Κατηγορηματική διάψευση της διαδικτυακής φήμης που θέλει να διανύουμε τον πιο βαρύ χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών
«Έρχεται ο πιο ψυχρός χειμώνας της τελευταίας δεκαετίας» – «Ετοιμαστείτε για τον πιο άγριο χειμώνα των τελευταίων 100 ετών» – «Πολικές θερμοκρασίες – Προετοιμαστείτε για τον πιο ”σκληρό”’ χειμώνα».
Αυτοί οι τίτλοι αποτελούν μόνο ένα δείγμα από δημοσιεύματα που έχουν κατακλύσει τις τελευταίες ημέρες το ίντερνετ, σκορπίζοντας τον… τρόμο σε χιλιάδες Έλληνες πολίτες που εν καιρώ κρίσης, το τελευταίο πράγμα που θέλουν να ακούσουν (έντονη ανησυχία για πετρέλαιο, ξύλα στο τζάκι, ρούχα, σόμπες) είναι ότι θα «πέσει» χειμώνας βαρύς.
Ο γνωστός μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, μιλώντας στο protothema.gr διαψεύδει κατηγορηματικά την είδηση, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για απόλυτα ψευδή δημοσιεύματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».
«Τα σενάρια αυτά αγγίζουν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας. Η είδηση που κυκλοφόρησε παντού ότι έρχεται ο πιο βαρύς χειμώνας της δεκαετίας, δεν είναι είδηση. Βασίζεται σε περσινές προβλέψεις», σημειώνει ο ίδιος.
Την είδηση διαψεύδει, μέσω άρθρου, και ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Φυσικός – Μετεωρολόγος FRMetS και Μετεωρολόγος στο Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο της ΕΜΥ.
Τις τελευταίες ημέρες ο ψυχρός χειμώνας αναφερόταν στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια χωρίς καμία αναφορά σε πηγή, μετεωρολόγο, ή Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Τι δηλώνουν οι μετεωρολόγοι μέσω ανακοίνωσης
«Τις τελευταίες ημέρες διαβάσαμε ή μας είπαν ότι γράφεται ότι: «έρχεται ο πιο ψυχρός χειμώνας της τελευταίας δεκαετίας». Συγκεκριμένα στις 29/10/2014 η είδηση για τον καιρό μιλούσε για τον ψυχρότερο χειμώνα της τελευταίας δεκαετίας στην Ευρώπη. Εκεί κάποιες αναφορές υπήρχαν σε κάποιο Γερμανό μετεωρολόγο Ντομινίκ Γιουνγκ, ενώ σε άλλες ιστοσελίδες υπήρχαν μαζί και τα ονόματα των Ρομάν Βίλφαντ με τον σημαντικό τίτλο «επικεφαλής μετεωρολόγος της Ρωσίας» και της μετεωρολόγου Γιλένα Παγκρατένκο (άραγε υπάρχει;)
Μετά από έρευνα με τον συνάδελφο Μετεωρολόγο της ΕΜΥ κ. Παναγιώτη Γιαννόπουλο βρήκαμε ότι : O Γερμανός μετεωρολόγος στις 1/11/2014 είχε δηλώσει τα εντελώς αντίθετα για το φετινό χειμώνα στην έγκριτη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ενώ δεν υπήρχε κανένα κείμενο τον τελευταίο μήνα στο εξωτερικό που να φιλοξενεί δηλώσεις ταυτόχρονα των τριών μετεωρολόγων. Με άλλα λόγια η «είδηση» που κυκλοφόρησε παντού στο ελληνικό Iντερνeτ τις τελευταίες ημέρες απλά είναι πιστή αντιγραφή της «είδησης» που είχε κυκλοφορησει στην Ελλάδα τον Σεπτεμβριο του 2013 με τον τίτλο τότε: «Έρχεται ο πιο ψυχρός χειμώνας των τελευταίων 100 ετών» .
Το κείμενο αποτελούσε μετάφραση ενός κειμένου που ήδη από το Σεπτέμβριο του 2013 στη Γαλλία το είχαν θεωρήσει πλαστό …. http://www.hoaxbuster.com/forum/l-europe-connaitre-l-hiver-le-plus-froid-depuis-100-ans. Και τότε ακριβώς οι ίδιοι μετεωρολόγοι (μαζί και άλλοι) φαίνεται πως «έκαναν» ακριβώς τις ίδιες «δηλώσεις» για το χειμώνα του 2013. Διαβάστε το κείμενο του 2013 στα Ελληνικά και από το http://naxos365.blogspot.gr/2013/09/100.html, το οποίο αργότερα φιλοξενήθηκε και σε πολλές άλλες ιστοσελίδες και είχε αρχικά δημοσιευτεί στις 23 Σεπτεμβρίου και ξανά το Δεκέμβριο του 2013).
Ο γερμανός μετεωρολόγος, Ντομινίκ Γιουνγκ, τότε είχε δηλώσει , ότι: «ο χειμώνας του 2013-14 υπόσχεται να είναι αφύσικα παγερός. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο» – σημείωνε ο ίδιος. «Δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς ανοιξιάτικη απόψυξη ούτε καν το Μάρτιο. Οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να ζεσταθούν στις ακτίνες του ήλιου όχι νωρίτερα από τον Απρίλιο».
Και το κείμενο του 2014 που όπως αναφέραμε δημοσιεύτηκε επίσης σε πολλές ιστοσελίδες έλεγε: Ο Γερμανός μετεωρολόγος Ντομινίκ Γιουνγκ δήλωσε ότι «ο χειμώνας του 2014-15 υπόσχεται να είναι αφύσικα παγερός. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο», σημειώνει ο ίδιος. Και συνεχίζει: «Δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς ανοιξιάτικη “απόψυξη” ούτε καν τον Μάρτιο. Οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να ζεσταθούν στις ακτίνες του ήλιου όχι νωρίτερα από τον Απρίλιο».
Απλώς στο κείμενο φέτος αλλάχτηκε η χρονιά!!! Και ο ψυχρότερος «των 100 τελευταίων ετών» που είχε πολυγραφεί και θα το θυμόταν κάποιος έγινε «της τελευταίας δεκαετίας».
Η ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα πρέπει να είναι πάνω από όλα υπεύθυνη, από έγκυρες πηγές, και να σέβεται τους πολίτες».