά τις μεσαίες περιοχές της πρωτεύουσας (Χαλάνδρι, Βριλήσσια, Μελίσσια, Χολαργός, Παπάγου, Ελληνικό, Ηλιούπολη) οι τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει μεν, αλλά με μεγαλύτερη βραδύτητα δε. Αναλυτικότερα ο χάρτης της κτηματαγοράς διαμορφώνεται ως εξής:
Στις ακριβότερες περιοχές του λεκανοπεδίου καταγράφονται οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών. Σε γειτονιές όπως η Εκάλη και το Κολωνάκι, αλλά και η Βουλιαγμένη έχουν καταγραφεί οι μεγαλύτερες απώλειες μέχρι σήμερα, με ποσοστό της τάξης του 45% καθώς όχι μόνο η ζήτηση υπέστη καθίζηση αλλά επιπλέον οι εν λόγω περιοχές έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά από τη φορολογία. Κατά μέσο όρο η πτώση διαμορφώνεται σε περίπου 30%. Οι πωλήσεις είναι ελάχιστες καθώς τα περισσότερα ακίνητα κοστίζουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ, ωστόσο έχουν καταγραφεί πράξεις στα επίπεδα των 3 εκατ. ευρώ και πάνω με έκπτωση που ξεπερνά τα 600.000-800.000 ευρώ. Η κύρια τάση είναι να “ξεφορτώνονται ακριβά σπίτια που βαρύνονται με υψηλούς φόρους και μεγάλο κόστος συντήρησης.
Παράλληλα, μεγάλες απώλειες έχουν καταγραφεί στις λεγόμενες “φτωχές” συνοικίες. Πριν από την κρίση οι περισσότερες περιοχές προσέγγιζαν τα 1.800-2.000 ευρώ/τ.μ, ενώ σήμερα κινούνται πέριξ των 1.000 ευρώ/τ.μ. Σε πολλές από αυτές τις περιοχές η μείωση των τιμών ξεπερνά το 50% ως αποτέλεσμα της δραματικής συρρίκνωσης των εισοδημάτων και της ανεργίας που οδηγεί στην πώληση όσο όσο.
Επίσης, καταγράφονται και ακραίες περιπτώσεις πώλησης σε εξευτελιστικές τιμές. Πρόκειται για παλαιά ακίνητα σε υποβαθμισμένες περιοχές, για διαμερίσματα στο κέντρο που πωλούνται από 5.000 έως 15.000 ευρώ. Τέλος, διαφορετική αντιμετώπιση έχουν τα ακίνητα σε καλές περιοχές, όπως αυτά που βρίσκονται σε περιοχές με πολύ πράσινο, θέα ή κοντά στη θάλασσα. Τα σπίτια αυτά έχουν υποστεί μικρότερες μειώσεις τιμών της τάξης του 20%-30%.